O víkendu jsme se byli podívat na výstavu v Mnichově - IMOT 2013.
Nikdy jsem tam předtím nebyl, tak jsem čekal něco jako Dortmund nebo menší EICMA a překvapilo mě, že to byla fakt regionální výstava nesrovnatelná s těmi zmíněnými.
Vstupné 12EUR (cca 300Kč), parkování u Alianz arény za 200Kč/den a odvoz kyvadlově autobusy k výstavišti asi 20 minut. Parkování přímo u výstaviště MOC nemožné a pokud by se našlo místo v parkingu vedle výstaviště, tak to tam stojí 25 EUR za den.
Letos to byly čtyři haly a nad nimi ještě dvě menší atria v patře.
V hale 1 byly větší stánky Honda a Suzuki a mix italských značek na asi stejné ploše jako Suzuki, která na stánku ve skleněném akváriu předváděla koncept nového V-Stromu, který vypadal dost příšerně. Každý máme jiný vkus ale zepředu ta motorka má zobák který vypadá jako ptakopysk, nizkoučko nad zemí svody výfuku - je to prostě normální silnice a ne enduro..
V hale 2 vystavovala Kawasaki a Ducati a byl tam poměrně velký stánek Michelin a Held. V hale 3 byla největší Yamaha ale stánek měla zmatený a v rohu menší KTM, řekl bych nějakého místního prodejce, nevěřím že takový stánek má přímo továrna. Ve čtvrté hale byl největší stánek BMW, Větší stánky měl Touratech, Wunderlich, Stadler a Bridgestone. Kolem těch hal dokola byly "hadrárny" - asi tak sto stánků s prodejem triček s kříži, řetízky, prsteny apod. A pochopitelně mobilní prodejny co po srazech prodávají hadry z výprodejů - helmy všeho druhu, obvykle deset značek v jednom krámě 2-3ks od každé značky, výprodeje značkových věcí i věci neznámého původu v kombinaci s oblečením pro motorkářské coury (doslova) apod. Nejvíc se nám "líbil" dámský komplet v kombinaci kožených kraťasů s nylonovým korzetem a podprsenkou jak pro kanánovou tanečnici v sytě červené barvě. Docela hrůza. Ale obecně se tam se stánky nikdo moc nemazal, i značky měly jen sloupy s osvětlením a nějaká loga a srovnávat to s designem třeba italských stánků v Miláně nejde ani omylem.
Stadler tam měl výprodej starých věcí a docela prodávali, African Queens prodávali Klim na stánku, který bych snad ani nenazval stánkem, měli 5% slevu na nějaké věci a za víkend prodali 12 setů Badlands (bunda za 950EUR). Tím je vidět, že tam chodili lidi s prachama, v sobotu večer už byla účast přes 60 tisíc, v neděli to bylo slabší ale i tak to určitě bude k 80 tis. lidí.
Nahoře byly takové skleněné "shopy" co si firmy můžou pronajmout celé a nemusí nic stavět - bylo to kolem dokola menší plochy, v některých bylo občerstvení. Tam byly především expozice různých úpravců, historických motorek a bazary. Viděli jsme prodanou R1200GSA v super stylu nějakého úpravce, kde celá "úprava" spočívala v nalakování originál BMW nosičů kufrů, padáku a krytů hlav a topcase na světlejší modrou a doplnili to přešívaným sedlem a chtěli za ní 19 tis. EUR a byla prodaná. Nechápu...
Některý stavby ale byly úžasný, krásný old school H-D a taky krásný starý BMW..
V druhém atriu byla sekce Triumph, měli větší stánek uprostřed vzadu a kolem v těch kójích byli asi prodejci a úpravci nebo spolupracující firmy a hadry. Všechno Triumph. Vpředu byl asi nejhezčí stánek na celé výstavě - expozice H-D od mnichovského prodejce House of Flames. Nádhera. Fakt stylový, dokonalý, perfektní. A kolem úpravci - nejvíc se mi líbily věci od Da Vincie customs, krásný stavby, nádherné práce..
Takže asi tak. Byl jsem z toho celkem zklamaný. Výstavu jsme měli hotovou za nějakých 5 hodin a to jsme se dívali na detaily, zastavovali se skoro u všeho. Bylo to mnohem větší než obě české výstavy dohromady a pochopitelně i plochy stánků byly větší (Touratech měl pro představu stánek asi 130m2, BMW odhaduju na 300m2 apod. Ale taky návštěvníků bylo mnohem víc a hlavně utráceli. Touratech na stánku bral objednávky na sety GPS a prodával drobnosti a těch setů GPS s držákem prý prodali do soboty večer 65ks. Měli dvě nebo tři verze v ceně kolem 600EUR, takže jen obrat na tom měli přes milion korun. To je s tuzemskem nesrovnatelné.
Jinak co mě zaujalo obrazově:
Jak jsem psal, různých úpravců a přestaveb tam byly haldy. Některé lepší, některé horší..
Nejsem si jistý, jestli jste viděli Karoo 3, tak tady je:
Jedeme na hory s BMW:
Všimněte si konve na mlíko, sáněk a doplňkových pneumatik s hřebíky na led
Tak trochu jiný bagster:
Tady je ten nový koncept litrového v-stromu:
Detail svodu:
A ptakopysk:
Mezi návštěvníky mě zaujal tento pán, který měl na sobě tolik nášivek, že měl vzadu prodlouženou "vlečku" s nášivkama kterou si nesl přehozenou přes ruku. Mimořádně praktické.
Pochopitelně jsem nenapsal, že kolem novinek se nedalo hnout. Téměř nikdo neměl motorky na zvyšovacím podstavci, takže nebylo ani vidět, co tam stojí. Ale na skoro všechno se dalo sednout, což lidi hojně využívali - vlastně vidět některou novou motorku bez sedícího člověka bylo umění.
Touratech udělal chybu a namísto té bílé na drátěných kolech přivezli jeden z prototypů BMW s matným plexi na litých kolech ale asi to bylo lidem jedno. Poměrně hodně lidí prohlíželo tu Terru, která má asi dobrý poměr cena/výkon a je líp udělaná než třeba Sertao.