Tady jde ale o to, že databáze POI může fungovat teoreticky úplně bez mapovejch podkladů (samozřejmě za cenu podstatně nižšího uživatelskýho komfortu, takže to není v praxi moc použitelný). Ty v zásadě tu mapu u sebe potřebuješ "jen" k tomu, aby se ti líp zadávaly souřadnice (vybereš v mapě místo ručního zadávání) a pak si je mohl zobrazit jinak než jako "XX.YYYYY - ZZ.YYYYY: plácek pro stan".
Ale jestli Scarabeus píše, že se tomuhle konkrétně věnuje poslední 3 roky, tak je to zhruba o 3 roky víc než já a budeme mu věřit
Obávám se, že u OSM bys problému našel taky dost. Je to všechno o čase, který tomu člověk může věnovat a najít nějaké dobré řešení. Něco kde nehrozí, že to za půl roku vypnout a aktualizují mapové podklady v nějakém rozumném intervalu.
Hele moc tomu nerozumím, ale to že si ji bude moci prohlédnout kdokoli není přece problém. Jde o to aby zadávání mohli provádět zde registrováni lidé-z důvodu přibližně stejné orientace na terén atd.
Já bych uvítal kdyby to fungovalo jako u Motoride.sk -
Vrátíš se z dovolené nacvakáš fajn místa, restaurace, cesty, jedeš někam (a toho jsem si u nich nevšiml) v tom vyhledávači by jsi zadal zemi a kromě toho, jak to mají že ti najde typ cesta, restauraci, kemp-bych dal ještě možnost stáhnout vše v soubotu Kml a doma to fouknu do Eatrhu a poi co nejsou po má plánované cestě, nebo mě nezajímají (např hotely) vymažu- hodím do navi a jedu. Ůplný luxus by bylo, kdyby se u daného bodu dalo rozkliknout Nick autora, a případně i diskuze.
To je to proč si myslím že Earh je nejlepší volby- u většiny míst jsou fotky- mě to tedy dost pomáhá v tom se rozhodnout jestli dané místo navštívím nebo ne.
Příklad:
Takže jedu do Norska- stáhnu Kml soubor norsko. Doma koukám kde jedu- hele tady dal Láďa nějaký Prekestol- pěkné místo- podívám se na fotky -jo to vypadá dobře- kliknu na diskuzi- Hele Láďo, jak to tam je dá se tam dojet na motorce, jak dlouho se tam jde? (Láďa dostává upozornění na spuštěnou diskuzi u jeho bodu automaticky- Přijde upozornění. Ahoj Waltr- ne je to docela tůra, tak 1,5hod do kopečku. ALe stojí to za to. U začátku tůry je hlídané parkoviště, a 3 km dále je kemp- ale to jsi si jistě všiml na mapě.
Taková je má představa, podotýkám že jsem automechanik
Jo když jsme u toho, daly by se tam naservírovat servisy, a třeba i dílny kde kdo co spravoval- hledat v Iránu servis nebude nic moc (asi) ale Sadílek tam dělal defekt, a všiml si že tam mají vybavanou dílnu- šup to tam.
Měl jsem ještě jeden takový nápad- zcela zkopírovaný z Cendura- tak alergici dál nečtěte.
SOS- tam to funguje, že každý kdo chce dá k dispozici kontakt- tel. a formu pomoci pro případ problémů někoho na cestách- Např-Waltr oblast ostravsko- hoby servis- diagnostika- kont 737.... A to by se taky zobrazovalo na mapě- klikneš na SOS- a vyskočí nejbližší místo. Když máš mobilní internet, nebo to narveš do navigace, nebo cinkneš kamarádovi ať ti pohledá a pošle kontakt.
Toho už je dost, co?
To SOS bych nechal asi jako zvlášt téma.
Upravil Waltr dne 11.03.2012 08:33
Takových nápadů mám plnou hlavu. Nastíním tu monžé problémy (které třeba nikdy nenastanou).
Po tom co někdo věnuje hromadu času aby to dotáhl téměř k dokonalosti pro naše potřeby se k tomu začnou stahovat i další lidi. Začnou se tu registrovat a vkládat do toho systému (i do fora) co se nám třeba nebude líbit. Někdo to bude muset udržovat - mazat. V krajním případě se najde někdo který se orientuje a zabrečí na googlu, že porušujeme licenci. Blokne se to a jsi zase na začátku.
Může se najít někdo kdo tu hromadu času má a udělá to i s rizikem, že to v budoucnu někdo zničí.
Já ten svůj projekt mám v plánu udělat na něčem, kde budu mít absolutní kontrolu co se tam děje. S googlem se asi nedohodnu, ale jsou tu firmy s kterými by se dali vyjednat nějaké lepší podmínky a pak by se ta licence mohla zaplatit s příspěvků lidí co to budou používat.
Možná to nechápu, ne určitě to nechápu. Hmm a jak to řeší soudruzi zo slovenska?
Chcete mi říci že každý kdo má u svých cesopisů odkazy na mapy platí,
? To nejde přesměrovat k ,,někomu" na jeho osobní stránky- a třeba udělat jen formulář a on po zadání našich dat, je loupne na ,,svoje" stránky? Pošlu mu Klm a je. Pošlu požadavek o zaslání Klm a je? Ale důvěřuji těm co se vyznají, budu chodit na lov do zahraničí.....škoda.
Takových nápadů mám plnou hlavu. Nastíním tu monžé problémy (které třeba nikdy nenastanou).
Po tom co někdo věnuje hromadu času aby to dotáhl téměř k dokonalosti pro naše potřeby se k tomu začnou stahovat i další lidi. Začnou se tu registrovat a vkládat do toho systému (i do fora) co se nám třeba nebude líbit. Někdo to bude muset udržovat - mazat. V krajním případě se najde někdo který se orientuje a zabrečí na googlu, že porušujeme licenci. Blokne se to a jsi zase na začátku.
Může se najít někdo kdo tu hromadu času má a udělá to i s rizikem, že to v budoucnu někdo zničí.
Já ten svůj projekt mám v plánu udělat na něčem, kde budu mít absolutní kontrolu co se tam děje. S googlem se asi nedohodnu, ale jsou tu firmy s kterými by se dali vyjednat nějaké lepší podmínky a pak by se ta licence mohla zaplatit s příspěvků lidí co to budou používat.
da se delat backup te POI databaze? pokud by to nekde zmasakroval, abychom zvladli obnovit...?
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
Mě přijde, že se furt točíme na tom, že základem aplikace by byly cizí (google maps, mapy.cz,...) mapový podklady; ale jestli jsem dobře pochopil původní myšlenku, tak to přece není - základem by byla vlastní databáze POI a s tou si můžeš dělat co chceš - třeba ji zpřístupnit jen lidem s loginem začínajícím na "X";)
Chápu připomínky Scarabea - ve všem má pravdu, ale přijde mě, že on tu svoji aplikaci má pojatou v trochu širším měřítku a víc provázanou přes API na poskytovatele map.
- možnost "zaplevelení" databáze cizími lidmi - tohle asi nejde řešit jinak než registrací a moderátorem (de facto to samý jako ochrana obsahu fóra); mimochodem, podle aktuální licence Google tam není požadavek, že výsledná implementace musí být přístupná všem - jen za ten přístup nesmíš chtít peníze ((a) Free Access (No Fees). Your Maps API Implementation must be generally accessible to users without charge and must not require a fee-based subscription or other fee-based restricted access.)
- možnost odstřižení map. podkladů ze strany poskytovatele - s tímhle nejde prakticky nic dělat (jsou to jeho data, takže prostě nemáš nárok něco požadovat (bavíme se o nekomerční licenci), když ti je přestane dodávat - ať už z důvodu, že porušíš licenci nebo se tak prostě rozhodne z jinýho důvodu); i v tomhle případě ti ale zůstane tvoje databáze POI (souřadnice, zařazení do kategorií, popisky), "jen" ti na webu nepojede mapa.
Kdybych měl nějak velice zjednodušeně zkusit popsat strukturu pro neprogramátory:
A) backend (laicky systém na pozadí)
- samotná databáze POI - vlastní
- propojení na redakční systém webu (registrace uživatelů) - vlastní
B) frontend (= co na webu vidí běžný uživatel)
- rozhraní pro vkládání / editaci / mazání POI atd. - vlastní
- mapa (pro zobrazení existujících POI nebo jako nástroj pro vložení) - cizí
- další výstupy (kml, gpx,...) - vlastní
Jediný, na čím nemáš plnou kontrolu jsou mapový podklady (pokud si nechceš dělat vlastní;)) a to je ten zádrhel - ten kdo je má si může určovat podmínky, za kterejch ti je poskytne (což je samozřejmě v pořádku).
Upravil lukast dne 11.03.2012 12:48
Hele a jsi chopen to nejak vytvořit aby se to dalo vložit na zdejší web?
Nějak jednoduše? Miloš to tady připíchne. Aspoň to zkusit, je tady sice spousta míst kde nějaké body najdeš, ale je to bída.
Přemýšlím ale jestli to má opravdu smysl, tady se víc věnuje času diskuzí o p....ch. Tohle moc lidí neoslovilo. Možná je vážně lepší věnovat čas svému hledání. Nevím.
já bych to taky viděl asi v počátku jen jako seznam - databázi POI, rozdělené na 3 kategorie - ubytování, jídlo, zajímavosti + řádkový komentář a každý si to už do mapy nahází podle destinace, kam se chystá. To ostatní je už třešnička na dortu - vidět to graficky, propojení s fotogalerií,...
Waltr napsal:
Jo ještě jedno moudro co jsem kdysi dostal
,,kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce hledá důvody"
Nechce se vám...lenivci
Hlavně jde o to vymyslet způsob jak to nedělat za půl roku znova.
lukast napsal:
mimochodem, podle aktuální licence Google tam není požadavek, že výsledná implementace musí být přístupná všem - jen za ten přístup nesmíš chtít peníze ((a) Free Access (No Fees). Your Maps API Implementation must be generally accessible to users without charge and must not require a fee-based subscription or other fee-based restricted access.)
Nejspíš si přehlédl hned další bod co je za tím áčkem:
( Public Access (No Firewall). Your Maps API implementation must not (i) operate only behind a firewall; or (ii) only on an internal network (except during the development and testing phase); or (iii) in a closed community (for example, through invitation-only access).
3X napsal:
já bych to taky viděl asi v počátku jen jako seznam - databázi POI, rozdělené na 3 kategorie - ubytování, jídlo, zajímavosti + řádkový komentář a každý si to už do mapy nahází podle destinace, kam se chystá. To ostatní je už třešnička na dortu - vidět to graficky, propojení s fotogalerií,...
Scarabeus napsal:
Nejspíš si přehlédl hned další bod co je za tím áčkem:
( Public Access (No Firewall).
Máš pravdu, skončil jsem u toho "firewall" Tady je ale každopádně registrace otevřená (9.3.1: (a) You can require users to log in to your Maps API Implementation if you do not require users to pay a fee.)
Ale to je fuk - 3X ten můj dlouhej příspěvek vyjádřil o dost jednodušejc - mapy brát jen jako jako "bonus" navíc a pokud to někdo na druhý straně vypne, to podstatný (databáze) ti zůstane.
MAKO napsal:
Hicksi nechceš to nainstalovat na server?
Teď jsem si všiml že je to placený 60 dolarů za rok, ale to není tolik.
ja s tim nemam problem... nainstaluju co bude potreba.
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
lukast napsal:
Ten plugin vypadá dobře...až na jednu drobnost: je pro Joomlu a bmwgs běží (jestli se nepletu) na PHP-Fusion
To je sice pravda, ale řešitelný to je. Pořád se mi to zdá jako nejschůdnější varianta a joomla se může nainstalovat jen pro účel POI a databáze členů půjde určitě přehodit i do joomly.
FYYFF
Jasně, možnost je to taky...ale už je to taková divočina, místo vývoje pluginu budeš řešit synchronizaci uživatelů mezi joomlou a phpfusion + to bude vyžadovat dvojí přihlašování.
Ale vzhledem k tomu, že se tady o tom bavíme ve čtyřech to asi nebude tak horký