Díval jsem se na ni v Bonmotu.....hezký Africký barvy má a je celkem lehká. Polstrování taky cajk.
F800GS 2011 is history (76000Km)
CRF 1000 Rally Red 2016 is history (47000)
Yamaha Tenere 700 zatím 40 tis
Skusal som ju v Paolo v Topolcanoch, po mojej dosluhujucej Shoei Hornet DS hladam nastupcu, po vyluceni vsetkych 150€ (predavanych pod roznymi znackami) som chcel aj s vnutornou clonou ostala Schubertka - mala na brade a predrazena, Nexx XD1- labilnejsia konstrukcia. Aj ked som Airoh mal za low-endovu znacku (teda hlavne modely S4 a S5), tato Comander sa mi zda ako hi-endovy model, dobra konstukcia, polstrovanie, tvah a je lahsia ako Shoeika bez vnutornej clony. Recenzie na hlucnost su pozitivne, tak som zvedavy na jar, ked ju vyskusam na motorke - u mna je to zatial favorit
Upravil patol dne 04.01.2019 10:43
Mám jí od prázdnin, cca 2tis km, v bílé barvě. Porovnat můžu jenom s dlouholetou Uvex Enduro a vráceným Nexxem XD-1. Pozitiva jsou váha, výhled, hlučnost a malý vliv štítu na proudění vzduchu. Trochu bojuju s ovládáním sluneční clony (moc jí ale nepoužívám), polstrování rychle vysychá (ale přilepí se na každý náznak suchého zipu, takže rukavice do helmy nee) a štítek by mohl být trochu delší. Oproti obrázkům jsou na štítku záslepky v černé barvě a ovládání clony je posuvníkem. DD kroužky jsou sice pořád nezvyk, ale alespoň se nekroutí řemínek jako u Nexxu a taky se nemusí úplně rozepínat.Chvilku jsem ještě bojoval s povrzáváním pod vyndavacími bočnicemi, ale za mě za ty peníze spokojenost.
Palk napsal:
Kluci nezkoušel jste ji někdo, jak je to se zpracováním?
Založil jsem to tady proto, že budu kupovat novou helmu a po zkušenostech z vyklápěčky Airoh jsem měl obavu ze zpracování. Zatím co jsem kde četl, tak vládne z commanderem spokojenost. Uvažoval jsem o Schubertce vyklop a teď mě dost zlákal Airoh. Uvidím jak sedne na tu moji šišatou hlavu.
Snažím se jet tak, abych dojel domů.
Miguel : low-end v segmente do ktoreho spada Commander, cize niekedajsie S4 a S5 (ako som pisal), jasne, ze Aviatory su spicka, maju aj k tomu prisluchajucu cenu, na beznu turistiku a lahsi off toho nemali moc dobreho v ponuke, ani tie vyklapacky neboli v porovnani s (samozrejme drahsou) konkurenciou nejako moc tiche a pohodlne
Upravil patol dne 05.01.2019 13:06
Podělím se o své zkušenosti s „kšiltovkou“ Airoh Commander.
Konstrukčně, materiálově, jednotlivé díly, vše musím hodnotit velmi slušně… prostě když jí má člověk v ruce, tak helma působí prémiovým dojmem, rozhodně o velký kus dál než u helem kolem 4-5 tis spíš bych jí přiblížil helmám kolem 10-15+… Helma je příjemně vyvážená a tichá, proti levnějším helmám je lépe rozumět interkomu, a nemám tolik zalehlé uši jako u předchozí helmy, které mě u vzduchové DOHC 12ky i jsem se pomalu díval po nějakém řešení tiššího výfuku/tlumiče. Také s umístěním GoPro na helmu (i když trošku jinak než dříve) mě po dni ježdění nebolí za krkem, takže aerodynamika velmi slušná. Zatím tedy vše pozitivní. Nyní trochu detailněji.
Příjemný detail je prostup skořepiny pro interkom – gumová krytka která po sejmutí vytvoří otvor cca 20x8mm i tak může být na některé konektory menší, já s trochu vůle jsem svůj Lexin konektor protáhnul (možná jsem ho lehce opiloval ale to bylo o desetiny milimetru). Doporučuji prostup zalepit páskou/vinylovou folií či vyříznot do krytky přesně na kabel pro zamezení zatékání při dešti.
Další velmi příjemná vlastnost je možnost vyjmutí vnitřních výplní „polystyrénu“ (resp. asi spíše polyetylen/polypropylen) v dílech ven ze skořepiny (např. lícnice), na nich je vnitřní polstr navlečený jako ponožka, takže lze bez problému sundat a umýt/vyprat. Vyjímatelné vnitřní díly mají další výhody jako např. možnost změny velikosti, a hlavně pro mě důležité možnost vytlačení v místech tlaku na uši a možnost pohodlného vydlabání či vypálení pájkou otvoru pro sluchátka (příprava je poměrně mělká ale alespoň člověk ví v kterých místech dlabat???? ). Toto by mělo být u všech helem standardem – velké plus!
Kšilt je celkem tuhý, provedl jsem drobný upgrade a to, že jsem dal pod všechny tři kotevní body trochu polymerového lepidla z kartuše (Pattex One-for-all – něco jako Mamut) a všechny tři šrouby dotáhnul – štítek je po tomto zásahu o poznání tužší a odstranilo se lehounké povrzávání při nárazech větru (nicméně toto je asi problém všech helem s kšiltem včetně Shoei a Arai i kolem 20 tis. Co mě překvapilo, je že kšilt je poměrně krátký a stíní tedy poměrně málo, nicméně alespoň nehlučí a nemá negativní aerodynamické projevy např. při otočení hlavy – žádné trhání atd.
Dvě věci, které by mohly být lepší:
Resp. Jedna, která by mohla být lepší a to je vyšší pinlock. Pinlock je umístěn řekněme v dolních 80% hledí, jsem zvyklý mít helmu spíše lehce dolu abych využil kšiltu a neměl zakloněnou hlavu. Zrovna tou částí co jsem koukal dopředu mám hranu pinlocku a nedá se tam dívat. Takže nyní mám hlavu lehce zakloněnou nahoru. Zas když je brzo ráno velké protislunko tak koukám tím průzorem v horních 20% kde a) stíní kšilt nezrcadlí pinlock. Takže asi se na to dá zvyknout ???? nicméně o chlup delší kšilt a vyšší pinlock bych uvítal ????
A druhá věc, která mi vysloveně vadí je uchycení na DD kroužky místo přezky / ráčny. Možná jsou DD kroužky bezpečnější (alespoň se to někde tvrdí), ale rozhodně se daleko hůře utahují resp. provlékají řemínkem (tuplem v rukavicích) a rozepínání je též nic moc (obzvlášť v 38°C vedru kdy každá vteřina navíc – a rozhodně není jedna - člověka pěkně štve…) a hlavně když člověk tu helmu za ten den třeba 5x-10x sundavá…
Takže za mě za ty peníze velmi dobrá kšiltovka.
Upravil HonzaGS-SV dne 24.07.2022 20:39