Ahoj.
Nechystáte se někdo příští rok do USA na toulání po parcích ?
Měl bych pár rad k ušetření, případně i k cestování tamtéž.
Nebylo to občas úplně snadné tak se rád podělím o zkušenosti.
P.
Kochač GS Pavel -- jezdím tak abych dojel vcelku. www.diodky.cz
Je toho hodně k vidění i zažití. Až se tím prokoušu tak nějakou kostru napíšu.
Mám kartu na vstupy, platí do září 2013. Tak bych jí někomu přenechal. já už jí nevyužiju. Kochač GS Pavel -- jezdím tak abych dojel vcelku. www.diodky.cz
Pavel GS vyletnik napsal:
Ahoj.
Nechystáte se někdo příští rok do USA na toulání po parcích ?
Měl bych pár rad k ušetření, případně i k cestování tamtéž.
Nebylo to občas úplně snadné tak se rád podělím o zkušenosti.
P.
Tak napiš něco se zážitků. Já byl letos v USA taky po parcích na středozápadě. Najezdil jsem ca 8000 km. Přidám se do diskuze.BMW 1200GS, ČZ 125C, Honda Forza
Měl jsem: Java 21 zvaná Pionýr, ČZ 175, Jawa 350/634, Yamaha 1100 Virago, Honda CBF 1000
Počasí venku přeje domácí práci tak něco postřehů:
Nepovedlo se nám prokouknou systém tax připočítávaných k platbám.
Někdy je uvedená cena konečná, někdy je to +nějaké % taxy. Jedině benzínky to mají vše včetně taxy.
Cestování:
- všechno je strašně daleko. "Kousek vedle " bývá i 100km.
- v parcích nebývají benzínky - musí se myslet na dojezd
- na dálnici také ne, musí se sjet někam mimo.
- Benzín 87 - 3,8 - 6 USD za galon (3,78 litru )
- terminál na platbu kartou je na každém stojanu u benzínky
- Zumo 550 s CNNA bez problému navedlo všude.
- dost často se narazí na Sherifa nebo HW patrolu
- silnice super, nemusíte řešit díry, koleje atd
- Semafory jsou až za křižovatkou nejezdit až k nim
- není li to cedulí zakázané tak se může odbočovat doprava i na červenou
- ve velkých městech v centrech je kur... drahý parkování 3USD/20 minut garáže nebo při troše štěstí na ulici 2/hod ale max 4hodiny stání.
Jídlo:
- nejlépe hodnotím Subway. Dávají docela fůry masa , pečivo se dá jíst - není SLADKÉ jako všechno ostatní
- pak není špatný Pizza Hut. Za docela dobré love dostaneme dost jídla.
- v menších městečkách/vesnicích je dost draho
Na tůrách nebo v malých kempech není k sehnání nic k jídlu.
Je dobré se vybavit dostatečnými zásobami ve větších městech. Mají dost na výběr a rozumné ceny. V teplých oblastech je ale potíž s uskladněním. Párkrát jsme museli něco vyhodit. I kydž to zabalíme do spacáků tak se to za dva dny zkazí. Mlíko,šunka. Nouzově se dá dokoupit v centrech parků ale za děsivé ceny.
- všechny tousťáky jsou nasládlé
- ceny za ovoce/zeleninu uvádějí někdy za libru (cca 0,5kg), někdy za kus
Ceny v velkých marketech ( v kempech + cca 100%) :
Pivo velká plechovka 1,25 USD
Tousťák 1,5 - 2,5 USD
Mlíko 0,5 gal (1,89 litu ) 2USD
Jujce 1 gal 4 USD
Plechovka ( polivky, těstoviny s omáčkou, fazole ) 2,5-5 USD
Jablka 1,5USD/lb
Banány 0,7USD/lb
pytel ledu 2USD
Vyplatí se sledovat třeba hotelcoupon.com a podobné stránky. Jsou tam docela slevy na ubytování podél cest nebo ve větších městech. Někdy jsou tyto kupónové časopisy i na benzínkách.
Na vstupech do parků se dá ušetřit nákupem ANNUAL PASSu. Stojí 80USD na rok. Dá sehnat starší, ještě platný za polovic.Je tam místo na podpis dvou držitelů a kontrolují to s dokladem totožnosti. Pak se už v NÁRODNÍCH parcích neplatí vstup. Pas mám na prodej platný do září 2013
Ten vstup je cca 15-25USD za auto ( lidi v autě už neplatí )
Bydlení v přírodě:
Ubytovat se v parcích ( nejen tam ) načerno( divoko ) téměř nejde. Málo kde je možnost sjet někam mimo a tam se schovat.
V hodně navštěvovaných místech je skoro bez šance sehnat místo v kempu bez předchozí rezervace. Mimo hlavní sezónu( už i v září ) je dost kempů zavřených !
Rezervace se dají udělat po netu na stránkách správcovské agentury http://www.nps.go... - je k tomu nutná platební karta s povolením internetových transakcí. Někdy se to musí zaplatit předem.
Někdy to lze udělat v Visitor centrech - ale je to na poslední chvíli. V sezóně je to myslím dost risk.Je paráda když se někam dohrabete potmě ,není tam místo a další kemp je třeba 1 hodinu cesty dál s nejistým výsledkem.
Některé kempy funglují ma principu kdo dřív přijde ten bydlí.
Chce to důkladnou přípravu z domova důkladně studovat jejich web.
V případě fakt průšvihu lze zkusit domluvu s někým již zabydleným jestli vás nechá přespat vedle. Místa jsou většinou pro 2 auta a 3 stany/6 lidí - za jeden poplatek.
To jsme nezkoušeli.
Někteří borci také dělají to, že přijedou potmě ( když už tam nejsou strážci) a někde se tam upíchnou. Většinou ale spí v autě. Ráno vypadnou dřív než přijdou strážci.
Ve spoustě oblastí je třeba několik jednodušších kempů a jedna /dvě / základny kde je možnost internetu, sprchy , nákupu atd. Ale bývá to dost daleko od sebe.
Na místech jsou většinou stoly s lavicemi, případně medvědí bedny a místo na oheň s roštem. Dřevo se někde nechá nasbírat , někde se musí koupit.
Ceny za kempy jsou cca 8-30 USD, sprcha někdy v ceně nebo 5USD!!!! za jednoho,
dřevo na oheň 3-7 USD za 5 polínek !!!!
Ceny potravin v obchodech uvnitř parků jsou cca o 30-50% vyšší než venku.Restaurace nevím, nechodili jsme.
Chceme-li se podívat na nějakou vyhlášenou atrakci. Třeba Alcatraz, Racetrack , výstup na Half dome, Coyote Buttes, svést se na mulách v Grand Canyonu atd .... bezpodmínečně musíme mít rezervace a to V NĚKTERÝCH PŘÍPADECH i několik MĚSÍCŮ PŘEDEM !!!. Bez toho je to bez šance i mimo sezónu.
Vyplatí se to prostudovat na www.nps.gov
Na treky je dobré mít kvalitní batoh co se dobře nese. Není po cestě voda na pití a musí se tahat sebou.
Atrakce dobře dostupné z parkoviště jsou docela dost zasypané lidmi. Čím dál je to pěšky tím je tam větší klid. Občas provozují autoturistiku - to vypadá tak že přijede megakára , stahne okýnko, vystrčí foťák, párkrát zafotí a jede dál. Když už to z auta nejde tak milostivě vylezou kousek z auta aby bylo něco vidět. Hrůza - proč tam teda vůbec otravujou ?
Telegraficky -
-pozor na bombičky do vařičů - některé vypadají stejně ale mají jiný připojení. Blbě se schánějí
-na cestách se plácá spousta zvěře
-medvědi tam fakt jsou - je-li doporučeno tak schovávat jídlo,drogerii atd
-dřevo v ohni neprská žhavíky
-můžou být chladná rána se rozumí že bude pod nulou
-Japonec v autě = nebezpečí
-Japonci vylezlí z autobusu = konec pohody
-náklaďák s 3 přívěsy jede stejně rychle jako vy
-všichni nosí sluneční brýle, pijou hektolitry kafe a limonád
-všude si chtějí povídat
-voda z kohoutku připomíná vodu z veřejného bazénu
-celkem dodržují noční klid
-v motelech je kravál ze silnice
-mimo města není signál na mobil
-existence bez platební karty nepřipadá v úvahu. Je nutné aby měla status KREDITNÍ karty i když fakticky není. Debetní tam moc nefrčej. Ověřit v bance.
-99,9% záchodů je čistých a vybavených papírem
-vším se hrozně plýtvá
Pokračování příště. Jdu na 1
- je dobré trochu mluvit po jejich , na jihu se může hodit i po španělsky
- kempová místa jsou dost často vysypané stěrkem, chce to silnou karimatku.
- Route 66, je místo ní dálnice s vyznačenými sjezdy do městeček s kousky původní silnice
- drobné do sprch a praček se dají rozměnit na místě
- prací prášek mají v prádelnách ke koupi
- praní a sušení se dá zmáknout do 1,5 hodiny
- nabíjení aparátů pokud možno řešit v autě. V kempech není moc zásuvek
- v jednodušších kempech není světlo ani na záchodech
- pitná voda se dá semtam doplnit v plnících stanicích u obchodáků nebo ve visitor centrech. Občas je k dispozici pramenitá v kempech. Obyčejná kohoutková je hnusná.
- při vstupu do parku dostanete podrobnou mapu a noviny s aktualitami.
- občas bývá problém s wifi, Když už se chytíte tak je úděsně pomalý a padá
- pokud máme sebou bloncku musí být opatrná při koupání v bazénu - zelenají pak vlasy asi z přebytku chlóru ve vodě
- v restauracích se nekouří
- téměř všude je zákaz vstupu se psy
- sebou dostatek muziky v MP3, rádia když už náhodou chvíli hrajou tak se to nedá poslouchat
- všude je všechno napsaný nebo je tam někdo kdo to diriguje
- Grand Canyon je fakt velká díra do země
- v Death Valley je hic jaxviň i v noci
- s velkým RV ( obytné auto ) je někam zákaz vjezdu
Úspory:
Letenky a auto zajistit co nejvíc dopředu. Já jsem to z pohodlnosti svěřil CK. Ošéfovali to k mé spokojenosti. pokud vracíme auto jinde tak je to dražší.
Jak jsem psal výše - karta na vstupy do parků
používat stránky/noviny s kupóny na hotely/motely
Ideálně by bylo cestovat ve 4. Větší auto není o tolik dražší. V motelech jsou většinou dvě veliké postele. Pohodlně se na ní vyspí 2 lidi. Platí se za pokoj, případně pár dolarů za osobu navíc. V kempech se platí za kempové místo kde tolerují až 3stany a 6-8 lidí za jeden poplatek. Trajekty se taky platí za auto.
Tím se dost poníží náklady. Je lepší to všechno dělit 4 než 2
Ovšem může být oříšek splašit podobně smýšlející dvojici a pak si nelézt na nervy.
Pak opravdu důkladná příprava z domova co se týče trasy. Časy potřebné na přesuny docela odpovídají tomu co vyhodí mapsource při plánování.
Při těch vzdálenostech je blbý se někam vracet.
Výbava se dobře doplňuje v síti www.rei.com. Mají toho že přecházejí oči.
Oblečení se dá za rozumné ceny splašit v http://www.rossstores.com/ je to síť výprodejových center za opravdu výprodejové ceny. A mají toho dost na výběr. I já, co nesnáším nakupování hadrů, jsem si tam vybral. Kvalitní značkové věci za pár babek.
Železářství www.acehardware.com je také skoro všude.
Motorky:
Trasu co jsme jeli bych na motorce asi jet nechtěl. Ty přejezdy jsou fakt hrozný.
Potkávali jsme poměrně hodně strojů BMW . Většinou sólisti nebo malé skupinky. 12 - 800 - 1150. V různém stavu naleštěnosti a vybavenosti.
Taky tam byla skupina germánů s vlastními stroji. Asi občas zajeli hluboko do nikam, měli je pěkně pošramocené a odřené.
Pak tam jezdí skupiny drsných choperistů . Jsou to zvláštní skupiny. Namáklí germáni ve vypůjčených hadrech a na půjčených motorkách. Jezdí z hotelu do hotelu. V houfu za doprovodným autem.
Jinak opravdového vousatého choperistu s vysokými řidítky jsme potkali snad jen dvaktát.
Enduristi to tam mají supr. občas jsou ze silnice vidět krásné místa na ježdění. O víkendech vyráží spousta místních s motorkou za autem do přírody. Vyloží stroj a jezdí a jezdí a jezdí .... a já jen čuměl z pixly
Chce to ale vědet kde. Krajina je leckde zadrátovaná ploty, pastvinami , nepřehlédnutelnými cedulemi že tady je naše a nestojíme o vás
pokračování příště ........
Minulý rok som absolvoval San Francisco, Yosemite, Sekvoya, Las Vegas, Los Angeles. Teraz na víkend valím do Bologne a San Marina, ak bude záujem, tak tiež môžem pridať pár postrehov z ciest
Ta to je naprosto vyčerpáající. Doplním snad jenom drobnosti:
- v autě lze za jízdy telefonovat bez HF, ale nesmí se posílat SMS
-v USA se jezdí pomalu a nikdo, opravdu nikdo nepřekračuje rychlost.
Nedodržování je drahé, sheriff nekompromisní, všechno si nahrává. Peníze
za pokutu nesmí přijmout. Musí se do města ke správnímu řízení. Zde
hrozí i vězení dle přestupku. Podle mého příbuzného mi nedopuročoval se
do takové situace dostat.
-nezapomenout na adaptér do zásuvky. Jsou tam jiné a adaptér EURO/US
jsem tam nikde neviděl ke koupi. 110 V/60Hz není potom problém.
-Kromě rezervovaných hotelů jsem všechno platil debetní kartou. Na
otázku zda je to karta kreditní je potřeba odpovědět ano. Funguje to ve
100%případů.
-některé kampy jsou samoobslužné. Je tam jenom kasička, kam se hází
peníze.(v česku si to nedovedu představit). Všude naprosté čisto.
-strašně dbají na životní prostředí v parcích. Jít se někam vychcat za strom
může stát až 1000 USD.
-Fantastické offroad cesty. Měl jsem Jeep a dost jsem si to užíval. Offroad
přejezdy v délce 80 mil (ca120 km) byly super. Až z toho jde strach.
Nikoho nepotkáte na celé trase. GSM signál žádný.
-Přejezdy mezi "atrakcemi" v délce 200 mil nejsou nejsou ničím zvláštním.
Jezdit to motorce ve 100-114 st. F není prdel.
-SIM karta stojí 30,- USD/měs. (1000 min.zdarma, nebo 1000 SMS zdarma,
150MB dat)
-Route 66 pro mě velké zklamání. Jak již je napsáno je nahrazena dálnicí
A ani ta co je značená jako "Historic" není ta původní. Ta se nechází
většinou vedle, zarostlá trávou a je bez mostů (železo ). Kromě
přejezdů hor. Kingman-Topock je opravdu prává Route 66. Nádhera.Je to
jenom komerční atrakce. Klidně bych to ale vynechal úplně. Jsou hezčí
věci k vidění.
-motorku lze rezervovat třeba na www.bikethebest.de nebo
http://www.eaglerider.com/
-letenky jsem kupoval v listopadu na červenec. a stály zpáteční pro 4
osoby na trase Praha-Paříž-Boston-Denver-Las Vegas-New York-Pařiž-
Praha ca 80000,-
-pokud vás zastaví sheriff nesmí se dělat žádné prudké pohyby,
nevystupovat z auta bez vyzvání a držet ruce na volantu dokud nejste
vyzváni předložit doklady.
-důležité je plánování. Já jsem najezdil 8000 km, letěl 10 letadly, spal ve
22 hotelích a všechno moje drahá žena měla naplánované den po dni a
všechno klaplo do puntíku. Rozpis měl asi 50 stran. Co neklaplo byla
moje motorka. Tak jako normálně v těchto místech prší 1-2 do roka. Mě
tam chcalo celý den co jsem měl motorku. Důvod jet tam znovu.
Upravil Ivanhoe dne 27.10.2012 09:53
BMW 1200GS, ČZ 125C, Honda Forza
Měl jsem: Java 21 zvaná Pionýr, ČZ 175, Jawa 350/634, Yamaha 1100 Virago, Honda CBF 1000
No nevím kde jsi jezdil ty aůe my jsme byli v Californii a když jsme jeli po dalnicích tak jsme vždy jeli podle limitů a předjiždělo nás spousta aut řekl bych o cca -10-15 mil rychleji.
A ještě jedna z provozu pokud se přijede na křižovatku bývají tam hodně STOP tak se odjíždí podle pořadí kod jak přijel.
S rychlostí jsme se museli přizpůsobit okolí. Podle okolností 10-15 víc než je na značkách. Asi den jsem dodržoval ale nebylo to k tomu. Prostě valit to s davem a je to v klidu.
S těma STOPkama ze všech stran je prča. Hlavně když z každý strany stojí několik aut za sebou. Pak to jde jako ruleta . Hlavně jsou všichni v klidu , nejančej a nějak to vyplyne.
zajímavost :
asi po 10 dnech po návratu volala nějaká splašená ženská z Texasu. Kdeže jsem vrátil auto. Že ho nemůžou najít v systému .
trochu mě to vyděsilo, okamžitě jsem odstranil peníze z karty kterou mají načtenou.
popsal jsem do emailu kde sme to vraceli ( San Francisco CA ) a je snad klid.
Nevim proč se po něm scháněla baba z Texasu
Nerad bych si nezvěstný auto v USA.
Už se neozvali tak jsme v napětí.Kochač GS Pavel -- jezdím tak abych dojel vcelku. www.diodky.cz
Mám v plánu podívat se do USA a projet si znovu některé parky (po asi 20 letech).
Jihozápad - kaňony de Chelly, del Muerto apod. Strávil jsem tam pár měsíců těsně po revoluci a ze všeho jsem byl vyvalenej a asi mě tenkrát víc zajímaly auta a technika a míň příroda. Docela mě šokuje, že třeba na Half Dome se musí něco rezervovat. My jsme prostě vyrazili z kempu a šli a nikomu jsme nic nehlásili. Po maximálně hodině chůze odpadlo 99% turistů a šli jsme tam téměř sami. A co vycházka na Grand Arch? Taky se to musí někde hlásit a rezervovat?
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...
A kdy? ja jezdim docela casto do statu ale tentokrat bych si chtel vzit svoji 800GS. avsak jsem ted prac. mimo CR a vracim se v pulce listopadu pak mam pouze 6 dni na zarizeni transportu motorky. (jedu opet pracovne mimo tentokrat do statu a rad bych tam zustal mozna i do ledna.) transport motorky nikdy jsem nedelal a ani nevim kde se zeptat a co vsechno potrebuji.
Příroda krásná, ale ten opruz se tam dostat a opruz na místě je to, co asi nepřekousnu. Pěkně se to čte, jenže já jsem zapomenutej barbar s posunkovou jazykovou výbavou a potřebou dráždit policajty. Neprošel bych přes prvního vopruze už na letišti Tak pište kluci, ať si alespoň počtu.
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem" www.elektrorv.cz
Tome :
Když se podíváš na nějaké novější fotky z Half domu a uvidíš tam ten štrůdl co se plazí po lanech tak se budeš možná divit.
Myslím , že systém omezených permitů na den je ve spoustě míst jediná možnost jak to tam udržet v relativním klidu a pohodě.
Předcházejí tomu co se děje třeba u nás v létě o víkendu v Adršpachu. Nacůcne tě dav a vyplivne tě zase za východem.Nikdo z toho nic nemá akorát jsou všichni nasr..
To je děsný. Vypadá to, že se za 20 let američani naučili chodit pěšky a dokonce v přírodě Nás tam bylo dejme tomu deset lidí. Možná to nebyla moc sezóna, bylo to v dubnu, Yosemity se právě otevíraly, některé průsmyky byly ještě fest pod sněhem.
Tomáš Kocanda www.touratech.cz
Touratech e-shop: http://shop.toura...
Všechno ostatní e-shop: http://www.techge...
Na maily se snažím odpovídat co nejdřív, na SZ a messengery sporadicky!!! Pokud chcete odpověď rychle, napište mail nebo zavolejte 602 349970...