Ahoj, plánuju vyjížďku tak na 10 dní do Normandie a Bretaně, nemáte nějaké tipy co by stálo za vidění? A jak je to ve Francii s kempováním na divoko? Jde to, nebo se to nesmí?
zdarec byl jsem ve francii stopem na 30 dni a stanovat se muze vsude pokud to neni vylozene zakazane napisem na ceduli(v nekterych turisticky navstevovanejsich mistech byla cedule zakaz stanovani mimo kempy).
SonGoku napsal:
zdarec byl jsem ve francii stopem na 30 dni a stanovat se muze vsude pokud to neni vylozene zakazane napisem na ceduli(v nekterych turisticky navstevovanejsich mistech byla cedule zakaz stanovani mimo kempy).
podle mne to je celkem TOLEROVANE, pokud se chovas vhodne. Ale rozhodne ne legalni.
---
Jinak ve francii jsme parkrat na divoko spali... klasickym omezenim je obcas velka hustota lidi a malo zeleneho kam se schovat.
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2
No, hlavně si myslím, že 10 dní na Bretaň a Normandii je blbost, protože neuvidíš vůbec nic. To je vejlet skoro na 3 neděle. Já něco podobnýho už 3 roky odkládám, protože se mi podařilo dát dohromady max. 16 dní a to se prostě nedá stihnout. Záleží na tom, co chceš vidět, je tam toho mraky.
to Ivo: my normální, to máme fakt na ty tři neděle...to souhlas...pokud to někdo dá Hixostylem po dálnici za den tam, po dálnici za den zpět, pak se může dva dny motat po Bretani a dva dny po Normandii...
Jinak volně stanovat se ve většině zemí od nás na západ nesmí, ale jde to...
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
Uznávám že 10 dní je dost málo, původně jsem plánoval měsíc, že bych to tam pořádně projel, ale nevím jak na tom budu se školou a podnikáním, proto nevím ještě ani kdy a pořádně na jak dlouho. A dálnicím se vyhýbám co to jde, čím tenčí je silnice na mapě, tím lépe
honzakuptik napsal:
Ahoj, plánuju vyjížďku tak na 10 dní do Normandie a Bretaně, nemáte nějaké tipy co by stálo za vidění? A jak je to ve Francii s kempováním na divoko? Jde to, nebo se to nesmí?
K vidění je toho fakt dost, to se blbe radí. Záleží kterou oblast chces projet. Nejjednodušší mi přijde navštívit v každé oblasti "Office de tourisme"(jsou skoro v každé vesnici) a nabrat tam letáky. (uplne na SZ, nad Brestem, je moc pěkná "routes de Phares", coz je asi 150km okruh po majácích.
Kempování na divoko je ofiko nelegální, ale kdyz se flákneš na rozumné místo (pláže apod), nebo parkoviště, nikdo to neřešil. Trochu problém je najít místo. V celé bretani je jeden větší les les a ten je samozrejme chrnáněnej a zbytek je v podstatě komplet rozparcelovanej a zkultivovanej (mimo pobřeží). Ale dva-tri lidi se vyspí vždycky....
Pokud se zajímáš o "druhou" válku, je toho Normandie plná (Omaha Beach a ostatní beaches, americký hřbitov v Colleville, vylodění rangers v Pointe du Hoc, Baterie du Longues, zbytky přístavu Mulberry, britský Pegasus Bridge v Benouville....). http://www.d-dayt...tours.html Je toho mraky a téměř v každé vesnici je nějaké malé válečné Muzeum. Více na sever pak filmovo-festivalové městečko Douville, malebný Honfleur a povinností je Étretat s nádhernými skalami. V Rouenu pak upálili Johanku... Je to malebný kraj se spoustou silniček, pastvin a charakteristických živých plotů. Jezdit se dá do nekonečna. A ty kilometrový odlivy mně lákaly zkusit na motorce-alespoň pár metrů- byl jsem ale autem. Jen Normandie na týden není...
No a Bretaň je úplně jiná: kamenné rybářské domky, skalnaté pobřeží, vyhlídky na každém útesu. Pro válečníky opět všudypřítomný pobřežní atlantický val nebo ponorková základna v Brestu. Pirátské San Malo a více na sever profláknutý, ale pěkný Mont Saint-Michel- no a to je už hranice mezi Normandií a Bretaní. Ale vše jsou to jen střípky...
Moje doporučení: vybrat jedno nebo druhé, nastudovat průvodce (je jich spousta) a v klidu to tam po pobřeží projet. (i tak je 10 dní málo). Příští rok zbytek.
Dawid
The world will never be the same, once you’ve seen it from the seat of
BMW 1200 GS Adventure!
Vjetrnik napsal:
to Ivo: my normální, to máme fakt na ty tři neděle...to souhlas...pokud to někdo dá Hixostylem po dálnici za den tam, po dálnici za den zpět, pak se může dva dny motat po Bretani a dva dny po Normandii...
Jinak volně stanovat se ve většině zemí od nás na západ nesmí, ale jde to...
hele ty mi o nevnimani okoli nic nerikej jezdite tak rychle, ze stejne nestihas vnimat okoli...
Jet po dalnici 120 nebo po okresce 120 ma podobnej efekt -- vidis jen cast toho, nez kdyz se pomalu plouzis krajinou.
---
tri tydny dovoleny vkuse si kazdy vzit nemuze -- ty doma nemas nic, o co by ses musel starat, tak to se ti pak jezdi po svete, ze?
Pokud clovek usetri na transitu, muzes si uzit cilovou destinaci o to vic.
17 cm
Ivo Bohuslav napsal:
No, hlavně si myslím, že 10 dní na Bretaň a Normandii je blbost, protože neuvidíš vůbec nic. To je vejlet skoro na 3 neděle. Já něco podobnýho už 3 roky odkládám, protože se mi podařilo dát dohromady max. 16 dní a to se prostě nedá stihnout. Záleží na tom, co chceš vidět, je tam toho mraky.
hele ja ti reknu jedno tajemstvi -- muzes tam jet i na vicekrat.. a pak si nemusis delat problem s 21 dni dovolene v kuse.
(mimochodem mi to prijde divne -- stejne jako statni zamestnanec delas kulovy tak tu nedelej damu a odjed rovnou na mesic 17 cm
honzakuptik napsal:
Uznávám že 10 dní je dost málo, původně jsem plánoval měsíc, že bych to tam pořádně projel, ale nevím jak na tom budu se školou a podnikáním, proto nevím ještě ani kdy a pořádně na jak dlouho. A dálnicím se vyhýbám co to jde, čím tenčí je silnice na mapě, tím lépe
to nehrot.
My za asi 12 dni dali jih Spanelska + Portugalsko + Andorru a zpet. Bluesberry v cca stejnem case Turecko.
Ne kazdy tu je profesionalni turista... a misto jedne dovolene na 21 dni muzes dat tri kratsi. Je tam sice vyssi casova rezie na tranzit, ale porad lepsi, nez dratem do woka.
Upravil hicks dne 05.04.2011 06:52
17 cm
To fakt neni tak strašný... Nevim, kde bydlíš, ale z Prahy do Brestu je to 1600km. 7-800km se dá dát za den po okresce, pokud nechrníš do oběda. A pár tranzitních km po autobahnu zvlášť průmyslovou částí Říše myslím neni takovej problém. To máme 4-5dní na tranzit a 5-6 dní na místě, což mi přijde naprosto v pohodě.
Maiali nel Fango!
to Morabo: 1600km tam je spíš na 3dny, ani to se nebudeš flákat...takže máš 6 dní na cestu tam a zpět a potom 4 dny na místě...no nic moc "Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
Vjetrnik napsal:
to Morabo: 1600km tam je spíš na 3dny, ani to se nebudeš flákat...takže máš 6 dní na cestu tam a zpět a potom 4 dny na místě...no nic moc
no pokud si chces prumysl vychutnat po okreskach, tak to je fakt na hrane. Ale ty ho totiz moc rad, vcetne aglomeraci.
Fuj jet zastavbou a prumyslovou zonou po dalnici.. dekadence! 17 cm
to Hicks: otevři si mapu podívej se na trasu směrem do Bretaňe než začneš plácat blbosti......cestou máš třeba Spessartský les, údolí Rýna a Mozely, Verdun, Remeš pokud pojedeš severně od Paříže nebo Schwarzwald, Bodensee a podhůří Alp pokud pojedeš jižněji...ale to by jsi nesměl čumět jen do navigace, ale musel by jsi znát trochu více ze zeměpisu
Ono stačí vyrazit třeba i jen do toho Schwarzwaldu, člověk si pěkně zajezdí, parádní zatáčky, pěkné silnice, hezké výhledy...ale Tebe vlastně zatáčky unavují a šíleně nebaví, to je pak těžký. "Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
Vjetrnik napsal:
to Hicks: otevři si mapu podívej se na trasu směrem do Bretaňe než začneš plácat blbosti......cestou máš třeba Spessartský les, údolí Rýna a Mozely, Verdun, Remeš pokud pojedeš severně od Paříže nebo Schwarzwald, Bodensee a podhůří Alp pokud pojedeš jižněji...ale to by jsi nesměl čumět jen do navigace, ale musel by jsi znát trochu více ze zeměpisu
Ono stačí vyrazit třeba i jen do toho Schwarzwaldu, člověk si pěkně zajezdí, parádní zatáčky, pěkné silnice, hezké výhledy...ale Tebe vlastně zatáčky unavují a šíleně nebaví, to je pak těžký.
jo jasne, ja akorat jezdim denne jedny z nejhustsich zatacek, co v okoli Prahy jsou
To mas tak.. nekdo se jako ratlik tesi na zatacky a kazdy den si v tamvaji dela vžžžum a naklani se do stran... no a nekdo jezdi zatacky denne a nema takovy abstak.
Navigaci bych nezminoval, vsichni vime, ze s ni poradne neumis..
takze secteno podtrzeno... tvuj prispevek byl opet takovym mixem polopravd... a Hix mel zase pravdu a on je vlastne skoro svatej
Upravil hicks dne 05.04.2011 08:49
17 cm
No my jsme to jeli myslím šestnáct nebo sedmnáct dnů. Na poslední chvíli jsme zvolili namísto motorek auto a když se pak předpověděný počasí skutečně konalo, hodně jsme si pro to gratulovali. Cesta vedla převážně po pobřeží, je tam stále co vidět, bojiště, majáky, skaliska v moři, vysoké útesy, rozkvetlé svahy všech barev, menhýry, staletá žulová stavení... Nenudili jsme se, pouze jednou jsme spali dva dny na jednom místě a tím, že jsme se mohli střídat v řízení, byly denní trasy i dosti našláplý. A že hódně často pršelo, což je tam prý dost obvyklé, na dvou kolech bychom fakt tolik neviděli. Milan, co měl tuhle u nás v hospodě to povídání o Islandu, připravoval s pečlivostí sobě vlastní celý itinerář, měl v zásobě spoustu variant a možných pobočných tras po všech pozoruhodnostech v okolí, ale díky omezeným časovým možnostem jsme toho museli ještě spoustu oželet... Podle mne je tedy deset dnů naprosto nedostačujících pro toho, kdo by chtěl vidět všechno, ale to i 20, 30 ...
Zaujala mě ta cesta po majácích, o které tu psal Efendi a asi je pravda že oboje najednou je blbost, v Normandii jsme byli před třemi lety autem, bylo to tam pěkný a rád bych se tam vrátil, ale radši tu Bretaň, tam jsem ještě nebyl.
A fabriky na hranicích Říše se opravdu nechystám navštěvovat myslel jsem tam před Moselu a zpátky pod Alpami.