Ahoj,
stala se mi tato věc (v lete 2015). Zaparkoval jsem s moto na modre zone v centru Prahy (Parizska ul) zcela legalne s ohledem na soucasne předpisy parkovani motorek zdarma na modre zone. Po hodince se vratim a motorka o 10m posunuta. Vadila majiteli restaurace pro jeho zasobovaci vozidlo.... Motorce se nic nestalo jen ji posunul. Otazka - ma na to vůbec pravo manipulovat bez mého souhlasu jako majitele s mym majetkem? Tenkrat me to nevadilo ale aktualne resim podobnou věc kdy jisty clovek se me snazil odtlačit motorku protože se nevesel s autem na parking v garážích.... Je tu nejaky moto-pravnik v tomto foru kdo poradi do detailu co delat v podobnem pripade? T.
když něco chces musíš pro to hlavne sam něco udelat a necekat ze samo se to nejak samo se vyresi se.....
Ja se teda max snazim kdyz nekde musim parkovat postavit to tak abych neprekazel nikomu.
A nechapu to jak nekdo nekde mize parkovat motorku tak aby nekde prekazela. ****u za volantem je mrak a jejich bezohlednost nezna mezi.
takze ja bych parkoval s ohledem na bezpecnost mota
... servis a diagnostika BMW Motorrad
Taky můžeš zamknout kola a to pak jde s motorkou hnout těžko. No a pořádná facka také řeší spoustu problémů, ovšem pokud jí člověk nezasluhuje také sám.
Neviděl jsem, nesoudím.
Já jsem třeba sousedovi šoupnul skůtra cca o 20 cm, bo mě jeho kufr "vlezl" do mého parkovacího prostoru a od Bobše by mě čučelo kolo do uličky a to by nebylo dobré. Vobyčejná malá honda, ale zamčená a dost jsem se nadřel. Bylo naprosto jasné, kdo mu s tím šoupnul a žádná reakce, jen už parkuje na svém lépe. Taky se houby stalo, tak maximálně jsem mu setřel prach a pěkně jsem si zanadával.
na modrejch stojím raději na chodníku u kandelábru, kde to jistím řetězem. zatím mě žádnej vopicajt neprudil. Jen to člověk nesmí mrsknout doprostřed chodníku a nebo naštorc.
No a když jedu do Spálenky k dochtorovi, tak už tam mám takové šikovné místečko na hraně vjezdu, kam se tak tak vejde hroch a ještě jde zamknout ke značce.
Lepší je si parkování rozmyslet a tím se dá předejít spoutě problémů.
Ovšem krávám ve Sv.Heleně to stejně nevysvětlíš, když se chce podrbatLepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
Tak myslím hlavně, že selským rozumem je pro každého lepší když Ti někdo popotlačí motorku než aby na tebe volal měšťáky nebo se snažil protáhnout kolem mašiny a povalil Ti jí na bok....
karta napsal:
Po hodince se vratim a motorka o 10m posunuta.
Otázka na Tebe - jak jsi zabezpečil vozidlo, když ses od něj vzdálil ? Protože § 26 z.č. 361/2000 Sb. odst. 2 říká:
"Řidič, který se hodlá vzdálit od vozidla tak, že nemůže v případě potřeby okamžitě zasáhnout, musí učinit taková opatření, aby vozidlo nemohlo ohrozit bezpečnost provozu na pozemních komunikacích a nemohla je neoprávněně užít jiná osoba. Je-li vozidlo povinně vybaveno zařízením proti neoprávněnému použití musí je řidič užít."
Ne že bych schvaloval to, že někdo s motorkou někam popojíždí, nebo manipuluje, ale pokud si ji proti tomu dostatečně nezabezpečíš, tak se můžeš divit. Já osobně tedy nechávám zařazený kvalt a minimálně řídítka zamykám vždy, a to ne jen kvůli neoprávněné manipulaci, ale hlavně i kvůli tomu, aby to nepadlo třeba na nějaké děti ... Auto také zamykáš a necháváš tam rychlost, nebo případně i ruční brzdu. Teda aspoň já.
Jinak si myslím, že pokud moto nijak nepoškodil, tak tím, že ji posunul, se ničeho nedopustil, leda tak ochrany Tvého majetku, což není trestným činem, nýbrž činem prospěšným.
Upravil bikerhp dne 18.02.2016 14:55
Tož néjni důležité na čem kdo valí, ale esli do teho cíla dovalí ...
S tím posunutím si nevím rady, ale dejte pozor na zamykání ke značkám, zábradlí a podobným věcem. Co jsem se bavil s pár měšťákama (šli okolo tak jsem se zeptal jestli vadí kde parkuju) tak chodník nikomu nevadil, když to bylo u kraje a nezavazelo to, ale zamykání k něčemu je prý problém.
Docela zajímavý téma. Nenapadlo by mě, že by se tohle muselo nějak řešit....
Myslím si, že v zásadě smí se zaparkovaným vozidlem na pozemní komunikaci (nikoliv na soukromém pozemku, což se někdy může stát - parkoviště třeba před hospodou může být soukromý pozemek apod) manipulovat kromě vlastníka jen pověřená osoba správcem komunikace a to jen v některých důvodech. V zákoně o provozu jsem našel jen dvě zmínky:
. §45 zákona 361/2000 Sb. o provozu na pozemních komunikacích: „Kdo způsobil překážku provozu na pozemních komunikacích, musí ji neprodleně odstranit; neučiní-li tak, odstraní ji na jeho náklad vlastník pozemní komunikace. ... Je-li překážkou provozu na pozemní komunikaci vozidlo, rozhoduje o jeho odstranění policista nebo strážník obecní policie; vozidlo se odstraní na náklad jeho provozovatele."
§2 písm. ee) téhož zákona: „Překážka provozu na pozemních komunikacích je vše, co by mohlo ohrozit bezpečnost nebo plynulost provozu na pozemních komunikacích, například náklad, materiál nebo jiné předměty, vozidlo ponechané na pozemní komunikaci nebo závady ve sjízdnosti pozemní komunikace."
Takže pokud ti KDOKOLIV s vozidlem manipuloval a neudělal to na pokyn policisty nebo strážníka MP, tak to bylo proti zákonu.
Ovšem logicky - byl bys rád, kdybys přijel a motorku měl kolem dokola zatarasenou třeba popelnicemi? Nebo kdyby vedle ní stál kontejner a z patra by do něj házeli suť? Představ si, že přijdeš pro motorku, chvátáš a vedle ní stojí zásobovací auto pivovaru, všude kolem stojí sudy, v chodníku je otevřený výtah do sklepa a skládají tam zboží a nemáš šanci jí dostat pryč. V takových případech mi přijde naprosto normální, že jí pár chlapů popadne a poponese. Pokud jí nepostavili někam do zákazu (když si předtím stál v místě kde se stát smí), tak bych z toho nedělal tragédii.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
Svět se do perdele řítí, když si chcete nechat právně ošetřovat, že vám někdo postrčí mašinu o pár metrů. Dřív to fungovalo tak, že lidi na sídlištích nezabrzdovali auta, ani tam nenechávali kvalt, aby se s tím dalo hnout a šetřilo se místo. Takovýhle plačky jsou mi opravdu k politování.
Když je hlad,je i husa dobrá.
Kasak napsal:
Svět se do perdele řítí, když si chcete nechat právně ošetřovat, že vám někdo postrčí mašinu o pár metrů. Dřív to fungovalo tak, že lidi na sídlištích nezabrzdovali auta, ani tam nenechávali kvalt, aby se s tím dalo hnout a šetřilo se místo. Takovýhle plačky jsou mi opravdu k politování.
Přesně to mě napadlo. Né teda sídliště, o tom nevím, ale ta doba jaká je blbá... Cítím všude jen nenávist, závist, touhu po pomstě komukoliv.
Kasak napsal:
Přesně to mě napadlo. Né teda sídliště, o tom nevím, ale ta doba jaká je blbá... Cítím všude jen nenávist, závist, touhu po pomstě komukoliv.
... spíš to bude jak americe, kde kvůli každému prdu hned žaloby a advokáti..
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...