Dobrý den, R1200GS r.v. 2017, mi už nějakou dobu dělá takové hučivé zvuky. Zvuky bych popsal jako takové brnivé přerušované hučení. Nejdřív jsem si myslel, že je to pneumatika, nebo kardan, ale teď jsem vypozoroval, že to závisí na zařazené rychlosti, takže asi převodovka. Dělá to při ustálené rychlosti, a nejvíc na 4. rychlostní stupeň, trochu se to projevuje i při zařazené jiné rychlosti, ale na tu 4 je to nejvíc znatelné. Nevíte, co by to mohlo být, a zda to není nějaká vlastnost této motorky? Podobný projev má i GS mého kámoše, který ji má jen o rok mladší.
ted jsem to resil na dvou moto a na obou byli vadne lizisko v prevodovce. na jedne na vstupni a na druhe na vystupni hridel.
... servis a diagnostika BMW Motorrad
servisak napsal:
ted jsem to resil na dvou moto a na obou byli vadne lizisko v prevodovce. na jedne na vstupni a na druhe na vystupni hridel.
Mne robí to isté, ako popisuje Vodik. Na štvorke ustálená jazda, také oscilujúce brnenie, akoby vybrácie .... moto R 1250 GSA, r. 2020, 20.000 km. Ale len pri zaradenej rýchlosti, po stlačení spojky to zmizne. Čaká ma rozborka a výmena ložísk prevodovky ??
Ahoj všem.Mě se to stalo v létě dva roky z5 při návratu z tripu. Bylo to takový hučení z pod motoru.Při zařazení rychlosti to dělalo kravál a při zmáčknutí spojky nebo vyřazení to ustálo.Bylo to špatné ložisko na výstupní hřídeli převodovky.U typu BMW R1200gsa 2015 (můj případ) to byl problém poddimenzované ložisko. Tak převodovka šla ven,výměna všech ložisek,gufer atd.Oprava docela trvala než jsme na to přišli,taková marast generálka,ale teď vše ok.
Mě by zajímalo, pokud je to tedy nějaké ložisko v převodovce, zda je nutné to akutně řešit? Řekl bych, že se to hučení projevuje už docela dlouho, možná nějakých 15 - 20tis. km. Asi se to poslední dobou zhoršilo, protože to začínám víc vnímat. Jo, a najeto mám nyní cca 63tis km.
Ložisko výstupní hřídele je potřeba měnit ihned, jakmile se projeví jeho poškození, které se typicky projevuje hlasitým hučením nebo kvílením vycházejícím z převodovky, přičemž zvuk se zvyšuje s rostoucími otáčkami motoru. Nejedná se o součástku s pravidelným servisním intervalem, ale o vadný díl, který je nutné vyměnit co nejdříve, aby nedošlo k dalším škodám na převodovce.
Jak poznat poškozené ložisko:
Zvuk: Nejběžnějším příznakem je charakteristické hlasité hučení, nebo „kvílení“ vycházející z oblasti převodovky. Tento hluk je slyšitelný při zařazeném jakémkoli rychlostním stupni a jeho intenzita roste s otáčkami motoru.
Další problémy: V pokročilejších fázích poškození se mohou objevit i problémy s plynulým řazením.
Co dělat, když zjistíte poškození:
Okamžitá výměna: Jakmile zaznamenáte výše uvedené příznaky, je nutné co nejdříve navštívit servis a nechat ložisko vyměnit.
Prevence dalších škod: Pokračování v jízdě s poškozeným ložiskem může vést k vážnějšímu poškození převodovky, což může být výrazně dražší na opravu.
Nemôže byť príčinou poškodenia výstupného ložiska kardan?
Ak kardan v drážkach na koncáku zahrdzavie, povytiahne sa vpredu zo zaisťovacieho krúžku , tým pádom predný klb nie je v správnej polohe a pri pružení dáva zabrať výstupnému hriadelu a ložisku.
Či?
Hlavní příčinou poruchy ložiska na vstupní hřídeli u motocyklu BMW R 1200 GSA z roku 2015 je často kombinace faktorů, včetně nedostatečného mazání drážkování, nesprávné montáže, nebo výrobních tolerancí a opotřebení v důsledku vysokého nájezdu kilometrů.
Konkrétní příčiny mohou zahrnovat:
Nedostatečné nebo chybějící mazání drážkování: Během výrobního procesu nebo při servisu (např. výměně spojky) nemusí být na drážkování vstupní hřídele a lamelě spojky naneseno dostatečné množství vazelíny, určené k tomuto účelu. Suchá hřídel se pak časem opotřebovává, vzniká vůle a dochází k nadměrnému namáhání ložisek.
Opotřebení drážkování: V důsledku nedostatečného mazání nebo běžného používání (často kolem 70 000 - 80 000 km, ale i dříve) se drážkování na vstupní hřídeli a lamelě spojky "vymačká". Vzniklá vůle způsobuje klepání a vibrace, které přenášejí rázy na ložiska a vedou k jejich předčasnému selhání.
Konstrukční tolerance / nesouosost: Některé diskuse naznačují možnost mírné nesouososti součástí z výroby, což by mohlo způsobovat nerovnoměrné opotřebení, ačkoliv jiní to považují za nepravděpodobné vzhledem k plovoucí konstrukci spojkové lamely.
Závady spojky: Problémy, jako je nedostatečné vypínání spojky (drag clutch), mohou způsobovat neustálé zatížení a namáhání hřídele a ložisek, i když je spojková páčka zmáčknutá.
Typ a kvalita ložiska: Ačkoli originální díly BMW jsou obecně kvalitní, občas může dojít k únavě materiálu nebo se může jednat o méně odolný typ ložiska pro dané namáhání. Při výměně se doporučuje používat kvalitní značkové náhradní díly (např. SKF, FAG).
Důsledky:
Pokud se problém neřeší včas, může vést k úplnému zadření ložiska, poškození převodovky, nebo protočení lamely na hřídeli, což si vyžádá mnohem nákladnější opravu. Oprava obvykle vyžaduje "půlení" motocyklu (demontáž převodovky z motoru), aby bylo možné ložisko a případně i poškozenou hřídel vyměnit.
Ondra nauč Tvoju syntetickú a igelitentnú kamarátku, že 12LC má motor a prevodovku v jednom oleji, takže drážkovanie vstupnej hriadele sa čvachtá oleji, okrem toho nemá jednu suchú lamelu ale /spýtaj sa kamarátky koľko/ niekoľko lamiel klasickej motospojky.
Toto je klasický priklad spriemerovaných priemerov v priemere najčastejšie používaných kombinácii slov v danej téme A ešte horšie je, že tomu veríš.