Ivan napsal:
Ty 1/2" máme, ostatní jsou vyprodané. Pokud je má někdo jinde, navíc za akční ceny, klidně je kup, až je doprodá tak bude čekat až přijdou nám a v tuhle chvíli není jistý termín ani přesná cena.
Aktuální stav ze včerejška:
Ano, ten (nejméně potřebný) 1/2" 28-210 Nm je ještě někde k mání.
Ale ty 3/8" 5-25 Nm a 19-110 Nm prý (alespoň dle obchodních partnerů AZ-Satelitu) už delší dobu nejsou.
Že by návrat k plánovitému hospodářství ? __________________________________________________________
VT 750 C2 Spirit, WR 250 X, CBF 125, S 22, S 11 (2x)
(WR250R, R1100GS, VT750C4, F650GS, Betka, 50/20, S11)
Také jsem řešil tento problém - někdy v listopadu 2010 - vyřešil jsem to takto: koupil jsem Proteco 1/4'' 2-24 Nm a k tomu 1/2'' 28-210 Nm a je to bez problémů. Za ty prachy nelituji toho, že mám dva klíče a zatím slouží - občas na kola u auta a na motorce klíči utahuji všechny šrouby, ke kterým dohledám, jakým momentem mají být utažené...
Koupil jsem normálně v kamenné prodejně tady v Heřmanově Městci a jeden klíč stál kolem 800 a druhý asi 700. Když to sečtu, stále se nedostanu na cenu jiných značek za jeden klíč, tak to neřeším. Navíc Proteco má klíče v plastovém pouzdře.
Upravil maser dne 31.03.2011 17:02
Mimochodem jsem zrovna v práci a koukám do objednávek - malých 1/4" klíčů máme objednáno 1000, v tuto chvíli nevím kdy dorazí ale dám vědět. Pokud někde vyšťouráte nějaké zbytky, neváhejte a kupte je.
Ivan napsal:
Mimochodem jsem zrovna v práci a koukám do objednávek - malých 1/4" klíčů máme objednáno 1000, v tuto chvíli nevím kdy dorazí ale dám vědět. Pokud někde vyšťouráte nějaké zbytky, neváhejte a kupte je.
Díky maserovi za vlastní zkušenost i vám oběma za info,
nespěchám a proto klidně počkám. __________________________________________________________
Mám ten 28-210 , používam ho len na najvyššie uťahovacie momenty. Na presnejšiu prácu je Proxxon 5-30 a 20-100 ...absolúna spokojnosť. Glock-plastik fantastik :-)
Ivan napsal:
Ahoj Ivane,
jetli se mohu připomenout - prosím Tě, nevíš, jak to (u vás ve firmě) s těmi momentovými klíči momentálně vypadá?
Ahoj, sleduji to průběžně, stále nepřišly, je jich objednaný kontejner, všichni na ně čekáme, určitě dám vědět...
Ahoj Ivane,
tak to vypadá, že se ledy trochu pohnuly (ale bohužel jenom trochu - viz dále). Před pár dny mi totiž na základě mé dřívější objednávky avizovali, že klíče jsou distributorem (AZ Satelitem) naskladněny.
Zaradoval jsem se a říkám si - no konečně. A chválím je, že nezapomněli.
Bohužel ale po doručení zboží nastalo zklamání. Místo požadovaného (objednaného) a dlouho nedostatkového klíče 5-25 Nm (rozumný pracovní rozsah 1:5) přišla krabička obsahující klíč 2-24 Nm s rozsahem 1:12, což teda zrovna u tohoto typu (ohybový momenťák s pružinou) není dvakrát ideální kvůli přesnosti a dlouhodobější stálosti parametrů (pro srovnání moje další klíče 19-110 Nm a 28-210 Nm mají pracovní rozsahy cca 1:6 a 1:7.5).
Na krabičce je originální barevný popis 2-24 Nm (to odpovídá obsahu), ale původní čárový köd s označením zboží je vtipně přelepen (na Taiwanu nebo v Satelitu nebo kde?) ködem a označením (OMK-025-38).
Takže když se to projede u odběratelů čtečkou čárového kódu, zboží se naskladní a zákazníkům prodává jako něco jiného.
A jak mi sdělil prodejce, po mé reklamaci si zkontrolovali své další právě naskladněné zboží a je to prý všecko stejné - čili nejedná se o kusový omyl.
A údajně AZ Satelit tohoto "chybného" zboží (klíč 2-24 Nm vydávaný za klíč 5-25 Nm) má plný kontejner a že se tedy asi toho klíče 5-25 Nm jen tak nedočkám(e)...
Tolik uvedení do problematiky a zároveň se omlouvám za to delší povídání, ale chtěl jsem uvést všechna mně známá fakta.
A jestli mohu, měl bych k Tobě velkou prosbu...
Mohl bys po podnikové linii zkusit zjistit, jak to s těmi klíči 5-25 Nm u vás vlastně je? Myslím se skutečnými klíči 5-25 Nm, ne fiktivními podle čárového ködu.
- např. kde vznikla ta záměna nebo chyba (u vás nebo jinde?)
- byl to záměr ("náhrada" nedostatkového zboží) nebo jen omyl?
- ale hlavně kdy a jestli vůbec budou ty klíče 5-25 Nm k sehnání...
Kdyby případně nějaká informace byla vhodnější diskrétně, tak do PM, pls.
Díky moc za pomoc
Dovi přiložený následující obrázek:
Pokud muzu doporucit tak klíče se dají sehnat přímo na prodejnách. Nedávno jsem kupoval 5-24 a 28-210 a minuly tyden jsem take videl oba tyto klice u BAŤACZ s.r.o. Chrudim a meli tam tusim vic kusu. Cenu si nepamatuji ale na krabicce bylo urcite 5-24 ale ruku do ohne za to nedam.
Lamark napsal:
Cenu si nepamatuji ale na krabicce bylo urcite 5-24 ale ruku do ohne za to nedam.
To je jako možná určitě...
Lamark napsal:
klíče se dají sehnat přímo na prodejnách. Nedávno jsem kupoval 5-24 a 28-210 a minuly tyden jsem take videl oba tyto klice u BAŤACZ s.r.o. Chrudim a meli tam tusim vic kusu.
Díky, díval jsem se na jeich web a žádnou 5-24 jsem tam nanašel.
Ale 5-25 jo, předraženou od čínský Tony, za víc než 2 tisíce. __________________________________________________________
Potvrzuji naskladěn a také že na prodejně máme klíč 2-24Nm se čtyřhranem 3/8" vydávaný naší cenovkou s názvem i naším skladovým systémem za 5-25Nm, nechal jsem si z centrálního skladu poslat ještě poslední 2 ks co tam mají (takže nikoliv kontejner) a uvidím co přijde.
Pak máme klíče se čtyřhranem 1/4" se stejným rozsahem 2-24Nm, těch máme hodně ale ty jsou správně na všech popiskách. Pak máme klíče 3/8" s rozsahem 19-110Nm, 1/2" klíče 28-210Nm i větší.
Tipuji, že chyba nastala u pracovníka, který dělá v systému názvosloví. Předtím chodily klíče 3/8" 5-25Nm, nyní přišly ty samé klíče 3/8" a že je tam nepatrně jiný rozsah si nevšiml a v názvu to nezměnil, bůhví jestli to vůbec bylo správně na faktuře dodavatele. Tenhle klíč je pro nás okrajová záležitost a ani nejsou další objednány, běžně budeme mít 1/4" 2-24Nm, 3/8" 19-110Nm, 1/2" 28-210Nm a větší, prostě tak, aby se momenty překrývaly a pokryli jsme celý rozsah.
Komu to nehovuje, prosím nenadávejte mi, jsem jen malilinkatý vedoucí podnikových prodejen a do věcí našeho velkoobchodu ani centrálního skladu nevidím, byť zjistit mohu leccos:-)
Mimochodem - co je špatného na klíči 1/4" 2-24Nm? Je to ten nejmenší co se dělá a měl by v uvedeném rozsahu měřit poměrně přesně...
Ivan napsal:
Pak máme klíče se čtyřhranem 1/4" se stejným rozsahem 2-24Nm, těch máme hodně ale ty jsou správně na všech popiskách. Pak máme klíče 3/8" s rozsahem 19-110Nm, 1/2" klíče 28-210Nm i větší.
To souhlasí, ještě před nedávnem (včetně předposlední dodávky klíčů 2-24 Nm) byly klíče 2-24 Nm osazovány 1/4" čtyřhranem.
Tak to taky je i dnes (jako pozůstatek z minulosti) uváděno na webových stránkách prodejců momentových klíčů PROTECO.
A taky je to uvedeno i na krabičce s tím dodaným klíčem 3/8" 2-24 Nm, kde je ale symbol 1/4" dodatečně přelepen samolepícím čtverečkem se symbolem 3/8".
Takže u výrobce mezitím (letos v zimě nebo na jaře) došlo ke změně; nové klíče 2-24 Nm jsou nyní osazeny 3/8" čtyřhranem - stejně jako tomu je (nebu bohužel už jenom bylo?) u klíčů 5-25 Nm.
Ivan napsal:
Mimochodem - co je špatného na klíči 1/4" 2-24Nm? Je to ten nejmenší co se dělá a měl by v uvedeném rozsahu měřit poměrně přesně...
No, nejmenší, co se dělá - jak se to vezme...
Sice začíná na 2 Nm, ale jeho pracovní hodnoty jsou bohužel v poměru až 1:12. Kdyby ale byl skutečně "nejmenší", a v rozsahu řekněme 2-10 Nm, tak po něm okamžitě skočím a budu šťastnej jak blecha.
Takže co je špatného na klíči 2-24 Nm?
Jednak to, že kdybych si býval chtěl koupit klíč 2-24 Nm, mohl jsem to pohodlně udělat už v březnu a navíc přímo na krámě bez navýšení ceny za dobírkovné poštovné. A nemusel bych čekat do června na dodávku požadovaného klíče 5-25 Nm s rozsahen 1:5, abych se nakonec ke svému nemilému překvapení dozvěděl, že jsem místo objednaného klíče dostal jiný klíč s neodpovídající přelepkou a neodpovídajícím čárovým kódem. Což "oklamalo" nejenom koncového zákazníka, ale i skladový a fakturační systém prodejce, který je v tom jako prostředník nevinně.
Ale hlavně je "špatný" ten velmi široký rozsah 1:12. V tomto rozsahu musí pracovat i vnitřní pružina. A při stejné technologii a přesnosti výroby je nutně klíč s takto širokým pracovním rozsahem méně přesný, a i ta jeho menší stávající přesnost je dlouhodobě méně stabilní než u klíče s menším pracovním rozsahem.
Ne nadarmo jsou ostatní klíče s menšími rozsahy - např. ten klíč 5-25 Nm má rozsah 1:5 a klíč 19-110 Nm má rozsah cca 1:6...
Kdyby to bylo buřt, pak by ten samý výrobce nemusel zároveň vyrábět ještě i klíč 5-25 Nm, ale stačil by všem klidně jenom ten 2-24 Nm. A když to přeženu, tak by se pro pokrytí běžných potřeb mohl vyrábět jenom jeden univerzální momentový klíč s rozsahem třeba 2 až 250 Nm. Ale ono to jedno není.
a mám tak trochu reklamaci k návodu, "kancelářské krysy" jako já, co drží něco takového v ruce úplně poprvé, se z dodaného návodu totálně hroutí - nebylo by něco více polopatického s obrázky ?
Já jsem skutečně nedokázal pochopit, jak ten moment nastavit
Nepohrdnu ani návodem (polopatickým) v angličtině ...
Za všechny, co jsou na tom podobně jako já předem díky.
Ivan napsal:
Potvrzuji naskladěn a také že na prodejně máme klíč 2-24Nm se čtyřhranem 3/8" vydávaný naší cenovkou s názvem i naším skladovým systémem za 5-25Nm, nechal jsem si z centrálního skladu poslat ještě poslední 2 ks co tam mají (takže nikoliv kontejner) a uvidím co přijde.
Tipuji, že chyba nastala u pracovníka, který dělá v systému názvosloví. Předtím chodily klíče 3/8" 5-25Nm, nyní přišly ty samé klíče 3/8" a že je tam nepatrně jiný rozsah si nevšiml a v názvu to nezměnil, bůhví jestli to vůbec bylo správně na faktuře dodavatele. Tenhle klíč je pro nás okrajová záležitost a ani nejsou další objednány, běžně budeme mít 1/4" 2-24Nm, 3/8" 19-110Nm, 1/2" 28-210Nm a větší, prostě tak, aby se momenty překrývaly a pokryli jsme celý rozsah.
Komu to nehovuje, prosím nenadávejte mi, jsem jen malilinkatý vedoucí podnikových prodejen a do věcí našeho velkoobchodu ani centrálního skladu nevidím, byť zjistit mohu leccos:-)
Ivan napsal:
Tenhle klíč je pro nás okrajová záležitost a ani nejsou další objednány, běžně budeme mít 1/4" 2-24Nm, 3/8" 19-110Nm, 1/2" 28-210Nm a větší, prostě tak, aby se momenty překrývaly a pokryli jsme celý rozsah.
Doufám, že to s tím nadáváním nebylo na mne. Já Ti určitě nenadávám, naopak jsem rád za to, že jsi i s touto trochu okrajovou záležitostí ztrácel čas, abys pomohl kolegovi. Znovu díky
Čili myslíš nebo dokonce víš(?), že ty klíče 5-25 Nm, které byly až dosud v nabídce, už nebudete dovážet?
O ten klíč 5-25 Nm bych totiž moc stál (a stále stojím) a proto jsem si ho taky kdysi objednal a na jeho dodání jsem několik měsíců (ne)trpělivě čekal...
A uvítal bych nyní (i kdykoliv v budoucnu informaci), kde a kdy je nebo bude možno klíč PROTECO 3/8! 5-25 Nm zakoupit.
Jinak ale i ten neobjednaný klíč 2-24 Nm si ponechávám, nestál majlant a bude v rezervě.
A Ivane, ještě jednou díky za trpělivost a snahu pomoci!
a mám tak trochu reklamaci k návodu, "kancelářské krysy" jako já, co drží něco takového v ruce úplně poprvé, se z dodaného návodu totálně hroutí - nebylo by něco více polopatického s obrázky ?
Já jsem skutečně nedokázal pochopit, jak ten moment nastavit
Nepohrdnu ani návodem (polopatickým) v angličtině ...
Za všechny, co jsou na tom podobně jako já předem díky.
Ahoj Tome,
zdravím Tě a jsem rád, že se Ti teď budu moci trošku revanšovat za Tvoji pomoc tenkrát před rokem a půl...
Mám totiž ten "PROTECO" klíč 1/2" 28-210 Nm z Penny Marketu (zakoupeno asi před měsícem v akci) - byl to komplet ještě s dalšími třemi chrom-vanadiovými nástavci (tuším prodloužení ráčny asi o 10-12 cm, klíč 17 a 19 a třetím kusem byla redukce z 1/2" čtyřhranu na 1/4" čtyřhránek). Je to ta OEM verze (PROTECO a další firmy na západě) a celé to stálo 399,- Kč a je to i s velmi dobrým, podrobným a přehledným návodem doplněným i obrázky, a myslím, že je to i v češtině.
Teď sice jedu na motorce na projížďku, ale buďto večer nebo nejpozději zítra bych Ti to ofotil.
Tak zatím alespoň takto ve stručnosti:
Na tom korpusu (myslím tím ten dlouhý hlavní válec blíže k ráčně pak zploštený, ne tu otáčivou rukojeť) máš dvě stupnice. Asi Tě bude zajímat ta stupnice v Nm (Newtonmetry)
Takže nejdříve povolíš dole na konci momenťáku (konec té otáčivé rukojeti) ten černý zajišťovací váleček.
Potom už šroubuješ tou otáčivou rukojetí tak daleko, až její horní konec (ten konec, kde je po obvodě rukojeti vyryta bezrozměrná stupnice kolmá na tu hlavní stupnici) bude lícovat se spodní čárkou té zalomené čárky s (hrubou) hodnotou zvoleného utahovacího momentu (nebo s jeho nejbližší nižší hodnotou). A to tak, že nula na stupnici otáčivé rukojeti bude lícovat s tou dlouhou podélnou ryskou hlavní stupnice.
A pak už jenom případně pootočíš tou rukojetí ještě malý kousek - tím podle potřeby přičteš nebo odečteš ještě pár požadovaných Nm k té (hrubé) hodnotě na hlavní stupnici.
Omlouvám se, spěchám a asi je to dost zmatené, ale obrázek Ti to všechno osvětlí, tak pls vydrž.
Hlavně nikdy nezapomínej po skončení práce tu rukojeť zase uvolnit (otáčením k nejnižším hodnotám na hlavní stupnici nebo mírně pod nejnižší hodnotu - až to bude skoro bez odporu) - tím uvolníš předpětí pružiny a momenťák se Ti odvděčí dlouho životností.
Upravil Dovi dne 10.06.2011 17:58
Zjistím jestli budou 5-25, byť k rozsahu 2-24 rozhodně nemám nedůvěru.