BENZÍNKY – síť čerpaček je velice hustá, s tankováním není problém, cena benzínu vždy stoupá směrem k městu. Některé sítě si drží všude stejnou nebo hodně podobnou cenu. Rozdíl na litr dělal až 0,3 TRL, po tankování vás většinou pozvou na čaj. Cena od 3.99 – 4.29, ale meze jsou extrémy, obvykle od 4.07 – 4.21. Před tankováním vždy zadají do stojanu tvou SPZ. Bez toho neprodají ani litr.
PNEUSERVISY - jsou téměř na každém rohu a u většiny benzínek. Sice ruční práce, ale defekt opraví.
SERVISY (OPRAVNY) - taky jsou všude, vyskytují se na periferiích měst a je vždy více servisů pohromadě. Jedná se o samodomo, ale hard práci odvedou určitě. Nečekejte nablýskanou podlahu, diagnostiku a usměvavou recepční
PRAVIDLA SILNIČNÍHO PROVOZU - jezdí se bez pravidel, Turci jedině dodržují rychlost. Jízda na červenou, stopky, plné čáry, zákazy stání a zastavení,… neexistují. Měří se z 90% vždy na vjezdu do větších měst a to až ve vzdálenosti do 10km od měst a denně. Mezi městy měření neexistuje. Radary vesměs stacionární laserové v autě. Jen 2x jsem viděl v pohybu civilní auto s radarem. Ve městech po širokých silnicích se jezdí cca 80km/h a v centru se jezdí stylem, kde je skulina, tam se nacpu. Troubí, aby se navzájem upozornili, že jsou blízko. Na křižovatkách troubí, aby se popohnali. Obecně jezdí opatrně a dávají přednost. Chodci jsou sebevrazi, kteří se snaží přejít na druhý břeh, přednost chodců neexistuje a pokud je chceš pustit, stejně nepřejdou. Najdou si svou chvilku pro sprint.
SILNICE – hlavní tahy mezi městy jsou z 90% čtyřproudé, ale nejsou to dálnice, limit je 90km/h (pro moto jen 70km/h, ale policie toleruje 90km/h), kvalita asi 80%, asfalt je hodně drsný. ještě je čilá výstavba, takže v místech staveb je asfalt horší nebo není vůbec. Cesty jsou přímé s minimem zatáček, prostě nuda. Horské oblasti mimo hlavní tahy jsou zajímavější. Placených dálnic je minimum a platí se jen přes nabitou KGS kartu, která se prodává za 25TRL na některých mýtnicích.
POLICIE – je korektní a není přehnaně úzkostlivá. Při přestupku jen napomenou, netolerují vysokou rychlost. Nediskutují. 290TRL za 156km/h v 90. Vždy rádi pomohou. Jezdí většinou se zapnutými majáky, ale pokud nehoukají, nikdo je nepouští.
VOJÁCI – v oblasti „Kurdistánu“ jsou jejich kontroly časté, na silnicích mají zátarasy a kontrolují všechny a u kamiónů i náklad. Moto pouští dál po dotazu na cíl cesty. Vojáci jsou ozbrojeni až po uši a jejich objekty jsou zabarikádované pytlíky s pískem, jako by každou chvíli čekali útok
LIDÉ – vždy ochotní, vstřícní a přátelští. Velká motorka všude budí pozornost a obhlížejí Vás i stroj. Turci nikdy na motorku a věci nešahají. V oblasti Kurdů jsou již osahávači, ale jedná se o děti v těch nejchudších vesnicích. Ve městech klid. Večer všichni korzují centrem města a jí, pijí a diskutují, alkohol nepotkáš. Kurdové jsou skvělí a bezproblémoví. Je to o poznání chudší kraj. Napětí v oblasti vyvolávají jen Turci. Turci preferují černou barvu oblečení, směrem na západ jsou ženy méně zahalené a přijímají evropskou kulturu. Kdekoliv Ti po jídle nabídnou na závěr než odejdeš čaj. Nad rámec ceny objednávky. Je to tradice. Čaj Ti nalijí i po tankování na benzínce. Prostě všude. Je černý a silný a vždy k němu dají 2 kostky cukru. Často, když u Tebe zastaví autem nebo se dají do řeči, následuje pozvání na čaj nebo i na jídlo. Jsou čistotní a pracovití. Stále něco leští Podle toho, jak pořád pracují nepoznáš, že je víkend.
JÍDLO - v restauraci, bistru, jídelně, jsi pro ně HOST. K jídlu podávají automaticky vodu, zeleninový (rajčata a okurky, někdy paprika) salát, chleba (vekový). Klasika je čorba (polévka), kebab (šiškebab,…), koftu (masové kuličky – karbenátky), pide (šišatá pizza plněná masem nebo sýrem,…), pilič (kuře) nebo pilaf (rizoto), baklava (pečené zákusky různorodých náplní)
UBYTOVÁNÍ – hotely **, *** v cenách 50-80TRL/pokoj se snídaní, vždy čisto, internet a normální WC. Vynosí Ti všechno do pokoje, včetně zablácených kufrů . Hotely jsou situované v samém centru měst, většinou je tam problém zaparkovat, ale snaží se sehnat garáž nebo nabídnou zamčený dvůr nebo pohlídají motorku postavenou přímo před recepci.
MAPY – papírové Turecko (freytag &berndt) 1:800 000 a v Garminu jsem měl Turkey NavCity 2009.02 (ve všech městech s detaily až na čísla popisná, pokud je tam mají , včetně POI)
vlado napsal:
chystám sa toho roku do Turecka - mohli by ste mi dať skusenejší kolegovia nejaké rady? napr.
- benzín a katalyzátor
- očkovania
-...
Jedeš do civilizace, zapomeň na problémy...
Benzinky na každém rohu a většinou na pumpách platba kreditní kartou. V Itálii jsem s tankováním měl problémy větší.
Benzin za dvě eura litr, ale kvalitní...
Na každé benzince balená voda...
Očkování je na prd. Malárii tam fakt nechytíš. AIDS taky nee, protože ženský jsem tam - alespoň já - viděl jen ošklivý...
Jestli tam jedeš začátkem května jako já loni, tak si nech dát očkování tak jedině proti zimě, ta tam byla festovní...
Mapy do Garmina jsou u nás dobře k sehnání. Tištěné mapy používám jen od Marco Polo. Jsou na nich značené zajímavé cesty, co se vyhlídek týká a věř jim...!! Do přírodních parků se pust po hlavě. Stojí to za to.
Zadej si ve zdejším vyhledávači dotaz na Turecko. Je to tu vše popsáno už několikrát...
Šťastnou cestu
Upravil radosek dne 03.04.2012 16:31
Doporučuju obzvláště pečlivě dodržovat dopravní předpisy, z vlastní zkušenosti vím, že měří často a rádi i mezi městy, s pokutama se nes.e.r.o.u a jsou mastné
Jinak vstřícní lidi, ochotni kdykoli pomoct. Infrastruktura, hotely, obchody , vše jako na západě.
Upravil bluesbery dne 03.04.2012 17:19
vlado napsal:
Dík boys, je mi jasne že idem do civilizácie len som sa chcel vyhnúť zdravotným a technickým problémom hlavne na vychode turecka, lebo idem sám.
taky jsem tam byl sám a bez přípravy, protože jsem to měl namířeno do Sýrie a Jordánska, ale začali se tam mydlit, tak jsem projel Turecko až k Iránu
a jak píše blusbery, dej si pozor na rychlost, hlavně měří blízko měst a jsou nekompromisní