člověk vyřeší jeden problém a vyvstane další. Mám na motorce elektronické tlumiče Touratech. Moto jsem s tím už koupil, na motorku byly dány v roce 2019. Mají najeto ted cca 20 000km. Včera mi přestal fungovat zadní tlumič. Nejde nastavovat jeho výška. Diagnostika píše něco o signálu do zadního tlumiče. Přepodkladam že to zadní čidlo co je uvnitř. Nemáte někdo zkušenosti? Nejradši bych TT vyhodil a dal tam original.
Simms napsal:
člověk vyřeší jeden problém a vyvstane další. Mám na motorce elektronické tlumiče Touratech. Moto jsem s tím už koupil, na motorku byly dány v roce 2019. Mají najeto ted cca 20 000km. Včera mi přestal fungovat zadní tlumič. Nejde nastavovat jeho výška. Diagnostika píše něco o signálu do zadního tlumiče. Přepodkladam že to zadní čidlo co je uvnitř. Nemáte někdo zkušenosti? Nejradši bych TT vyhodil a dal tam original.
Simms napsal:
do zadního tlumiče vede spodem nějaký kablík.
ten kablík ovláda len krokový motor v oku tlmiča a zabezpečuje len rebound tlmiča. Ty máš problém so zmenou predpatia pružiny. Ak máš Touratech, tak je tam zapojený modul, ktorý spolupracuje s jednotkou ZFE. Tam niekde treba hľadať chybu. Je to malá štvorcová krabička cca 5x5 cm a mala by byť pod vodičovým sedadlom. Na fotke modul hore ...
Upravil Filo dne 10.09.2023 19:43
Jj, tuhle krabičku jsem vyndal. Potřeboval bych tu stávající nejak otestovat jestli je ok. Co ta krabička může stát pokud je ko?
Simms přiložený následující obrázek:
Simms napsal:
Jj, tuhle krabičku jsem vyndal. Potřeboval bych tu stávající nejak otestovat jestli je ok. Co ta krabička může stát pokud je ko?
Tak to netuším, kde a kto by to vedel otestovať, no a novú ti dodá asi len Touratech. Len na okraj: 1. nastavuješ to na mieste pri naštartovanom motore ?? 2. Chyba može byť aj v tom valčeku, ktorý je upevnený na zadnom podsedlovom ráme ... je to hydraulický motor, tlačí olej na piest v hornej časti tlmiča, ten stláča pružinu ... jedna prilba, prilba+kufor, dve prilby.
Ano, přesně tak. Nastavuje se to na místě při zapnutém motoru. Tam momentalně nemužu měnit to nastavení, přilba, přilba+kufr, 2 přilby. Jenom jde přepínat: Comfort, Sport, Normal, ale změnu necítím. Zkoušel jsem přes diagnostiku kalibraci, ta mi funguje jenom na předku.
Simms napsal:
Ano, přesně tak. Nastavuje se to na místě při zapnutém motoru. Tam momentalně nemužu měnit to nastavení, přilba, přilba+kufr, 2 přilby. Jenom jde přepínat: Comfort, Sport, Normal, ale změnu necítím. Zkoušel jsem přes diagnostiku kalibraci, ta mi funguje jenom na předku.
Mne to tiež takto (ne)fungovalo. Kalibrácia prebehla len na predku, vzadu to nejako nešlo, ale ESA vo všetkých nastaveniach fungovala bezchybne. Jednotka ZFE na diagnostike nevykazuje žiadne chyby ??
Simms napsal:
No jednotka ZFE na diagnostice nevykazuje chybu. No a jak jsi to vyřešil u tvého problému?
ja som nemal problém, len zadok nešiel skalibrovať. Inak všetko fungovalo, prilba, prilba kufor, dve prilby, comf, norm, sport. Nikdy s tým nebol problém. Len si spomínam, že keď som ten podvozok montoval ako nový, tak pred demontážou starého fabrického musela byt moto nastavená na Comf a jedna prilba. Asi aby jednotka ZFE správne načítala tie moduly. Bolo to v návode k podvozku a upozornil ma na to aj predajca v Touratechu.
Když mu to do nedávna fungovalo, tak to asi bylo namontovaný správně, ne?
Kalibrací to taky asi nebude.
Problém bude spíš v kontaktech, nebo v kabelech a nebo v tom motoru.
Zajeď s tím do tůraplechu... když na tom vydělali, tak ať se předvedou v servisu.
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 773767249, 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
Mr GS napsal:
Když mu to do nedávna fungovalo, tak to asi bylo namontovaný správně, ne?
Kalibrací to taky asi nebude.
Problém bude spíš v kontaktech, nebo v kabelech a nebo v tom motoru.
Zajeď s tím do tůraplechu... když na tom vydělali, tak ať se předvedou v servisu.