Motorky BMW GS - vše o motocyklech BMW řady GS a o cestování na nich
Motorky BMW GS - vše o motocyklech BMW řady GS a o cestování
  • · BMW GS
  • · Fórum
  • · Články
  • · Zprávy
  • · Galerie
  • · Naše fotografie
  • · Odkazy
  • · Ke stažení
  • · Inzerce
  • · Hledat
Reklama
Kalendář akcí
<< Srpen 2025 >>
Po Út St Čt Pá So Ne
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
Číst diskusi
Motorky BMW GS - vše o motocyklech BMW řady GS a o cestování :: Motorky BMW :: BMW R850GS, R1100GS, R1150GS a R1150GS Adventure
Strana 1 z 3:   1    2    3  

Castrol Twin 20W50?
xtmotoman
Přidané 19.01.2012 00:22

Registrace: 20.07.11
Ahoj, chtěl jsem už objednat klasiku Actevo 20W50 a pak jsem narazil i na Twin 20W50, je malinko dražší, ale ne o moc. Používáte ho někdo/kterej z těchto dvou je lepší? Je to do R1100GS, motor má 41tis. Dík Smile

xtmotoman.kvalitne.cz
Waltr
Castrol Twin 20W50?
Přidané 19.01.2012 07:28

Registrace: 27.06.08
Podle mě je to nástupce, je to power stejně jako power co je po GPS.
Myslím že sjednocují označení.
Něco o něm

CASTROL POWER 1 TWIN 4T
20W-50
Vlastnosti

Trizone Technology™ pro ochranu motoru, převodovky a spojky
Speciální aditiva pro ochranu před opotřebením a trvalou ochranu v provozu Start & Go
Vynikající parametry odolnosti proti oxidaci a opotřebení po celou dobu
Odpovídá požadavkům na motory vybavené katalyzátory

Nastartuj a jeď!

Castrol POWER 1 TWIN 4T je moderní minerální olej pro 4-taktní motory motocyklů, vhodný pro velké jedno- a dvouválcové touring, běžné i OnOff motocykly s motory chlazenými vzduchem. Je vhodný také pro většinu klasických motocyklů, které potřebují produkt s vysokou odolností vůči odpařování.

Castrol POWER 1 TWIN 4T využívá nejmodernější technologii Trizone Technology™, která poskytuje optimální ochranu motoru, převodovky a spojky i za těch nejdrsnějších podmínek, včetně dlouhodobých vysokých otáček.
Ochrana před opotřebením

Vysoké vznětové teploty v moderních motorech 4T mohou způsobit, že olej oxiduje a zahušťuje se, což vede k potížím při startování a ke snížení cirkulace oleje; tento efekt se projevuje zejména u motorů chlazených vzduchem, kde je olej vystaven vysokým teplotám.

Šupni ho tam Wink

Dovi
Castrol Twin 20W50?
Přidané 19.01.2012 09:48

Registrace: 15.10.09

Waltr napsal:
Podle mě je to nástupce, je to power stejně jako power co je po GPS.
Myslím že sjednocují označení.
Něco o něm

CASTROL POWER 1 TWIN 4T
20W-50
Vlastnosti

Nastartuj a jeď!

Castrol POWER 1 TWIN 4T je moderní minerální olej pro 4-taktní motory motocyklů, vhodný pro velké jedno- a dvouválcové touring, běžné i OnOff motocykly s motory chlazenými vzduchem. Je vhodný také pro většinu klasických motocyklů, které potřebují produkt s vysokou odolností vůči odpařování.

Castrol POWER 1 TWIN 4T využívá nejmodernější technologii Trizone Technology™, která poskytuje optimální ochranu motoru, převodovky a spojky i za těch nejdrsnějších podmínek, včetně dlouhodobých vysokých otáček.

Šupni ho tam Wink

Kluci,

a je to skutečně určeno pro "automobilový" motor v boxerovi (se suchou spojkou a se samostatnou olejovou náplní pro převodovku)?

Omlouvám se, pokud je moje úvaha zcestná - nečetl jsem specifikaci - ale podle toho popisu to vyvolává dojem, že by to mohlo být spíš pro typický motocyklový motor se spojkou v olejové lázni a se společnou nápní i pro převodovku.

Viz "vhodný také pro většinu klasických motocyklů..." a "poskytuje optimální ochranu motoru, převodovky a spojky".

TomR1
Castrol Twin 20W50?
Přidané 19.01.2012 09:54

Registrace: 08.09.09
Tan olej prostě jen obsahuje i složky pro to aby fungovala mokrá spojka.To neznamená že ho nemužeš dát do boxera se suchou spojkou.

Můžeš ho použít třebas i do GSF1200 starší modely-mokrá spojky,4válec řadovej....a zrovna tak do GS1100/1150/1200(teda nový modely už ne).

Tom

xtmotoman
Castrol Twin 20W50?
Přidané 19.01.2012 10:29

Narazil jsem na ty 2 oleje taky v katalogu Wunderlich a tam Actevo doporučujou pro 2 a 4 ventilové boxery, s ročním nájezdem do 10000km, rychleji prý stárne, specifikace API SG, ale stejnak interval je 10000 u GS.

Twin 20W50 - u toho píšou, že je odolnější vůči odpařování a je stálejší ve vysokých teplotách. Vyvinut pro velkoobjemové dvouválcové motory - např. boxery BMW, specifikace API SG.

Actevo používam do XT600 r.v. 1986, kde je motor celej nově postavenej, měnim každej rok (vychází to po cca 3500km) a třeba ani v letních vedrech na tankodromu nebyl problém, takže tam mam jasno, ale u GéeSa to bude moje premiérová výměna.

xtmotoman.kvalitne.cz
mandy8
Castrol Twin 20W50?
Přidané 19.01.2012 10:52

Registrace: 28.10.08
Twin používám do své 11pade a táta do 12ky Wink

www.maliri-nateraci.cz
Dovi
Castrol Twin 20W50?
Přidané 19.01.2012 11:24

TomR1 napsal:
Tan olej prostě jen obsahuje i složky pro to aby fungovala mokrá spojka.To neznamená že ho nemužeš dát do boxera se suchou spojkou.

Můžeš ho použít třebas i do GSF1200 starší modely-mokrá spojky,4válec řadovej....a zrovna tak do GS1100/1150/1200(teda nový modely už ne).

Tom

Tomu rozumím - že se to tam "dá dát".

A taky vím, že opačně to dlouhodobě a spolehlivě nenfunguje - že čistě "automobilový" motorový olej chtít lít do motorky s mokrou spojkou a mazat s ním i převodovku není košer.

Šlo mi o to:

a)
jestli olej určený pro dnešní "běžný" motocykl (s mokrou spojkou a se společnou olejovou náplní i pro převodovku) se všemi těmi potřebnými aditivy pro spojku a převodovku není zbytečný - ve smyslu zbytečně drahý pro použití jako čistě motorový olej v boxerovi

b)
a hlavně jestli ta aditiva nejsou pro boxera nejenom zbytečná (nepotřebná), ale dokonce i svým způsobem škodlivá.

Protože výrobce vytvořil jakýsi mišmaš optimalizovaný tak, aby to mazalo a chladilo jak mechanicky i tepelně namáhané písty, válce, vačky atd., ale aby zároveň neprokluzovaly lamely mokré spjky a ještě aby to obstojně mazalo i převodvku (hlavně její mechanicky hodně namáhaná ozubená kola).

Prostě takováto univerzálně namixovaná mazací směs sice může být optimální pro motocyklový motor s mokrou spojkou a společnou náplní i pro převodovku, ale protože je to kompromis, nemůže být už z principu ideální pro boxera s oddělenýma náplněma a se suchou spojkou...

Dovi
Castrol Twin 20W50?
Přidané 19.01.2012 11:32

Nebo ještě jinak - nalili byste si tento olej do převodovky u boxera?
Nebo dokonce do jeho "rozvodovky" - do zadního koncového převodu?

Já teda ne, přestože je tento olej určen jako olejová náplň "do většiny klasických motockylů" a má sloužit zároveň pro mazání motoru, spojky a převodovky.

Bohumil
Castrol Twin 20W50?
Přidané 19.01.2012 12:13

Registrace: 13.02.07
Pokuď vím tak ten obyčený act-evo GP 20w50 má taki tri zone technolodži-spojka,motor,převodofka... Jelikož má ale boxer suchů spojku žejo takže ty přísady sů tam na nic.A do převodovky zase patří jiný olej,jelikož je to jenom převodofka a neběhají tam písty žejo...Takže polopatě-v podstatě můžeš nalít do motoru kdejaků srajdu 20w50 a jestli je to do 1100 tak podlevá mě je nejaký power a racink zbitečný jelikož je to stará plečka skonstruovaná před šedesáti rokama...Já liju actevo gp 20w50 a lit ho tam budu dokuď se bude dělat.A už déte pokoj.Grin
Kupredu spatki ni krok...

Waltr
Castrol Twin 20W50?
Přidané 19.01.2012 12:33

Hele Dovi tvá ůvaha je opravdu zcestná. Ty máš na Actevo napsáno že je to olej do automobilů? Nějak nerozumím co máš s tím automobilem, víš co se lije do nových dvanáctek a co doporučuje výrobce? Stejný olej jako do osmiček. Wink

TomR1
Castrol Twin 20W50?
Přidané 19.01.2012 12:36

Dovi napsal:

TomR1 napsal:

Tom

Tomu rozumím - že se to tam "dá dát".

A taky vím, že opačně to dlouhodobě a spolehlivě nenfunguje - že čistě "automobilový" motorový olej chtít lít do motorky s mokrou spojkou a mazat s ním i převodovku není košer.

Šlo mi o to:

a)
jestli olej určený pro dnešní "běžný" motocykl (s mokrou spojkou a se společnou olejovou náplní i pro převodovku) se všemi těmi potřebnými aditivy pro spojku a převodovku není zbytečný - ve smyslu zbytečně drahý pro použití jako čistě motorový olej v boxerovi

Cool
a hlavně jestli ta aditiva nejsou pro boxera nejenom zbytečná (nepotřebná), ale dokonce i svým způsobem škodlivá.

Protože výrobce vytvořil jakýsi mišmaš optimalizovaný tak, aby to mazalo a chladilo jak mechanicky i tepelně namáhané písty, válce, vačky atd., ale aby zároveň neprokluzovaly lamely mokré spjky a ještě aby to obstojně mazalo i převodvku (hlavně její mechanicky hodně namáhaná ozubená kola).

Prostě takováto univerzálně namixovaná mazací směs sice může být optimální pro motocyklový motor s mokrou spojkou a společnou náplní i pro převodovku, ale protože je to kompromis, nemůže být už z principu ideální pro boxera s oddělenýma náplněma a se suchou spojkou...

Ježiši kriste co to je zaseza co by kdyby?

A) proč ti přijde motorkovej olej zbytečně drahej když použiješ Actevo 20W-50 tak máš litr oleje za 150Kč to snad není drahý ne?...nebo jsem to asi nepochopil.Nejde o to že auto olej neni košer lejt do moto s mokrou spojkou-jde o to že na to nedojedeš ani pro rohlíky!

Coolpolemizovat o tom jestli je to škodlivý,když např.: třeba BMW doporučí do nový GS Castrol GPS-Power1(aby mě zase někdo nechytal za slovo) tak to má asi nějakej důvod ne?Ono těc pár desitek inženýru a chemiků který na to mají školy a podílí se na vývoji motoru to si dobře vědí jestli to je OK nebo ne....

Určitě nečekají až přijde nějakej Lojza z Čech(neber to osobně-myslím to všeobecně) a začne vymejšlet jestli tuto není lepší a tuto neškodí...apod pí...

Kdyby tomu škodily aditiva jak píšeš-neni lepší jak pro vyrobce motorky tak oleje udělat spciální olej do převodů,zvlášt do motoru s mokr.spojkou,zvlášt se suchou a já nevim co ještě-to nabulíkovat zakazníkům a střílet jim to za 500/litr???

Nehledě na to že pokud by to tak bylo-že UNI oleje poškozujou jejich výrobky-bezpochyby by to tak učinili-v rámci zachování kvality a tím i dobrého jména výrobku(značky).

Stejně jako to dělá VW se svým longlifem na prodejně za 860Kč....

Tom

Waltr
Castrol Twin 20W50?
Přidané 19.01.2012 12:38

Nebo jinak GrinGrin pochopil bych že máš obavu nalít AUTOMOBILOVÝolej do motocyklu s mokrou spojkou, patrně by spojka měla problémy, ale proč nechceš nalít motorový olej pro motocykly, do motoru motocyklu nechápu. Myslíš že složení umožňující ideálni práci spojky nějak olej znehodnotí? A to myslíš že by ho do motorek s mokrou spojkou lili protože jim nic jiného nezbývá. Nemyslím. Řekl bych že motorka s mokrou spojkou má v dnešní demokratické společnosti stejná práva ma kvalitní olej jako (jinak samozřejmě vyjímečný, a nejlepší motor) z boxeru?
Grin

TomR1
Castrol Twin 20W50?
Přidané 19.01.2012 12:40

bohumil napsal:
Pokuď vím tak ten obyčený act-evo GP 20w50 má taki tri zone technolodži-spojka,motor,převodofka... Jelikož má ale boxer suchů spojku žejo takže ty přísady sů tam na nic.A do převodovky zase patří jiný olej,jelikož je to jenom převodofka a neběhají tam písty žejo...Takže polopatě-v podstatě můžeš nalít do motoru kdejaků srajdu 20w50 a jestli je to do 1100 tak podlevá mě je nejaký power a racink zbitečný jelikož je to stará plečka skonstruovaná před šedesáti rokama...Já liju actevo gp 20w50 a lit ho tam budu dokuď se bude dělat.A už déte pokoj.Grin

clap

to bude zase téma-samej Českej inženýr(konstruktér) Smile

i když je fakt že některý motory potřebujou specifický oleje.Prostě pro laika se řídím tim co píše výrobce a hotovo...dvacet.

xtmotoman
Castrol Twin 20W50?
Přidané 19.01.2012 12:53

Brknknul jsem prodejci BMW, od kterýho jsem motorkou koupil a ten mi řek, že při inspekcích pro tyhle motory používá Twin, jediný rozdíl oproti Actevu je, že prej Actevo malinko rychlejc stárne, ale že v zásadě je jedno, kterej z nich se tam naleje. Tak tam prdnu Twin, když na něj motor do teď jezdil a hotovo Smile

xtmotoman.kvalitne.cz
hicks
Castrol Twin 20W50?
Přidané 19.01.2012 13:11

Registrace: 09.07.08
panove a co tohle?

http://www.motore...tragId=160

www.motorex.com/image/webtooldb/produkt/gross/Boxer4T15w50.jpg

BOXER 4T 15W/50
Synthetic high-performance engine oil, specifically for use in 4-stroke boxer engines. Guarantees a stable lubricating film and a constantly high oil pressure under all operating conditions and lowers the friction in the engine significantly.

ideal for air/oil-cooled engines
reduces oil consumption
developed in close cooperation with the BMW tuner AC SCHNITZER

Specification:
JASO MA T903:2006; API SL, SJ, SH, SG

---

pouziva Morabo a prestalo mu to zrat olej co vim.. Zlabkem doporuceno.
Upravil hicks dne 19.01.2012 13:12
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2

TomR1
Castrol Twin 20W50?
Přidané 19.01.2012 13:16

hicks napsal:
panove a co tohle?

http://www.motore...tragId=160

www.motorex.com/image/webtooldb/produkt/gross/Boxer4T15w50.jpg

BOXER 4T 15W/50
Synthetic high-performance engine oil, specifically for use in 4-stroke boxer engines. Guarantees a stable lubricating film and a constantly high oil pressure under all operating conditions and lowers the friction in the engine significantly.

ideal for air/oil-cooled engines
reduces oil consumption
developed in close cooperation with the BMW tuner AC SCHNITZER

Specification:
JASO MA T903:2006; API SL, SJ, SH, SG

---

Mám ho tedko v GS,Motorex jsou užasný oleje-prostě jsou opravdu v něčem o málo lepší než jiný-moje zkušenost nevnucuju!.Rozdíl jsem poznal vždycky u strojů jako Husabegr,KTM,sportovní motory apod....

ale jak řikám tedko ho mam v GS najeto na něj 8000km a žádnej rozdíl jsem nepoznal a nezaznamenal....takže i proto tam při další výměna dam Actevo který stojí polovinu a funguje v tomto!!! motoru stejně.

Jinak věřím že u motoru kterej žere olej to pomohlo-Motorex jsou fakt špica!

Tom

Dovi
Castrol Twin 20W50?
Přidané 19.01.2012 13:58

Waltr napsal:
Hele Dovi tvá ůvaha je opravdu zcestná. Ty máš na Actevo napsáno že je to olej do automobilů? Nějak nerozumím co máš s tím automobilem

Možná jsi to, co jsem psal, četl v rychosti...
Právěže pohonná jednotka boxera je blíž autu než typické motorce. Takže kdyby na tom Actevu bylo napráno "automobilový", bylo by to jenom dobře - bylo by to zároveň určeno i do boxera (přestože je to motorka).

Motor, spojka a převodovka v boxerovi (1100, 1150, 1200 - i dřívější dvouventily) je prakticky jako v automobilu.

A proto "s tím automobilem mám" toto:

Motorové oleje do 4T benzínových spalovacích motorů (v běžných masově provozovaných motorových vozidlech) jsou dneska v podstatě dvojího druhu:

1.
"Automobilové" - čistě motorový olej, který maže a chladí jenom samotný motor (jeho písty, válce, kliku, rozvody).
Převodovka je mazána samostatným (a specializovaným) olejem.

2.
"Motocyklové" - olej už není jenom čistě motorový, ale je společný jak pro motor, tak pro převodovku a mokrou spojku.

Sema
Castrol Twin 20W50?
Přidané 19.01.2012 14:13

Registrace: 17.11.09

Tak nevím, mě tam u Žlábka nalili Castro ActEvo...helpless

Dovi
Castrol Twin 20W50?
Přidané 19.01.2012 14:26

TomR1 napsal:
Ježiši kriste co to je zaseza co by kdyby?

Nejde o to že auto olej neni košer lejt do moto s mokrou spojkou-jde o to že na to nedojedeš ani pro rohlíky!

Psal jsem, že to dlouhodobě a spolehlivě NEFUNGUJE.
Ale pro rohlíky s tím určitě dojedeš, a mnohem dál...

Ovšem spojka může (bude) při přenosu většího momentu prokluzovat, na životnosti lamel jí to nepřidá (budou se více či méně pálit) a převodovku sice hned nezničíš, ale dobře jí to taky dělat nebude.

TomR1 napsal:
když např.: třeba BMW doporučí do nový GS Castrol GPS-Power1(aby mě zase někdo nechytal za slovo) tak to má asi nějakej důvod ne?Ono těc pár desitek inženýru a chemiků který na to mají školy a podílí se na vývoji motoru to si dobře vědí jestli to je OK nebo ne....

Nebavíme se o nějakém oleji XYZ, ale konkrétně o Castrolu Twin - oleji aditivovaném pro použití v běžných motorkách s mokrou spojkou a se společnou náplní i pro převodvku - což teda BMW boXer není ani náhodou.

Jestli ho výrobce (BMW) vyloženě doporučuje do svých boxerů (já o tom nevím), pak je vše v pořádku a už mlčím.
Jestli ne, pak se divím, že seš si tak jistý a ještě se u toho rozčiluješ.

TomR1 napsal:
Kdyby tomu škodily aditiva jak píšeš-neni lepší jak pro vyrobce motorky tak oleje udělat spciální olej do převodů,zvlášt do motoru s mokr.spojkou,zvlášt se suchou a já nevim co ještě-to nabulíkovat zakazníkům a střílet jim to za 500/litr???

Asi se budeš divit, jenže ony se opravdu vyrábějí a v motorových vozidlech používají specializované oleje - do motoru motorový, do převodovky převodový, do tlumičů tlumičový a do diferenciálů (u aut) nebo do koncového hypoidního převodu třeba u Báwa hypoidní převodový.
A do šicích strojů zase olej na šicí stroje.
A v Moskvě na Rudým náměstí mají i myší olej, ale je tam na něj fronta Smile

Hrabe_X
Castrol Twin 20W50?
Přidané 19.01.2012 14:30

Registrace: 31.10.07
Dovi napsal:
 ...v Moskvě na Rudým náměstí mají i myší olej, ale je tam na něj fronta Smile

Však jsem tam na něj čekal, ale než jsem se dostal na řadu, tak prodavač umřel. Grin
H.
/ Z howna bič neupleteš. Když upleteš, tak s ním nezapráskáš. Když zapráskáš, tak jenom sebe. /

Strana 1 z 3:   1    2    3  
Přejít na fórum:
Motorky BMW GS - diskuse :: Motorky BMW :: BMW R850GS, R1100GS, R1150GS a R1150GS Adventure :: Více v diskusním fóru
Přihlášení
Jméno

Heslo

Zaregistrovat se
Zaslat zapomenuté heslo
Kdo je on-line
Hosté on-line: 55
Členové on-line: 0

Registrováno: 8,722
Nejnovější člen: Saldo

Poslední návštěvy
Reklama
Vygenerované za: 6.21 sekund
Copyright © 2006 BAWORAK.CZ | Kontakt | Časté dotazy | Pravidla portálu | Hosting poskytuje CGI