Ahojte. Za dva tydny vyrazime do Bosny a Cerne hory. V GPS na mobilu ( Sygic ) bohuzel moc obsahly neni,papirove mapy beru a nevadi mi, ale rad bych vzal nejakou zalohu. Tak premyslim sosnout neco dalsiho pro Android. Nechci nekde v horach lelkovat jestli do leva nebo do prava.Co jsem nasel, melo by fachat OruxMaps nebo Androizic. Jsem v tomhle off road navigovani neznalec, tak se radsi zeptam. Vim ze kalsika OziEx. potrebuje podkladovou mapu a dale jen udava poluha na te mape? Takze, jaka je narocnost podkladovych map ( kvalita, velikost,zdroj ). Nejake dalsi omezeni kvuli softu ne HW? Mam obyc Sonak, ale zatim jak taks vzdy bez problemu. Moto navigace to neni, ale jedu to spis jen jako zalohu at vim kolik do cile spani pripadne benzinky. Skoda tech map pro Sygic, ktere berou podrobne jen nasi cast Evropy
Upravil milanosor dne 22.07.2014 15:47
I pád na hubu je pohyb kupředu
Do ozi exploreru existuje sken mapy Reise Know how což je nejlepší papírová mapa pro albánii.Jel sem stím už před cca 5ti lety a akorát u makedonských hranic tam byla větší nepřesnost jinak to docela sedělo.
Dvanáctka je nejlepší pivo i motorka.
Zmíněné OpenStreet mapy existují i pro Garmin, pracuje s nimi open source navigace Osmand...
Tady je výhoda, že umí navigovat po cestě (tedy jako Sygic), jsou relativně malé a obsahují i spoustu bodů zájmů.
Pokud se ptáš na OziExplorer to jsou mapy rastrové, kdy ti to ukáže tvoji polohu jakoby na papírové mapě a ty vidíš kde jsi a co je kolem tebe.
Umožňují i navigaci, ale od bodu k bodu, tedy nepovedou tě po cestě, ale ukáží ti směr a vzdálenost k dalšímu bodu. Taková trase se dá připravit i předem v PC.
Používají se výhodně v místech, kde nejsou cesty nebo třeba pro pěší turistiku.
Androzic je dobrá volba (i moje :- ), pracují totiž s mapami připravené pro OziExplorer (*.ozf, *.ozf3...), do seznamu k vyzkoušení si přidej i Locus.
Mapy Albánie jsem na první pokus našel zde, první odkaz je stará ruská 50k speciálka, druhý je sken výše zmíněné mapy Reise Know
Diky moc panove. Dodatecne jsme jsem sosnul free Navigator s open street mapama a to pokryti je o dost lepsi nez muj stavajici Sygic. Myslim, ze pro muj ucel pouzitelne.
Androzic jsem taky nainstaloval a sosnul mapy z odkazu od Sukyho. Takze se musim podivat jak to vlastne facha. My az do Albanie asi nedojedem, tak musim pohledat neco na Bosnu a Cernou horu. Snad se nekde neco na netu toula v podobne snadnem formatu jako Reise Know. Mam pekny .jpg sken mapy cerne hory, ale to tam asi jen tak nedostanu.
Jo a pro lajka. Je tam nutna nejaka kalibrace, nebo mapa sama o sobe obsahuje kalibracni udaje?
Vždycky to bylo i s kalibrací.Bez kalibrace je to k ničemu když nevíš kde seš . Právě jak jsem psal ta albánie reise know how byla celá v pohodě akorát podél makedonskejch hranic byla uhlá asi o půl kilometru takže jsi podle navi jel hřebenovku a přitom ses kroutil dole podél potoka.
Dvanáctka je nejlepší pivo i motorka.
milanosor napsal:
...
Jo a pro lajka. Je tam nutna nejaka kalibrace, nebo mapa sama o sobe obsahuje kalibracni udaje?
Více otázek v jedné :-)
Mapy Albánie co jsi stáhl jsou obrázky, ale k tomu je ještě soubor se stejným názvem, ale příponou map.
A to je kalibrace mapy. Takže když si nahraješ soubory j-34-005-1.jpg i j-34-005-1.map do jednoho adresáře, navigace si k obrázku sama načte kalibrační informace.
Když máš samotný obrázek mapy ještě není nic ztraceno, v příslušném programu se dá zkalibrovat - mrkneš na obrázek, najdeš nějaký bod (křižovatka..), mrkneš do Google (nebo jiné) mapy, nejdeš ten bod, odečteš jeho souřadnice a zaneseš je k obrázku.
Je potřeba kalibrovat nejméně 3 body, lépe více. Dosažená přesnost závisí na kvalitě skenu a původní mapy, dá se dosáhnout i 10 metrů, občas ale i třeba 100 metrů.
Není to vždy úplně jednoduché, občas je komplikace se souřadnicovými systémy...
No a ještě drobnost - osobně mapy v obrázku konvertuji do formátu Ozi. Sice je výsledný soubor i 2x větší, ale mapa je optimalizovaná pro prohlížení v různých přiblíženích a (zjednodušeně řečeno) navigace nemusí načíst celý obrázek naráz, takže potřebuje méně paměti a může být rychlejší.
Super popis, diky. Z tech stahnutych map Albosky jsem pochopil ze uz to bude asi komplet. Cernou horu mam od nekoho zde z fora a kvalita je super. Sken ma nejakych 250MB takze se s tim zkusim nejak poprat. Navody jsem nejake nasel, ted jeste ten cas se na to vrhnout
Ahoj,já jsem letos testoval v Albanii a Bosně off line mapy Googlu pro Android :
maps wih me - je gratis nebo placenou maps me za 109,- s vyhledáváním bodů zájmu v režimu off line. Mapové podklady jsou tak podrobné,že jsem přestal používat papírovou mapu od Reise Know kde v porovnání s mapami Googlu nic není :-) .
Jsou tam i vodopády,vývěry řek a další turistické zajímavosti.
Jedinou nevýhodou je jejich neroutovatelnost,ale když víš,kam zhruba chceš jet,
tak to nevadí.Načítání je neskutečně rychlé.Vřele doporučuji.Po stažení free verze z Googlu Play si doma můžeš ověřit jejich podrobnost na konkrétních místech.Za jízdy Ti pak ukazují automaticky Tvou polohu na mapě bez nutnosti stálé obsluhy telefonu.Mi to vyřešilo navigaci na balkáně perfektně a už používám k plné spokojenosti i placenou verzi. PS: Sygic je v Albanii a Bosně k ničemu.
Pokud myslíš tuto mapswith.me/ tak ty berou také OpenStreetMap.
V tom případě je (možná) lepší navigace, která na OSM umí i plánovat cestu.
Jinak s těmi off line mapami Google tu bylo již několik pokusů, existovaly aplikace, které stáhly celé oblasti z Google maps ve volitelném přiblížení pro off line použití, ale Google se tomu aktivně bránil. V současné době nevím, jestli to umí nějaká aplikace třetích stran.
Umí to vlastní Google Maps pro Android, ale stahování map není příliš intuitivní.
Jako příklad aplikace, která stahuje online mapy pro off line použití je např. OziMapper pro výše zmíněný Androzic, byla kdysi možnost stahovat i Google mapy, ale Novikova již přestalo bavit furt reagovat na změny na Googlu...
Letos jsem byl taky v BiH a Cerne hore. Zaplatil jsem si u O2 datovy roming 500,- kc s dph a celou dobu jsem pouzival on line mapy od googlu. Overil jsem si, ze ukazuji perfektne. podle me do nejmensich detailu. S temito mapami se da jezdit i po nejmenších cestickach. Navic datovy roming muzu pouzit pro maily, denne internet, kdykoli predpoved pocasi, meteoradar a dalsi veci. Podle me nejpohodlnější reseni. A.
BMW 1200 GS a ///M3
Suky napsal:
Pokud myslíš tuto mapswith.me/ tak ty berou také OpenStreetMap.
V tom případě je (možná) lepší navigace, která na OSM umí i plánovat cestu.
Jinak s těmi off line mapami Google tu bylo již několik pokusů, existovaly aplikace, které stáhly celé oblasti z Google maps ve volitelném přiblížení pro off line použití, ale Google se tomu aktivně bránil. V současné době nevím, jestli to umí nějaká aplikace třetích stran.
Umí to vlastní Google Maps pro Android, ale stahování map není příliš intuitivní.
Jako příklad aplikace, která stahuje online mapy pro off line použití je např. OziMapper pro výše zmíněný Androzic, byla kdysi možnost stahovat i Google mapy, ale Novikova již přestalo bavit furt reagovat na změny na Googlu...
Ano, myslím tu mapswith.me s OpenStreetMap.Po instalaci si můžeš stahnout mapy dle států z celého světa.Stažené mapy zemí se pak aktualizují na poslední verzi.
Tak jsem dneska v aute trochu otestoval nejaky free programy. Map factor navigator: Zadarmo to jde. Open street mapy jsou vcelku vpohode, vnasich podmínkach ano, ale treba co jsem koukal na Bosnu, tak casto nesedi vubec nazev mes a obci. Ale naviguje to po ceste, zakladni funkce tam jsou, podrobnost dobra. Ovladani a fce nejsou kdo vi jake, a alespon u me je to takove ucukane. Plynulost tomu chybi.
Ale od Googlo ty MapsMe..... vypada to pouzitelne. Podrobnost supr. Opravdu rychle vykresluje a mapy nejsou tak narocne. Bosna sedi, Cerna hora sedi. Jen nejaky vrstevnice chybi a rozhled papirove mapy to nenahradi. Ale aspon v CR vse sedelo zatim ok. Jen plynulost pohybu poskubava a docela bych bral aby bylo mozne ukazovat stale vzdy ve smeru jizdy. Projdu podrobneji jeste ty mapy, ale vypada to, ze OziExplorer ani resit nebudu. Papirove mapy beru urcite a pro sichr to bude myslim dostacujici. Nejaky tvrdy offroad ani jet nehodlame.
Upravil milanosor dne 24.07.2014 12:39