Občas se účastním diskusí, co je lepší. Maximum offline s navigací Garmin, BMW Navigator, DMD2, BMW Connected Ride Navigator, ... nebo zrcadlení z telefonu pomocí AndroidAuto/Carplay do AIO, Carpuride, Aoocci, ... ?
Upřesním dotaz, zajímá mě názor pouze cestovatelů, co ujedou za jednu dovolenou alespoň týden někam na Balkán, do Gruzie, ... a (tímto se omlouvám, pokud někoho urazím) naprosto mě nezajímá názor café racerů, jezdících "expedice" na víkend k Lipnu do welness resortu s nedělní hustou vyjížďkou ke Goßer Arberu. Zajímá mě použitelnost zrcadlení při týdenní cestě "divočinou" bez civilzační infrastrukury nebo s jejím minimem.
Upravil Francis dne 06.02.2026 16:45
Ahoj, používám zrcadlení telefonu + mapy.cz a funguje to super, máme s tím projetý celý Balkán + část Asie a nikdy hlavně v teple nebyl jediný problém, akorát musí být mobil na nabíječce, dost to žere baterku, alespoň moje zkušenost.
Tom
FYI - garmin od rady XT vies pripojit k mobilnym datam takze nejde offline. Dokonca sa tam da riesit aj pocasie po ceste.
live fast, die young be wild, have fun
Ano, můžu potvrdit, že Garmin XT2 už dnes dokáže během navigace zobrazovat i aktuální radarové snímky počasí. Když jedeš po zvolené trase, vidíš přímo meteoradar, takže máš přehled, jestli jedeš do deště nebo se mu naopak vyhneš.
Zároveň Garmin XT2 umí hlásit dopravní situaci – upozorní tě například na nehodu, hustý provoz nebo jiné zdržení. Navigace ti pak buď nabídne objížďku, nebo aspoň ukáže, o kolik minut se cesta pravděpodobně protáhne.
Nevím, jestli je to rychlejší nebo praktičtější než zrcadlení telefonu, to jsem osobně ještě nezkoušel. Každopádně informace o dopravě i počasí fungují přímo v navigaci takze jsi propojen s mobilem. Mapy si muzes postahovat a jezdit i OFFLine.
Ještě jedna zajímavá věc: Garmin XT2 nabízí i tzv. Michelin doporučené trasy přímo pro motorkáře a navíc sekci Great Riders, kde jsou vybrané silnice a trasy oblíbené mezi motorkáři – většinou pěkné, klikaté cesty ideální na vyjížďku.
Garmin Zumo XT/XT2 je offline navigacia (funguje aj bez internetu), mapove podklady mas stiahnute priamo v navigacii. Treba priebezne aktualizovat mapy, databázu rýchlostnych radarov...
Navigacia (prístroj) sa da pripojit cez WiFi na internet, ale v tomto prípade funguje iba na aktualizáciu mapových podkladov.
Cez app Garmin Drive (pre Zumo XT) si sparujes mobil s navigaciou a potom cez tuto app si navigacia vie tahat dáta z internetu o dopravnej situácii a o počasi. Dáta o dopravnej situácii ale dokaže spracovať len v rámci EU, napr v BiH, Albansku, Srbsko mi nefungovali dopravne info (internet v mobile som mal funkcny), ani databaza radarov. Pravdepodobne Garmin nemá zmluvu s krajinami mimo EU.
V obchode Garmin si vies dokupil podrobnejsie podklady na rýchlostne radary vo vybraných státoch (Nemecko, Italia, Slovinsko atd). V základe je len základna databaza.
Upravil kykko dne 07.02.2026 17:29
Existuje adaptér pro Garmin XT2 a Tread2 s napojením na Wonder Wheel, lze zoomovat a nastavit další funkce jako u dálkového ovládání od Garmin a je to zamykací.
YouTube Video
Upravil Francis dne 07.02.2026 18:51
ja jsem zastance klasicke navigace..mam cely zivot garmin 550, 595 a ted od r. 23 mam XT...mam radeji kdyt mam zarizeni ktere neni zavysle ne telefonu, i kdyz v tom XT si muzes pripojit telefon a vidis pocasi a nekde i aktualni "dopravu"..muzu srovnat s kamaradem ten zase ma telefon (druhy navigacni kus bez sim karty) kde pouziva offline mapy.cz....kazde mapy maji nejake bolistko a nejakou vyhodu...pozoroval jsem treba v Moldavsku, Rumunsku a na balkane ze on nekde na bocnich cestach a "šotolinach" cestu nemel a ja na garminu jo , ale nekde to bylo presne naopak..kdyz jsme to porovnali s google maps tak to same, takze spis zalezi na konkretnim miste. U garminu se daji dohrat OSM mapy dane lokality, a hlavne zalezi jak si garmin nastavis. ja ale jsem obecne priznivcem mit odolnou samostatnou navigaci.