HonzaGS-SV napsal:
Ano, já nakonec prodal svojí foto výbavu cca za 35 tis. a začal fotit a točit telefonem + GoPro. Fotku udělám stejnou, (ano možná by byla o těch 5-10% lepší) a hlavně tu fotku udělám, protože vytáhnu telefon z kapsy, nemusím sundavat rukavice, otevírat kufr, z foto brašny vytahovat zrcadlovku, sundat krytku objektivu, udělat 3 fotky, zase všechno zabalit, zavřít kufr, navléct rukavice a pokračovat o 5 zatáček dále na další panorama
Doma hlavně nemusím hodiny vyvolávat fotky z RAWu a je to 90% výsledek za 10% času
Hlavně je zachyceno to co jsem chtěl, kompozici řešíš jak na zrcadlovce tak na tom mobilu, jediný v čem se to liší je třeba trochu rozdílná kvalita té fotky, která si dovolím říci že je spíše druhotná... a i tak na to koukám na metr a půl velký 4K televizi z 5 metrů tak to je celkem jedno
HonzaGS-SV> jo taky pomalu přecházím k mobilu z důvodu rychlosti a pohotovosti. Jen je třeba koupit lepší mobil. Ten stávající nebude úplně ono. Ale vím že to jde. Kdysi sem dělal fotku zrcadlem a to samé hned poté jabkem. Ve výsledku z toho byly dva stejné snímky s tím rozdílem, že zrcadlo prošlo postprocesem...
Jasně, že ti tu slušnou fotku neudělá tel za 3 tis. ale třeba loňská vlajkovka (např. Samsung S10e) místo 20 je za 10 a tu fotku udělá hodně dobře
Obecně ty vlajkovky fotí opravdu lépe, ikdyž mají papírově stejné vlastnosti jako levnější modely, tak prostě ta fotka z nich je o hoodně lepší...
HonzaGS-SV - nazdar mel jsem stejnou vizi jen sem to trohu vytuningoval, ja fotim mobilem Nokia 7,2 (48Mpix - Zeis objektiv) a zena dela fotky novou Sony A6400
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
zutro napsal:
seli> Mohlo by to být zajímavé přiučení, ale nejdřív ukaž jak fotíš, když tu chceš o tom psát... né každý kdo fotí totiž fotit umí
A neber to špatně. Vím, že tady je hromada kluků, co fotí úžasné fotky... Holt jen net je plný lidí, co tvrdí, že něco umí a výsledek je spíše opak (neříkám, že se to týká tebe)
Na druhou stranu, co o tom chceš psát. Pokud nebudeš ve správnou chvíli na správném místě a nebudeš tam mít to správné světlo, postproces to už moc nezachrání
Ahoj,
já ale nechci někoho učit fotit a určitě bych se nepouštěl do polemiky o kompozici nebo postprocesu. Spíše jsem chtěl shrnout na jedno místo technické věcí a potom jaká je podle mého názoru (aktuálního stavu poznání ) jejich využitelnost a pro koho je co vhodné.
Poslední odstavec je kapitola sama osobě - viz foto.
seli přiložený následující obrázek:
k tomu focení, jestliže se neplánuje fotit do RAWu... tedy dál něco s fotkami dělat, viděl bych to takhle...
Na to cestování opravdu stačí mobilní telefon s dobrým foťákem, je skladnej a hned po ruce. Na ty momentky stačí a fotografii 10x15 cm lze také udělat.
Měl jsem myšlenku tahat celý cirkus /objektivy, blesk..atd/ na mototrip. Pak jsem sednul a......nakonec jsem jel s telefonem. Celá výbava je starost a zabere dost místa, něco váží /...když to má člověk nosit/.
Připadal by v úvahu nějaký fotoaparát ve velikosti kompaktu, avšak s cenovkou jako za zrcadlovku. to je hrůza.
K těm foto a dalším pojmům.... není špatného fotografa, který si bude hlídat pár pravidel....třeba aby focenému nerostl z hlavy sloup či strom....atd.
No a kvalita fotografií, k tomu bych se moc nevyjadřoval, neb už se nefotí na kinofilm, takže fotografické umění je o tom jak kdo umí s grafickým programem.
Dnes už telefony mívají zoom a možnost krátké ohniskové vzdálenosti, moje volba Canon G7X mark II byla kvůli ohnisku (v přepočtu na kinofilm) 24-100 s možností takřka plynulé změny a výklopný display pro "umělecké" fotky ze země (u rozhledny nebo jiné výškové stavby) atp.
Jediné, co mi na foťáku chybí, je panorama, automatické skládání do širokoširokoúhlého záběru.
Upravil Francis dne 14.01.2021 16:26
jen bych asi dodal.. dělám ve firmě , která se zabývá foto jako takové... myslím tím vše okolo výroby fotografie od zmáčknutí spouště až po profi výstup.
Ono je to jedno jestli máš zrdcadlovku, kompakt , GoPro nebo mobil - v dnešní době je to jedno, hlavně za tím musí být vždy ten nápad cvaknout tu správnou chvilku . !!
já fotím iPhone a točím GoPro a výstupy ??? jaké když foto tak 10x15 úplně stačí, když video tak GoPro více než dobré.
Samozřejmě je jasné pokud chci něco opravdu extrémně zachytit tak jedině zrdcadlo .
to GS je prostě moto mých snů
BMW 1200 GS Tripl black 2011
BMW 1150 2003 GS výroční modro/bílá
BMW F 650 ST 1997 červená metla,
Jasně... ale je důležitější tu fotku mít nebo jí mít o 5-10% lepší - resp. jí nemít protože jsem línej to vytáhnout?
Upřímně při 300dpi uděláš s 12mpix A4kovou fotku....
Upravil HonzaGS-SV dne 14.01.2021 17:07
HonzaGS-SV napsal:
Jasně... ale je důležitější tu fotku mít nebo jí mít o 5-10% lepší - resp. jí nemít protože jsem línej to vytáhnout?
Upřímně při 300dpi uděláš s 12mpix A4kovou fotku....
mít a nemít to je otázka nemít vůbec je taky blbý
Ano dnešní tiskové techniky jsou fantastické... dokáže si velikost A3 bez problémů s 300 dpi.
to GS je prostě moto mých snů
BMW 1200 GS Tripl black 2011
BMW 1150 2003 GS výroční modro/bílá
BMW F 650 ST 1997 červená metla,
Od roku 2008 naviguji podle mobilu(tehdy Nokia navigátor) a od roku 2010 nevozim foťák.
Všechno v pohodě zvládá každý kvalitní mobilní telefon.
Fotky
Navigace
Internet třeba kvůli dešťový radarum
Pripadne telefonovani
Netuším proč bych měl vozit další pixlu.
ZA mě jednoznačně telefon.
Pája
Tak otázka je, co s těma fotkama pak chcete dělat? Bratr je fotograf, má profi techniku, ale taky to střídá s iPhonem. Nedávno vyvolal fotku z iPhonu 6 (panorama 100x30cm) a musím říct, že ta fotografie vypadala na stěně skvěle!
Jinými slovy, pro 98% běžných uživatelů jsou ty telefony více než dostačující. A ještě bych dodal, že špatná fotka jde vyfotit i foťákem za velký peníze. Prostě když je někdo jelito, nepomůže ani svědcená...
Borci tyhle žgryndy o kvalitním telefonu a supr fotkách ....
Jako jo, na vyfocení zatáčky v Alpách ti stačí telefon, čehož sám využívám. Nicméně vyfocení nějak normálně kamaráda na motorce v pohybu ... jestli to vyfotíš na telefon, jdu k tobě do učení.
Takže bych to shrnul tak, že nelze paušálně určit, že telefon je super. Já si třeba s telefon ani Goprem (i když 9tka má výstup super) nevystačím. Vozím bezzrcadlovku 3 objektivy, Gopro a drona. Já třeba bez těchto věcí neudělám to co udělat potřebuju.
za mna Sony RX100
Uplne staci prva generacia, mam ho uz cca 4 roky a nikdy nesklamal, original baterka stale drzi, spravis s nou cca 400 fotiek v plnej kvalite.
Jasně, když máš specifický use-case a potřebuješ fotit panning tak to s bezzrcadlovkou dosáhneš lepších výsledků než s telefonem (nebo alespoň častěji je ta fotka použitelná)...
Fotky za jízdy řeším nejlevnějším GoPro Hero (cca tehdy v akci za 4 000) mě to stačí
HonzaGS-SV přiložený následující obrázek:
[203.73Kb]
Upravil HonzaGS-SV dne 15.01.2021 08:45
zutro napsal:
Pertla> jen ze zvědavosti, jaké skla s sebou vozíš? krátký a dlouhý zoom a nějaké pevné a nebo širokáč?
Ahoj, 10-18, pevnou 35, 70-200 (tu jsem ještě nevezl tu mám nově) předtím 18-200.
Jako úplně nejvíc bych chtěl dvě těla, ale to už by bylo moc. Protože když fotím zákazníky na motorce, udělám z jednoho místa 3-4 záběry, s dvěma těly bych udělal 4-6. Což se prostě hodí.
Do toho Gorpo 9, měl jsem i Osmo pocket, než jsem se naučil líp používat Gopro.
No a drona.
Foťák v tankvaku, dron na zadním sedle. Při focení všechno po ruce. Největší vopruz je to všechno nabíjet. Každý přístroj má jiný kabel a to všechno nabíjím na motorce.
https://www.youtu...tla/videos
OFFROAD|GUIDE www.offroad-guide... https://www.faceb...403911829/
zutro napsal:
Pertla> jen ze zvědavosti, jaké skla s sebou vozíš? krátký a dlouhý zoom a nějaké pevné a nebo širokáč?
Ahoj, 10-18, pevnou 35, 70-200 (tu jsem ještě nevezl tu mám nově) předtím 18-200.
Jako úplně nejvíc bych chtěl dvě těla, ale to už by bylo moc. Protože když fotím zákazníky na motorce, udělám z jednoho místa 3-4 záběry, s dvěma těly bych udělal 4-6. Což se prostě hodí.
Do toho Gorpo 9, měl jsem i Osmo pocket, než jsem se naučil líp používat Gopro.
No a drona.
Foťák v tankvaku, dron na zadním sedle. Při focení všechno po ruce. Největší vopruz je to všechno nabíjet. Každý přístroj má jiný kabel a to všechno nabíjím na motorce.
Aha, sebe ale nemůžeš brát jako etalon . Takových extrémistů je málo ... . Vím o čem mluvím, tahám sebou skla "svatou trojici" (vše se světelnosti 2,8) + FF tělo a právě pokukuji po nějakém světelném pevném skle kolem ohniska 30.
JInak souhlas. Možná přeci jenom to technické okénko sepíšu ..
Upravil seli dne 15.01.2021 09:48
Pertla> takže jsem se skoro trefil Ja zatím vše řeším klasikou 17-50 ve 2.8. Pevnou 50 v 1.4 se mi vesměs nechce tahat a využitelnost není tak častá. Dlouhé sklo zvažuju už strašně dlouho, ale jsem líný tahat další zátěž a přehazovat. Kor když šlapu někam pěšky do kopce. Už to tělo se záklaďákem stačí.
a k tématu. Ono vše má svoje. s mobilem si zas neumím představit si s tou fotkou "pohrát" (neříkám, že to nejde). Mobil je rychlý, dneska už i kvalitní a hlavně pořád po ruce. Ale když chci prostě pořádnou fotku, vytahuju zrcadlo (foťák)