Motorky BMW GS - vše o motocyklech BMW řady GS a o cestování na nich
Motorky BMW GS - vše o motocyklech BMW řady GS a o cestování
  • · BMW GS
  • · Fórum
  • · Články
  • · Zprávy
  • · Galerie
  • · Naše fotografie
  • · Odkazy
  • · Ke stažení
  • · Inzerce
  • · Hledat
Reklama
Kalendář akcí
<< Říjen 2025 >>
Po Út St Čt Pá So Ne
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    
Číst diskusi
Motorky BMW GS - vše o motocyklech BMW řady GS a o cestování :: Ostatní :: Volná diskuze

RO.A.D. 2012
TomasTT
Přidané 12.04.2012 14:22

Registrace: 15.03.07
Je to výsledek tříleté práce, data jsou nakoupený od více než 20 GIS dodavatelů, podle autora (kompilátora) neexistuje pro rumunsko lepší digitální mapa. Mám objednaný upgrade naší ostré krabicovky, čekám licenci každý den.
Tomáš Kocanda
www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...

Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...

www.touratech.cz
mitak
RO.A.D. 2012
Přidané 12.04.2012 14:29

Registrace: 13.08.08
Mně to teda nestojí ani za to stáhnutí, páč se tam nechystám, ale dovolil bych si rýpnout do Tomáše Wink Toto je ten výsledek okrádání zubožených tvůrců map, kteří nemají co žrát, takže z posledních sil těsně nad hrobem vydali novou verzi mapy a jestli si ji všichni nezaplatíte, tak dozajistou umřou hilarious
Miták

TomasTT
RO.A.D. 2012
Přidané 12.04.2012 14:57

mitak: naštěstí zubožení tvůrci map nedopadnou jako s verzí 2009, kterých se prodalo 19ks (celosvětově), protože koupili licenci na ochranu mapy pomocí nového klíče Garmin s centrální správou licencí. Bohužel tím pádem mapa nepojede na většině starých GPS vč. populární offroadové 278C.
Firma která tu mapu vyrábí měla opravdu velké existenční potíže a přežili díky tomu, že získali grant a v mapě je implementovaná spousta věcí z oblasti historie (zejména 3D modely archeologických vykopávek (resp. 3D modely jak ty objekty vypadaly) apod. Nic asi pro lidi, kteří jezdí po horách. Je to zaměřené na jinou skupinu uživatelů.

Ono je to legrační, když se někdo živí výrobou map a sleduje, jak se okamžitě po vydání šíří po torrentech i s návody jak to odemknout. Těm firmám, které dodávají data, je to úplně fuk, jestli pro nějaké Garminy někdo mapu udělá nebo ne, je zajímají především automobilky a ty data koupí 100%. Ale to, že tři roky nebyl update je logický - prodáš jednu a ostatní si to nakopírují. Je úplně jedno, kolik to stojí. I kdyby ta mapa byla za 10EUR, tak si jí lidi nekoupí. Zadarmo je pořád lepší než za 30EUR, natož za 200EUR..

romaniadigitala.ro/new/wp-content/uploads/2011/11/Turn-observatie-Cetatea-Costesti2.png

Tomáš Kocanda
www.touratech.cz

Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...

www.touratech.cz
mitak
RO.A.D. 2012
Přidané 12.04.2012 15:14

Ono asi ani nestojí za to, aby po jednom roce vydávali aktualizaci offroad cest. Po jednom roce to nestojí za to snad ani v bouřlivě rostoucích městech. Takže jestli těch verzí 2009 prodali řádově míň než verzí 2008 tak to mohlo být jen jejich nenažraností.

Navíc bych řekl, že většina uživatelů je natolik neohrabaných, že by to nedokázali ani stáhnout natož odemknout.

Spíš bych tipoval, že většina rozumných lidí už kašle na jakékoliv aktualizace map, skoro všichni už nějakou navigaci hodně roků mají a zjistili, že ji vlastně moc nepoužívají a cena aktualizací je naprosto mimo mísu - nejhorší je to u zabudovaných navigací u aut, pak Tomtom, Garmin atd. Navíc už dnes se dají koupit produkty s aktualizacemi zdarma (mapy v iPhonu, Nokia, Lifetime,..). Takže proč kupovat aktualizace a nové verze map, které přinesou jen pár kruháčů navíc ?

No a to, že dostali grant je pro mě informace, že si tato firma nakradla jinde a jinak, protože, co jsem měl možnost nahlédnout do dotační politiky pro soukromé subjekty, tak šlo ve sto procentech o korupci.
Miták

stepan
RO.A.D. 2012
Přidané 12.04.2012 15:32

Registrace: 05.06.07
Tome, jet tam, tak za 10E si ji koupím, ani nemrknu, ale žádné zabezpečení na světě mne nedonutí za ní dát tisíce, protože prostě nejsou v rozpočtu.

http://kouzelnyzivot.cz
TomasTT
RO.A.D. 2012
Přidané 12.04.2012 16:10

Hele napíšu to rovnou - nevyrábím mapy a protože drahé mapy se nedají prakticky prodat, tak nijak neobhajuju cenovou politiku výrobců map. Od té doby, co má Garmin rozumné ceny za aktualizace, většina lidí už mapy neřeší, připojí navigaci, stáhne nový lifetime a hotovo. Podle mě je to správný směr - zaplatíš jednorázový poplatek a stahuj si co chceš a kdy chceš.

Na druhou stranu - znám se s autorem téhle mapy osobně, takže to je trošku něco jiného. Mitak tomu může říkat nenažranost ale když nakoupíš data za třeba 1.5mil Kč v přepočtu, tak kolik musíš prodat těch map abys to dostal zpátky, pokud je trh odhadovaný na 1000 uživatelů? 1500Kč/kus. Poplatek který platíš za pronájem kompilátorové licence, marže pro distribuční síť, daně. Jseš na 3000Kč za kus. V roce 2008 prodal (neoficiálně) o něco víc než 400ks plus licence které dodávali s navigacemi Garmin prodávanými v Rumunsku (něco jako Atlas nebo Topo dodávanými v ceně navigací v ČR). Těch mohlo být řádově víc, netuším.. Každopádně to bylo OK a neprodělali. To ale nebyl klíč Garmin prolomený. Rok na to byl prodej prakticky jen v ceně navigací dodávaných rumunským Garminem. Přímý prodej téměř nula. Aktualizace dat stojí stejně - chceš nechceš, jim je to jedno.
Teď je nová verze, která by bez podpory jiných zdrojů nebyla.

Co píše mitak je totální kravina. Většina lidí na aktualizace nekašle a už vůbec že jí nepoužívají. Naopak. Většina lidí už přestala používat mapy a nesledují ani cedule na silnici. Jinak argument že Lifetime je zdarma je super, akorát že se musí koupit, pak je to zdarma. Dneska jde koupit Lifetime třeba i na Topo nebo Atlas ale zdarma ty aktualizace nejsou, musí se zaplatit jednorázový poplatek.
Pokud má původní mapa 300MB a nová 540MB (+3D vrstva), tak je evidentní, že tam nebude jen pár nových kruháčů. Stačí porovnat verzi City Navigatoru 2008 a 2012. Nebo topo v1 a topo pro 2011.

Ale je to každého věc. To že Miták apriori považuje každého výrobce za zloděje asi vychází z toho, čím se živí. Konkrétně výrobce rumunské mapy zloděj není a je to člověk, který tím doslova žije a chce aby rumunsko mělo nejlepší vektorovou digitální mapu na světě. Znám ho pět let a je to typ člověka, který tomu co dělá obětoval všechno. Ta ztráta v roce 2009 ho stála moc peněz a nečekal jsem, že sežene peníze na nějakou další verzi. On tu mapu prodává velkoobchodně za přibližně 37EUR (+daň) a neovlivní, že v distribuční síti stojí 4x tolik.

stepan: já tomu rozumím, jen se snažím vysvětlit, že ta mapa je pár měsíců práce a pronájem licence kompilačního serveru Garmin na asi další měsíc ale podstatnou část nákladů dělá nákup dat od firem, které dělají mapování. Kdyby byl trh na 10000 licencí, asi by ta cena byla někde jinde než když je trh v řádu stovek kusů, když podklady stojí víceméně stejně - ať jseš automobilka nebo výrobce navigací nebo výrobce speciální mapy pro jeden typ přístrojů.

Tomáš Kocanda
www.touratech.cz

www.touratech.cz
stepan
RO.A.D. 2012
Přidané 12.04.2012 16:25

Registrace: 05.06.07
TomasTT napsal:
stepan: já tomu rozumím, jen se snažím vysvětlit, že ta mapa je pár měsíců práce a pronájem licence kompilačního serveru Garmin na asi další měsíc ale podstatnou část nákladů dělá nákup dat od firem, které dělají mapování. Kdyby byl trh na 10000 licencí, asi by ta cena byla někde jinde než když je trh v řádu stovek kusů, když podklady stojí víceméně stejně - ať jseš automobilka nebo výrobce navigací nebo výrobce speciální mapy pro jeden typ přístrojů.

V pořádku, všechny ty argumenty chápu, jen jsem chtěl říct, že pro běžného člověka, kterej jede na dovolenou třeba na týden do Rumunska a neví, jestli a kdy tam pojede znovu je mapa za 4000,- prostě moc. Těch 37E bych osobně asi dal.

http://kouzelnyzivot.cz
TomasTT
RO.A.D. 2012
Přidané 12.04.2012 16:45

Stepan: o tom není diskuze vůbec, problém je, že tohle ten výrobce moc neovlivní. On to za ty peníze prodává a tím jak to jde přes x úrovní distribuce...
Tomáš Kocanda
www.touratech.cz

www.touratech.cz
dwar
RO.A.D. 2012
Přidané 12.04.2012 17:45

Registrace: 07.10.11
Už se na ní těším, Tome.thumbs up

Mr GS
RO.A.D. 2012
Přidané 12.04.2012 18:20

Moderátor
Registrace: 18.12.08
No,snad bude lepší a víc odpovídající skutečnosti,než předchozí 2008ka pray
...ale až tam zase pojedu,tak určitě zase u Tomáše koupím.S papírákama je votrava Sad ...ikdyž v záloze je mám radši taky blushing
Servis motocyklů BMW Praha- východ
(po dohodě, tel.: 776602104)
http://www.youtub...er/PETRGSA

mitak
RO.A.D. 2012
Přidané 12.04.2012 18:26

TomasTT napsal:
Mitak tomu může říkat nenažranost ale když nakoupíš data za třeba 1.5mil Kč v přepočtu, tak kolik musíš prodat těch map abys to dostal zpátky, pokud je trh odhadovaný na 1000 uživatelů? 1500Kč/kus. Poplatek který platíš za pronájem kompilátorové licence, marže pro distribuční síť, daně. Jseš na 3000Kč za kus. V roce 2008 prodal (neoficiálně) o něco víc než 400ks plus licence které dodávali s navigacemi Garmin prodávanými v Rumunsku (něco jako Atlas nebo Topo dodávanými v ceně navigací v ČR). Těch mohlo být řádově víc, netuším.. Každopádně to bylo OK a neprodělali.

Toto je mi vcelku jedno, ať si dotyční podnikají, jak chtějí. Za mapy jsem rád, ale když neexistovaly, tak se taky žilo. Navíc offroad mapy nejsou důležité ani pro samotné Rumuny.

TomasTT napsal:
To ale nebyl klíč Garmin prolomený. Rok na to byl prodej prakticky jen v ceně navigací dodávaných rumunským Garminem. Přímý prodej téměř nula. Aktualizace dat stojí stejně - chceš nechceš, jim je to jedno.
Teď je nová verze, která by bez podpory jiných zdrojů nebyla.

Jo, máš pravdu. Krade se. Malí výrobci map mají nezáviděníhodnou situaci.

TomasTT napsal:
Co píše mitak je totální kravina. Většina lidí na aktualizace nekašle a už vůbec že jí nepoužívají. Naopak. Většina lidí už přestala používat mapy a nesledují ani cedule na silnici.

Tome, drtivá většina uživatelů použije navigaci tak třikrát do roka, protože prostě mají třikrát týden dovolené a jinak sedí doma na prdeli. A opravdu ani nečumí na cedule, ale jen do navigace. A ta navigace spolehlivě funguje i bez aktualizací, které si takoví lidi ani nedokážou koupit. A to proto, že silnice se prostě nemění. Pokud je někde nový obchvat města, tak když na něj nějaký strejda v klobouku vjede, tak než navigace stihne přepočítat trasu, tak město objede a naviguje se zase dál.

TomasTT napsal:
Jinak argument že Lifetime je zdarma je super, akorát že se musí koupit, pak je to zdarma. Dneska jde koupit Lifetime třeba i na Topo nebo Atlas ale zdarma ty aktualizace nejsou, musí se zaplatit jednorázový poplatek.

Lifetime je docela nový "produkt". Doposud člověk musel celou mapu kupovat znovu, občas s nějakou slevou (např. Topo Czech). Lifetime stojí maximálně jako jedna roční aktualizace, takže se zaplatí velmi brzy. To považuju za cenu "skoro zdarma".

TomasTT napsal:
Pokud má původní mapa 300MB a nová 540MB (+3D vrstva), tak je evidentní, že tam nebude jen pár nových kruháčů. Stačí porovnat verzi City Navigatoru 2008 a 2012. Nebo topo v1 a topo pro 2011.

Topo versus Topo PRO je jiný případ, když člověk chodí pěšky, tak se mu detaily hodí. Hraju geocaching, znám to. Ale v automapách jsou všechny ty 3D vrstvy a modely budov prostě ****vina. Vždyť to jenom na displeji překáží a mate. V podstatě je to marketingový trik, jak donutit lidi kupovat navigace se silnějšíma procesorama.

TomasTT napsal:
Ale je to každého věc. To že Miták apriori považuje každého výrobce za zloděje asi vychází z toho, čím se živí. Konkrétně výrobce rumunské mapy zloděj není a je to člověk, který tím doslova žije a chce aby rumunsko mělo nejlepší vektorovou digitální mapu na světě.

Ále, to jsem si jenom plivnul síru na adresu grantové politiky. Chápu, že někoho může tvorba map bavit a v podstatě je to spíš koníček než výdělek.
Miták

Petr 11
RO.A.D. 2012
Přidané 13.04.2012 11:06

Registrace: 04.11.08
Tomasi,prosim te,tohle mne zajima. Mam RO.A.D.2008 od Tebe.
Bude mozna nejaka aktualizace na 2012 za nizsi cenu,nebo se musi koupit komplet a za kolik?
A pojede mi RO.A.D.2012 na GPSMAP 60Cx?
Diky,P11

Petr 11
RO.A.D. 2012
Přidané 19.04.2012 09:21

Registrace: 04.11.08
Tomasi TT,prosim te,tohle mne zajima. Mam RO.A.D.2008 od Tebe.
Bude mozna nejaka aktualizace na 2012 za nizsi cenu,nebo se musi koupit komplet a za kolik?
A pojede mi RO.A.D.2012 na GPSMAP 60Cx?
Diky,P11

Doc
RO.A.D. 2012
Přidané 19.04.2012 10:00

Registrace: 23.02.07
já už to jednou někde psal...

drahé mapy nekupuju, když jsem jel na tyden do Omanu, nebudu si kvuli tomu kupovat Garmin East za (ani už si nepamatuju) kolik peněz, ale použiji torrent

ale na druhou stranu jsme si koupil lifetime od Garminu, protože jde o logickou cenovou politiku a takovou je potřeba ocenit, aby i garmin /a každý jiný výrobce) měli ten správný feedback, že toto je správná cesta

nechci být zloděj a všechno stahovat, ale pokud (u nás) jedno CD hudby dělá mezi 15 až 20 Euro a mapa jedné oblasti přes 100 Euro, není možné s tím souhlasit a hledáš levnější cestu

pokud budou ceny levnější, všichni mají rádi ten originální obal, kód a pocit čestnosti, o ničem jiném to není Tome
(vážím si Tvých názorů a argumentů ohledně copyright, ale musíš pochopit i Ty, že konečného zákazníka nezajímá ani boj konkrétního výrobce o přežití, ani kolik platí za data, ale zákazník to měří SVÝMI kriterii, která jsou úplně jiná: na jak dlouho tam jede, kolik si vydělává, kolik stojí inkaso a kolik mu zbývá a podobně a to nemusí mít nic společného s výrobcem. Ale určitě menší ceny pomohou k více prodaným licencím. Argument, že chudák výrobce to prodává velkoobchodně za 30E a "nemůže za to", že se prodává 4X dráž v maloobchodě se OPĚT konečného zákazníka nedotýká jako argument, ledaže i prodávající by chtěl vyslyšet nářek zákazníka na podražení plynu, vody, cigaret a tím pádem se slitoval a udělal slevu...)
Frajeřina není nespadnout...frajeřina je zvednout se a pokračovat....
In Greece since 1988
BMW R1200GSADV
Volvo XC90 2.9 T6 Biturbo
Audi A3 Sportback 1.8 TSFI Tiptronic

TomasTT
RO.A.D. 2012
Přidané 20.04.2012 20:53

Takže fakta:

- mapa funguje perfektně, zkoušel jsem to v Zumo 660 a rychlost vykreslování je i přes opravdu šílené množství mapových informací dobrá.
- 3D objekty jsou zajímavé fakt asi jen pro turisty ale nic podobného jsem ještě neviděl. V místě kde byla nějaká středověká tvrz a jsou tam ruiny, jsou vymodelované 3D budovy toho původního objektu a můžete jít s GPS a vidět, kde byly hradby atd. Pro turisty co se zajímají o památky asi dobré.
- chod té mapy je možný jen s upraveným firmwarem. Při objednání mapy se musí napsat přesně na jakou GPS se to odemyká a zákazník dostane spolu s klíčem upravený firmware. Garmin firmware se dá kdykoliv zase přehrát zpátky z archivu ale v tom momentu mapa Rumunska nebude fungovat. Seznam navigací pro které upravili firmware je na webu výrobce mapy. Garmin to nové šifrování map zahrne do nějaké budoucí aktualizace taky, jenže oni chtěli s tou mapou na trh hned, tak to vyřešili speciálním firmware. Je asi zbytečný psát že žádným známým nástrojem nebo postupem ta mapa nejde cracknout, netváří se to dokonce ani jako mapset, nástroj co používám na identifikaci souborů mi to označí jako vadný mapový soubor.

- Verze pro Mapsource není a nebude, distribuce je jen ve formě image. Zpětné dekódování do Mapsource pochopitelně možné není, protože se to opět netváří jako mapový image.

Upgrade je možný jen z plných verzí (CD verze) a to i když majitelé již jednou upgradovali (např. z 2006 na 2008 nebo 2009).

Když mi někdo pošlete kousek trasy v nějakém offroadu z poslední doby, můžu porovnat mapu v tom místě ve verzi 2009 a 2012 a udělat screenshot abyste viděli rozdíly.

Tomáš Kocanda
www.touratech.cz

www.touratech.cz
TomasTT
RO.A.D. 2012
Přidané 20.04.2012 21:00

Doc: jasný, mě je to naprosto šumák navíc Rumunsko není ani moje oblíbená destinace. Jde o to, že oni dokázali udělat jednu z nejlepších topografických map v Evropě (málokomu routují polní cesty) a prodávají to v distribuční síti, která to hodně prodraží ale já ani dovozce s tím nic neuděláme, protože z pohledu výrobce to je za rozumnou cenu. Když si někdo nakoupí stovky kusů na sklad, tak asi dostane zajímavější podmínky než když kupuje po kusech ale ani prodejna ani distributor do právě tak okrajové mapy jako Rumunsko asi moc peněz investovat nebudou a radši kupují po kuse od prodejní sítě, která tu cenu zvedne na několikanásobek.

Jak říkám - je mi to úplně jedno, jen jsem rád, že ta mapa existuje a že se na to nevykašlali, protože v jiných oblastech už to výrobci topomap zabalili a nic nového nedělají, dokud Garmin nepřijde s novým zabezpečením.
Tomáš Kocanda
www.touratech.cz

www.touratech.cz
Přejít na fórum:
Motorky BMW GS - diskuse :: Ostatní :: Volná diskuze :: Více v diskusním fóru
Přihlášení
Jméno

Heslo

Zaregistrovat se
Zaslat zapomenuté heslo
Kdo je on-line
Hosté on-line: 125
Členové on-line: 0

Registrováno: 8,737
Nejnovější člen: ciky

Poslední návštěvy
Reklama
Vygenerované za: 0.30 sekund
Copyright © 2006 BAWORAK.CZ | Kontakt | Časté dotazy | Pravidla portálu | Hosting poskytuje CGI