Cus panove.Tady je spousta chytrych hlav,tak se ptam. Je jedno jaky ma rozmer rezervni kolo v automobilu? Nejak nebyla potreba to resit, ale ceka me STK a mam tam ted 15". Vzdy jsem mel jen zakladni rozmer 14" jak zimaky tak letnaky ale poridil jsem hlinkace,tak jen pro jistotu.Hledal jsem na netu a co jsem nasel je pry: Rezerva - nezalezi na rozmeru ani dezenu ( letni / zimni ), musi byt jen rozmer schvaleny na typ vozidla. Jedna se o Fabku, takze tam je neco kolem 4 rozmeru 14" a dva 15". Rezerva je tam snad jeste od vyroby, takze z ni uz bude asi pekny sutr.
PS. Ta lepeci sada dle novych pravidel je myslim uplna blbost
Upravil milanosor dne 13.04.2012 08:37
I pád na hubu je pohyb kupředu
Rezerva musí být stejného rozměru jako máš zapsáno v TP. Naopak jestli máš na autě kola v rozměru,co není v TP,tak to by mohl být problém.
Lepicí sada je dobrá tak na 50% defektů. Když vletíš do díry a ohneš disk,nebo prorazíš bok pneu,tak ti žádný lepení nepomůže.
Dokud nepoznáš BMW,nechybí...
BMW R1200GS
To Bigr, myslím že měl Milanosor na mysli, jestli vadí když má rezervu jiného rozměru než co má na kolech.
Po pravdě nevím jak to má být, ale osobně mám již od výroby rezervu v kufru a venku nikdy nebyla. Na autě mám kola úplně jiných rozměrů a nikdy jsem s tím problém neměl. Samozřejmě mám na autě kola odpovídajících rozměrů co jsou zapsaná v TP.
Rezervu mam zakladniho rozmeru a v TP a zapsan je + letni elekrony jsou taky v rozmeru co je zapsany v TP. Takze by melo byt vsechno v cajku.V pripade defektu bych tedy mel 3x 15" +1x 14". A je tedy i pravda, ze v zime muzu mit rezervu letni?
Pitbull napsal:
To Bigr, myslím že měl Milanosor na mysli, jestli vadí když má rezervu jiného rozměru než co má na kolech.
Po pravdě nevím jak to má být, ale osobně mám již od výroby rezervu v kufru a venku nikdy nebyla. Na autě mám kola úplně jiných rozměrů a nikdy jsem s tím problém neměl. Samozřejmě mám na autě kola odpovídajících rozměrů co jsou zapsaná v TP.
Presne tak. Ale kdyz vezmu co jezdi za velky koraby a maji jen tu dojezdovku co ma snad jen 5cm sirky Radost se na takovy auto podivat
PS. Ja uz na aute menil 2x.Vzdycky nejaky hrebik
Upravil milanosor dne 13.04.2012 08:54
milanosor napsal:
Rezervu mam zakladniho rozmeru a v TP a zapsan je + letni elekrony jsou taky v rozmeru co je zapsany v TP. Takze by melo byt vsechno v cajku.V pripade defektu bych tedy mel 3x 15" +1x 14". A je tedy i pravda, ze v zime muzu mit rezervu letni?
Jo můžeš mít v zimě letní rezervu,protože je to na dojetí do servisu kde to zase dáš do pořádku.
Nezáleží na tom jestli máš disk 14" nebo 15". Důležitý je obvod pneu. To znamená,že 14"pneu s vyšším profilem má stejný obvod jako 15" s nižším profilem. To je to druhý číslo v rozměru pneu třeba: 195/65/15.
Jo a je to v procentech šířky pneu a ne v milimetrech.
BMW R1200GS
milanosor napsal:
Ale kdyz vezmu co jezdi za velky koraby a maji jen tu dojezdovku co ma snad jen 5cm sirky Radost se na takovy auto podivat
PS. Ja uz na aute menil 2x.Vzdycky nejaky hrebik
Jde o váhu a cenu. Čím menší,nebo žádná,tím lepší. Spousta novejch aut už má jen sadu na lepení,což je nehorázná kravina... Ale hold trend jde směrem k asistenčním službám...
BMW R1200GS
milanosor napsal:
Jo můžeš mít v zimě letní rezervu,protože je to na dojetí do servisu kde to zase dáš do pořádku.
Nezáleží na tom jestli máš disk 14" nebo 15". Důležitý je obvod pneu. To znamená,že 14"pneu s vyšším profilem má stejný obvod jako 15" s nižším profilem. To je to druhý číslo v rozměru pneu třeba: 195/65/15.
Jo a je to v procentech šířky pneu a ne v milimetrech.
Supr, to jsem potreboval vedet
To uz bych mel sebou radsi knoty a kompresor. Pochybuji ze ty sady zalepi vetsi diru. Nehlede na to, ze kdyz ulitne ventilek,tak to nespravi nic. A s rezervou zadny problem.
Rezerva musí být být stejného rozměru jako jsou pneu aktuálně používané na vozidle,nebylo-li při technické způsobilosti určeno jinak (pneu pro nouzové dojetí)
Upravil Luboss007 dne 13.04.2012 10:13
Luboss napsal:
Rezerva musí být být stejného rozměru jako jsou pneu aktuálně používané na vozidle,nebylo-li při technické způsobilosti určeno jinak (pneu pro nouzové dojetí)
Tak to ted rikas uplne neco jineho nez jsme tady probrali Navim jestli bych tam 195 vubec prostorove narval
Rezervu mi nikdy na STK nekontrolovali,tak bych to moc neřešil..Pokud budeš mít velkej rozdíl v průměru tak ti může hlásit chybu ABS,ASR a ESP (vlastní zkušenost,ASR si myslí,že kolo prokluzuje,takže stojíš na plynu a sotva jedeš).
Luboss napsal:
Tak to ted rikas uplne neco jineho nez jsme tady probrali Navim jestli bych tam 195 vubec prostorove narval
Jen jsem to opsal z "Kontrolních úkonů" pro zjišťování a hodnocení technického stavu vozidla při technické prohlídce. Nic víc.
Chtěl jsi slyšet jak to má být a tak jsem to napsal. Jestli jsi chtěl slyšet něco jinýho,tak si řekni místním odborníkům
Takove vymozenosti nastesti nemam.Jen ABS. Rozer mam 195/50/R15 ( rezerva 165/60/R14 ), rozdil v obvodu tam tudiz asi nebude markantni.
Luboss napsal:
Jen jsem to opsal z "Kontrolních úkonů" pro zjišťování a hodnocení technického stavu vozidla při technické prohlídce. Nic víc.
Chtěl jsi slyšet jak to má být a tak jsem to napsal. Jestli jsi chtěl slyšet něco jinýho,tak si řekni místním odborníkům
Takze dle zakona to mam teda blbe A nejsem koukam samI pád na hubu je pohyb kupředu
Luboss napsal:
Nepsal jsem že to dle zákona může být. Má zkušenost je pouze taková, že to nikdo nikdy nekontroloval...
Luboss napsal:
Nepsal jsem že to dle zákona může být. Má zkušenost je pouze taková, že to nikdo nikdy nekontroloval...
Jo,to máš pravdu že se za tohle nevyhazuje(i když by mělo).Nemyslel jsem to nijak zle.Jen se Milanosor ptal jak to má být,tak jsem to napsal
Upravil Luboss007 dne 13.04.2012 11:47
Podle mě je dáno výrobcem jak se postará o řešení defektu (plnohodnotná, nouzové dojetí, lepící sada) a jestli si přezuješ na jiný, avšak schválený rozměr, je tvoje věc. Já mám Focus s rezervou 195/60R15 a stejný rozměr mám i zimní, na léto mám 215/40R17.... když může mít nějaké auto gumy např. 225 a dojezdovku tu dětskou 110.... myslím, že je to v pořádku i legislativně
Podle Tebe? Ale já nepsal nic podle mě, já psal to co ukládá zákon 56 a tudíž to co povolujue legislativa.Nic víc,nic míň. Každý ať si to přebere
Upravil Luboss007 dne 13.04.2012 12:23