Všechny Vás zdravím.Mám v plánu projet Balkán a otázka zníá se všude platit eurem,nebo pro každý stát jenom jejich měnou.(H,BiH,MN,Alb,Srb,Cro).To aby měl člověk jeden kufr jenom na peníze.Kartou to asi taky nebude všude bez problémů.Díky.
Benzín šel vždy kartou (raději jsem se ptal předem, jednou mi řekli, že mají nefunkční terminál, tak jsme jeli dál), v obchodech jde kartou taky často.
Podle mě ideál je vzít s sebou eura, s těmi si člověk vystačí v 99% případů a pokud je problém, tak najít směnárnu či bankomat poblíž. A on problém nejspíš nebude...
Vezmu Eura a když je třeba,tak je v místní bance vždy vyměním za místní měnu a tu buď utratím nebo zbytek vyměním v následující zemi,takže žádný kufříky peněz nevozím.Vždy jen Eura + aktuální měnu(popřípadě akorát to,přes co se hodlám vracet zpět)
Nějaký špekulace se dost často nevyplácí.Buď tě oje.bou místní na kurzu a nebo ti prostě ani cizí měnu nevezmou.
Další problém je v tom,že když chceš něco menšího,tak ti takřka nikdy nevezmou mince,takže budeš pořád platit min. 5E a budeš rád,když ti v pořádku vrátí tu jejich měnu,takže nakonec výsledek stejnej,jak v bance,akorát nejistej.
Málokdy se taky vyplácí směna na hranicích.Jako extra příklad bych uvedl slováky.Takový zloděje jako na přechodech ČR/SR těžko najdeš i v kriminále
A jak psal Ježek,v AL kartou nezaplatíš ani benzín...nebo jsem to ještě neviděl ani neslyšel
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
V Rumunsku bylo nejlepší si vybrat až tam v bankomatu. Kurs o cca 15% lepší než u nás v ČR. Přesto jsem si aspoň něco jejich peněz s sebou vezl, to pro jistotu na první dva dny. A eura jsem měl taky, ale přivezl jsem je zase zpátky. Kartou šel benzín platit vždy, jen jednou nešla MC, ale měl jsem i Visu.
Dělám to tak že za eura přežiju jeden den abych tak nějak chytil kolik co stojí a další den si odhadem kolik tak asi budu potřebovat vyberu z bankomatu.Na balkán tedy jezdím s max 250-300E a zbytek na kartě.
Dvanáctka je nejlepší pivo i motorka.
No,co jsem si tak všiml,tak poslední dobou všude stojí všechno stejně Nějaký zásadní změny nejsou už ani u cen paliva(po celým balkáně) takže každej by měl tak nějak vědět kolik potřebuje na den...prostě tak stejně,jako tady doma na výletě kolem komína o víkendu
a co se týče kurzu: banka=bankomat
...ale měnit Lei tady v Čechách,to mě teda ještě nenapadlo Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 776602104) http://www.youtub...er/PETRGSA
...v Albansku som platil benzin kartou iba vo velkych mestach a na velkych (novych) pumpach, tie mensie mimo velkych miest neberu ani eura, takze doporucujem planovat tankovanie...a je dobre mat drobne 0,5, 1 a 2 eurove mince ak jazdis po dialniciach SRB a MK, vzdy to vypisuje aj v miestnej mene, aj v euro (taxa byva vecsinou 1,5 az 3 € za usek)....alebo ak sa planujes dlhsie motat po state, tak zamenit co cca minies za miestnu menu a co ti ostane, natankovat presne na poslednej pumpe pred opustenim statu...inak ostatne krajiny co sa tyka balkanu nemaju problem ani s kartami, ani s eurom, akurat pri cash platbe mavaju cudne kurzove klakulacky v hlave