Dokud se mi ještě chce a něco si pamatuji. Třeba to někomu zpříjemní dovo. Samo můžou přidávat své poznatky i další.
Řidiči...ty HOVADA bych automaticky pozval na přeskoušení s jedinou otázkou, po jaké straně se jezdí. Hovada. (dále se k tomu nebudu vracet)
Cesty, někde velmi dobré,např Transalpina asfalt alá Monza, ale i jinde slušný, čím více na východ a sever o to horší.
To platí i všeobecně o pořádku, prostě mi přišlo že v poněmčelé části měli víc pořádku, mně rujin, žádné žebráky, pak byli maďarské tam byly k vidění i cikáni jako od Lady, i s povozy, nejhorší se mi zdála okoloukrajinská.Zvláštní že mi ta bída taková nepřišla v Albánii, ale to je tím že tam neměl nikdo, tady prostě byly vidět kontrasty.
Nebyl jsem na jihu!
Příroda pěkná, Apuseni jako Fatra, Fagaraš alpy, a sever takové Jesenícké typy hor.
Z toho pramení že pro blátomily je sever rozhodně nejvhodnější pro ježdění, taky jsem tam pár českých OFF potkal, jak auta tak motorky.
Ubytování je otázka co člověk hledá, pokud jedete ve skupině dá se kempovat téměř všude, mísní to tak dělají běžně, v turistických oblastech jsou i luxusní hotely, téměř všude ubytování v soukromí a penziony, nejhorší je to s kempy- ty preferuji já, chci se aspoň večer s někým podělit o zážitky (mimochodem v RUMUNSKU JSEM NENARAZIL NA ČEPOVANÉ) Ideální je si pozjištovat porůznu ověrené- nejlépe holandské- německé stránky- jejich kempy vždy opravdu existují.
A mají slušnou ůroveň a rozumnější ceny než někteří rumunské. Např někde jsem narazil na zmínku camping u pštrosa (severovýchod) samo penzion, ubytování za 20E stan mě teda nakonec nechají za 10E ale bez sprchy atd....u němců jsem byl za 13 RONu tzn x6kč. Jednou jsem spal v hotelu u jezera balea lac Sever tunelu na Fagaraši. Potřeboval jsem od tama do hor a někdo mi zde napsal že se tam nedá stanovat. Dá po návratu jsem tam viděl hromadu stanů No ubytování 160 Ronů (920kč) pokoj 2x3m a smrad ze záchodu. Prostě ve zkratce jim něco k evropě chybí, cena ne. A taky v těhle podnících (taky známý pionýrák) se obsluhující ženské tvářily že bych se nejraději otočil a šel pryč. Jinak zkušenost s lidmi všeobecně dobrá, myslím že je to otázka jen strašně důležitých okolodvacetiletých velkých dám. Paní v obchodech a na benzinách byly velmi přátelské, s chlapy nebyl problém vůbec. Když jsem u těch ženských, pěkné, takové hrubší rysy a na věk velmi vyvinuté, zvláštní že ženské kolem 30 už působily žensky mnohem méně. Asi následek práce.
Mají slušně řešeny tranzity přes města- TIR mě opravdu vedl kolem města.
Po cestě spousta poláků, velmi příjemní a potkal jsem i pár čechů, nejvíce pod transalpinou to byly tři snad desetičlené kolony.
No a teď k veci.
Na off doporučuji oblast u Ukrajiny, kopečky na vršcích bez lesů.
Ponorné hrady- doporučuji Je tam spaní v tábořišti a bufety.
Bran- jsem jen projel-nepřišel mi přímo ůměrný množství lidí.
Transalpina, transfagaraš- doporučuji- velmi pěkná příroda a fajn svezeníčko
Sighisoara- pěkné, na zmrzku- rozhodně ne jako mi říkal kluk v kempu- jako Č. Krumlov.
Brasov-kemp vedle BMW servisu a prodejny příjemné město-už moc velké- nad ním lanovka na kopec 1800m. Jsou tu peníze, místy luxusní město.
Bahení sopky-no zvláštní ale už bych tam jen na ně nejel, kdybych měl cestu kolem stavil se.
bicazská soutěska- dobrá, pěkná, i přes lidi, stojí za to.
Monastýry- zvláštní- ale jeden stačí.
Veselý hřbitov, taky zvláštní- připadal jsem si hloupě jak se dívám na obrázky a vedlaměnil chlapík kytky-možná ženě. Ale jo když pojedete kolem, jinak na zajíždku to není- navíc teď opravují kostel.
Most ze skály pod transalpinou, pěkné, navíc je tam i jeskyně.
Takže to jsou mé osobní postřehy- a je asi fakt že když pojedete ve skupině, některé věci co já vnímal nepocítíte. Bude veseleji.
Je tam rozhodně na co koukat. Hlavně na auta v protisměru...
Jedna zvláštní historka z předposledního dne, oblast pod Ukrajinou.
Jedu klasickou dědinou a najednou vidím u krajnice ležet chlápka. hlavu měl skoro u půlící čáry. Bylo ráno, ale i u nás se někdy válí ráno opilci...jenže né když mají u hlavy kaluž čestvé krve. Přibržďuji nevím co dělat. Předemnou projelo pět aut, vedle stojí dvě ženské anikdo nic. Upřímně bylo mi zle když jsem pomyslel jak tam oživuji nějakou mrtvolu a komunikuji s orgány rumunsky. Naštěstí poslední auto přede mnou zastavuje. Nějaký normálně vypadající člověk otevírá dveře a jde k snad né mrtvému na cestě v autě jich bylo dost. Přiznám se bez mučení že jsem alibisticky pojal situaci za vyřešenou a odjel. Nemohl jsem nemyslet nějakou dobu na to co by se stalo se mnou kdybych neuhnul kolikrát ke krajnici.
Vážně, bacha na místní točiče volantem.
Tak užíjte si Rumunska.
Pár fotek. http://waltr.rajc.../Rumunsko/
Upravil Waltr dne 14.07.2012 17:20
Je to cesta co mi poradil místní pracovník parku (u nás by mě asi zastřelil) ať nemusím ůplně stejnou cestou v Apuseni z ponorných hradů na Pietrosu- (brzy tam bude asfalt) tak mi dal tip na fajn kamenitou a místy už lesní cestu, kde v půlce je ten kaňon a vodopád.
Nakreslil jsem to na ofocenou mapu. http://imageshack...083dz.jpg/
Upravil Waltr dne 14.07.2012 20:52
Waltr napsal:
Je to cesta co mi poradil místní pracovník parku (u nás by mě asi zastřelil) ať nemusím ůplně stejnou cestou v Apuseni z ponorných hradů na Pietrosu- (brzy tam bude asfalt) tak mi dal tip na fajn kamenitou a místy už lesní cestu, kde v půlce je ten kaňon a vodopád.
Nakreslil jsem to na ofocenou mapu. http://imageshack...083dz.jpg/
sorry, ale já to nepochopil, dokonce zvětšuji ten obrazek a přesto se nemůžu zorientovat, byl bys tak hodnej a zanesl tu samou trasu na google maps? teda pokud existuje toto rozlišení, nebo to ještě jednou nafoť v lepším rozlišení ať to můžu zvětšit a přečíst názvy
chystám se odjet hned po ě. 24 hodinovce BMW na sever, Balkan expressa Čechy (asi) a ten prujezd mě moc zajímá
Frajeřina není nespadnout...frajeřina je zvednout se a pokračovat....
In Greece since 1988 BMW R1200GSADV
Volvo XC90 2.9 T6 Biturbo
Audi A3 Sportback 1.8 TSFI Tiptronic
Docu, nejpodstatnější je to místo nejvíce vlevo. Tam se odpojuješ z cesty Pietrosa na Pononorné hrady Cetaile Ponorului a pak z té cesty už nesjdeš. Zkusím udělalt později v Goog. eart.
Medvědy? Ne.
Waltr napsal:
Docu, nejpodstatnější je to místo nejvíce vlevo. Tam se odpojuješ z cesty Pietrosa na Pononorné hrady Cetaile Ponorului a pak z té cesty už nesjdeš. Zkusím udělalt později v Goog. eart.
Medvědy? Ne.
http://goo.gl/map...Frajeřina není nespadnout...frajeřina je zvednout se a pokračovat....
In Greece since 1988 BMW R1200GSADV
Volvo XC90 2.9 T6 Biturbo
Audi A3 Sportback 1.8 TSFI Tiptronic
Ano. V nejvyšším místě, když začneš stoupat tím kaňonem (od Pietrosy) přijedeš do nějakého sedla, které protíná turistická Červenobílá, a tam začíná klesat dolů cesta s náznaky asfaltu. Doporučuji si odskočit na ten kaňon s vodopádem. Ten je asi o kilometr níže jsou tam cedule- vlastně tam končí ten co ním pojedeš a bude směřovat do vnitrozemí (500m) po řece.