Na Islandu byl Bih Husky co dela kufry.Urcite neni problem ho kontaktovat.
Vim,ze jeli to vnitrozemi a spoustu brodu nejdriv prochazeli v rybarskych brodakach.Ne vzdy to bylo uplne jednoduche,ale zazitek urcite vetsi,nez to objet pouze okolo.
Teoreticky vím o dvouventilech hodně,ale prakticky jsem úplně levej!
Chocho napsal:
Byl jsem tam pred pul rokem. Kolem ostrova vede asfaltka (az na par useku), do vnitrozemi ujezdene cesty - nektere sjizdne jen v urcite rocni obdobi. Brodu je ve vnitrozemi relativne dost (dejme tomu, ze cca 5 na den), s jejich sjizdnosti zalezi na tom, jak prsi a jak odtava snih a ledovce. Motorek jsem videl pomerne dost (zhruba 10 za tyden), vesmes mastodontni endura - 1200GS(A), 1150GS(A), velke KTMky. Kolem ostrova sjizdne naprosto bez problemu, vnitrozemi se da prizbusobit podle aktualniho pocasi. Tady je z vyletu par obrazku opatrenych mou pralesni anglictinou: http://chochoviny...index.html
Renek napsal:
Swat dikes. Myslím že na beba webu psali že jet to na motorce je blaznovství. Jde mi o to jestli to je hodně off, jedu sám, tak bych rád věděl jestli to je úplný nesmysl. Jinak kajuta pro 4 , za jedno místo cca 300 ojro, samotná kabina jak jsem uvedl výše. Takže to zas tak hrozné není.
Island je super, byl jsem tam loni letadlem (auto z pujcovny). Ale sam bych tam urcite na motorce nejel!!!
Čistě náhodou, nesměřuje někdo v srpnu do těchto končin? Jedeme na motorkách a další potencionální spřízněná duše by se hodila.
KTM LC8 Adventure https://www.youtu...WjP3kIj_fw
Po postnutí mého videa z Islandu do jiného tématu mi napsalo pár lidí ohledně cesty do těchto končin.. Video i nějaké info z cesty hodím i sem, ať neplevelím téma cestovních videií.
YouTube Video
Většina točena Drift Ghost-S plus pár věci na zrcadlo Canon a mobil. Time-lapse - kuchyňská minutka (jako líbila se mi original od Driftu, ale toto fungovalo taky).
Stručně něco Islandu: Přes email domluvena u Smyrilline cena 1000 euro za 2 motorky a 2 lidi (což už jde). Vše domluveno jen měsíc před odjezdem (původně jsme měli jet do Španělska/Andorry). Rezervace nabídky u Smyrilline, zaplacení zálohy ihned (400 euro) a pak doplatek. Cestou tam byla zastávka cca 30 min na Faer. cestou zpět jsme měli na Faer. celé tři dny. Na lodí spaní v 6ti lůžkové lehátkárně. Všude čisto a bez problémů. Jídlo na trajektu povinně v "jízdence". Měli jsme jen obědy. Zbytek z vlastních zásob. Na lodi je hodně draho (restaurace), je tam Duty free shop, tam jsou ceny rozumné. Voda pitná.
Co se týče Islandu. Počasí je neuvěřitelně proměnlivé a z tisíce lidí ti každý řekne že měl jiné počasí. Pozor na velmi silný vítr. Nám počasí neuvěřitelně přálo, jen jeden den komplet hnusně. Ale spousta lidí tam měla například 15 dní déšť a jeden den hezky.. Nebo dokonce skoro celý propršený měsíc. Spaní vždy ve stanech v kempu. Spaní "nadivoko" je zakázáno v rezervacích (parcích), takže mimo ně můžeš "nadivoko", ale nedoporučuji. Neviděl jsem rozumná místa pro "divoký stan". Počítej, že tam skoro všude není za co se schovat apod. Ceny kempů (2 moto, 2 lidi, 1 stan) vždy 500-700 Kč. Takže ok. V Norsku to bylo dražší. Ceny celkově dražší než u nás, ale není to zas takový masakr. Co se týče jídla, vždy bereme AdventureMenu.. takže tady jen nákupy věcí na snídaně apod. Nás táhly vnitrozemské cesty, to je masakr, ale nádherný. Benzínky v pohodě - většinou samoobslužné a pokud mají krámek, tak tam koupíš úplně všechno. Při cestě do vnitrozemí se musí trochu plánovat tankování, pokud bys vjel do vnitrozemí a v půlce cesty zjistil, že na druhou stranu ostrova neprojedeš, tak na cestu zpět většinou už nemáš benzín. Karty berou všude, hotovost jsem použil pouze ve vnitrozemí, když žena v řece utopila motorku a já jsem od místního kupoval nový olej na výměnu..
Přelouskáno - moc pěkný trip. Island mám v "hledáčku" na některý z následujících roků, takže je to pro mě dobrý zdroj informací
...po dohodě servis a diagnostika moto BMW...
Přečteno, video jsem taky viděl. Nádherný. Verča je fakt super. Myslím, že to pro ní byl dobrý křest ohněm, ale dala to statečně. Na počasí jste vlastně měli dost kliku. A ty panoramata. Moc hezký. A to video musím taky pochválit. Svižný, ukázali jste nám to nejdůležitější a bylo to plný energie. Inspirativní.
Upravil Roman Jakub dne 03.12.2015 13:58
Vjetrnik: Uz se tesim, jelikoz mi letos nic nevyslo tak planuju uz pristi rok.
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
Tak sice lehce (dost) nestíhám, takže zde na úvod pár základních info v kostce:
- mapa naší cesty v příloze, jeli jsme po směru hodinek
- na Islandu jsme byli celkem 17 dní
- cesta tam/zpět letadlem s WOWair z Berlína (Islandské aerolinky) na letiště Keflavík - let 4 hodiny
- na Islandu najeto 3850km (průměrná spotřeba našeho Jeepu Grand Cherokee 4.7 V8 na allterrain pneu byla 16,2l/100km - průměrná cena benzínu 205 isk/litr)
- akuální kurz 1czk = 5,10 isk
- auto rezervované dopředu u http://www.icelan...rental.com
(vyzvedli nás na letišti, dovezli do půjčovny a při odjezdu to samé zpět, servis na 100%)
- povolené rychlosti 50 km/hod obec / 90km/hod mimo obec / 80km/hod šotolina mimo obec - šotolina znamenalo, že náš Jeep by jel v klidu 100km/hod, v jak dobrém stavu dost čato byly, né samozřejmě všude, místy cesty široké jen pro jedno auto, stejně jako většina mostů
- do vnitrozemí silnice značené F jsou čistě 4x4 (a oprávněně), ostatní tam mají zákaz a na některé brody jsme neměli dost odvahy, takže jsme to několikrát točili zpět. Většina vnitrozemských silnic se otevírá pouze na červenec / srpen, zbytek roku nesjízdné, resp. uzavřené. Když jsme se ptali, bylo nám řečeno, že bychom s naším autem pravděpodobně projeli, ale že je zavřeno, že je dost často podmáčeno, auta by to ničila a oni museli opravovat. Takže je jednodušší otevřít, až je sjízdné tak, aby se o to nemuseli starat...
- ani okružní silnice Nr. 1 není v celé délce asfaltová - její délka cca 1200km
- benzínky podél pobřeží většinou v každé vesnici (Orkan, N1), všude na kartu, víceméně vše kromě farem jde platit kartou, ale třeba mezi Mývatnem a Edirstadirem není skoro 170km přes vysočinu žádná, je třeba plánovat dojezd, ale cedule na to upozorní
- trajekt pluje do Sedisfjorduru (východ Islandu) z Dánského Hirtshals - plavba cca 46 hodin (cca 1600km), na trajekt z Prahy cca 1200km = cesta po ose na Island tedy zhruba 4 dny tam / 4 dny zpět
- ve většině městeček je supermarket jednoho z několika řetězců (Netto, Bonus, Kronan), na větších benzínkách jsou bistra typu hamburger / fish and chips
- kempy jsou poměrně husté, Islandani je dost využívají, každý druhý dům má u sebe zaparkovaný buď přívěs (často rozkládací, jinak převládá značka Hobby) nebo obytňák (velmi oblíbené nástavby na pickupy - hodně často na americkém Fordu řady F)
- v kempech (ale i na poště) jde koupit kempová karta (k ní jako bonus slevová karta na benzín - sleva cca 15 isk/litr) - karta stojí 16.000 isk pro dvě osoby, platí 28 dní, potom se v kempech platí jen "vzdušné" většinou 110 isk
- na jihu jsme se setkali dost často s cedulema zákaz volného kempování, sever a hlavně severní fjordy zatím turismus minul
- motorek jsme za tu dobu nenapočítali ani na prstech rukou, ale potkali jsme místního na superbiku
- vzhledem k tomu, že na Islandu dost často hodně, jako že fakt hodně, fouká, je třeba parkovat proti větru, vyvrácené dveře u aut půjčoven jsou dosti běžné, místní s tím počítají
...až bude chvíle, kdyžtak něco doplním...
Vjetrnik přiložený následující obrázek:
[176.14Kb]
Upravil Vjetrnik dne 22.06.2016 19:37
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
...platí pro celý Island...neptej se, co stála večeře v restauraci...
Třeba bageta v bistru v centru Rejkjavíku je za 450,- Kč, hamburger na benzínce 360,- Kč, polévka na benzínce 300,- Kč, fish and chips 450,- Kč...
Výlet za velrybami - 3700,- Kč/osoba
Potápění na Silfře - puklina mezi evropskou a americkou tektonickou deskou - 3700,- Kč/osoba
Jízda na koni 3hod - 3600,- Kč/osoba
"Před miliony let opustil člověk moře. Každý někdy udělá chybu..."
No jelikoz letos nikam nejedu a ani nejezdim tak hold budu setrit uvidime, ten pronajem auta ale celkem jde pokud mas plny auto, dival jsme se na ten odkaz co si posilal
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček