Ahoj, je tu spousta chytrých hlav se zkušennostma, tak se chci zeptat jak je to s umístěním stavby od hranice pozemku. Mám zahradu (mělo by to jít vyjmout ze zeměděl. půdního fondu), ale má to jen 12 metrů na šířku a chtěl bych tam stavět RD ( srub ) 10x8m. Četl jsem vyhlášku (zákon?), ale moc mi to není jasný, psalo se tam i o výjimkách, ale záleží na sousedech nebo OÚ nebo na nějaký bábě v kanclu na kraji??? A ještě jeden dotaz, neexistuje něco jako dotace na ekostavbu? Dík Venca
Upravil firefly dne 25.11.2013 10:47
https://www.facebook.com/vaclav.kubat.3958
je to 2,5 nebo 3m od hranice pozemku z každé strany, takže to tam nepostavíš. Musel bys mít souhlas majitele vedlejšího pozemku, ale to už nevím jak to tam je.
tak ta sousedka tam je v pohodě to by možná šlo a vedle je jen neoplocená zahrada... Já právě jen jestli už někdo takovou zkušenost nemá. Jinak je to 933m2 na hezkým místě tak se mi nechce honit někde něco jinýho... :-(
https://www.facebook.com/vaclav.kubat.3958
ani pokud je to bliz k hranici pozemku jak pise ripper musis mit souhlas majitele ousedniho pozemku
jinak pekna stavba za dobrej peniz jen bych doporucil z vlastni zkusenosti mit koupelnu i nahore, ale tim ti ubyde jedna mistnost
Nejezdi rychleji, než umí tvůj anděl strážný létat!!!
Čeština můj koníček
3m a pokud ma soused barak blizko, tak je to 7m mezi tvoji a jeho stavbou, kdyz budete sousedit oknama. Kdyz okna mit nebudete tak 4m... Taky myslim, ze se ti to tam nevejde
schrek napsal:
ani pokud je to bliz k hranici pozemku jak pise ripper musis mit souhlas majitele ousedniho pozemku
jinak pekna stavba za dobrej peniz jen bych doporucil z vlastni zkusenosti mit koupelnu i nahore, ale tim ti ubyde jedna mistnost
jj, nahoře místo jedný malý místnosti chci sprchu a záchod aspoň, 4 ložnice mi přijdou zbytečný. Jen aby to tam šlo nějak poiřešit, kdyby mě to sousedka dovolila metr od hranice, tak k sousedovo zahradě to jsou 3m, to už by problém být neměl. Bylo by to fajn. Třeba mi ještě někdo napíše, jinak dík https://www.facebook.com/vaclav.kubat.3958
http://kyjeok.swe...zemni.html
paragraf 25, ale je tam právě že bez oken atd. to může být na hranici pozemku, já tomu právě moc nerozumim https://www.facebook.com/vaclav.kubat.3958
§ 8 vyhlášky Ministerstva pro místní rozvoj o obecných technických požadavcích na výstavbu č. 137/1998 Sb., v němž je problematika vzájemných odstupů staveb vyřešena takto : Vzájemné odstupy staveb musí splňovat zejména požadavky urbanistické, architektonické, životního prostředí, hygienické, veterinární, ochrany povrchových a podzemních vod, ochrany památek, požární ochrany, bezpečnosti, civilní ochrany, požadavky na denní osvětlení a oslunění a na zachování pohody bydlení. Odstupy musí dále umožňovat údržbu staveb a užívání prostoru mezi stavbami pro technická či jiná vybavení a činnosti, které souvisejí s funkčním využitím území (například sítě technického vybavení, dětská hřiště). Vytvářejí-li rodinné domy mezi sebou volný prostor, vzdálenost mezi nimi nesmí být menší než 7 m. Vzdálenost rodinných domů od společných hranic pozemků nesmí být menší než 2 m. Ve zvlášť stísněných územních podmínkách může být vzdálenost mezi rodinnými domy snížena až na 4 m, pokud v žádné z protilehlých částí stěn nejsou okna obytných místností; v takovém případě se nemusí uplatnit požadavek na odstup od společných hranic pozemků. Vzájemné odstupy staveb pro individuální rekreaci, které mezi sebou vytváří volný prostor, nesmí být menší než 10 m. Vzdálenost průčelí budov, v nichž jsou okna obytných místností, musí být nejméně 3 m od okraje vozovky silnice nebo místní komunikace; tento požadavek se neuplatní u budov umísťovaných ve stavebních prolukách řadové zástavby a u budov, jejichž umístění je řešeno v závazné části územně plánovací dokumentace. Vzájemné odstupy a vzdálenosti se měří na nejkratší spojnici mezi vnějšími povrchy obvodových stěn, balkónů, lodžií, teras, dále od hranic pozemků a okraje vozovky pozemní komunikace.
Běžně lze stavbu umístit 2m od hranice pozemku. Odstupová vzdálenost mezi stavbami je 7m a musí ti vyjít tzv. sklopka tj. když proti sobě sklopíš svislice nejvyšších míst staveb, nesmí se vzájemně protnout. Pokud soused vedle žádnou stavbu nemá, platí pro tebe jen ty 2m, nějkteří úředníci se snaží "brát spravedlnost do svých rukou" a budou ti cpát 3,5 nebo aspoň 3m, to je BLBOST, nemají na to právo a řeknu ti, ser na ně a podej to, nebudou mít pro svojí teorii odůvodnění a nic s tím neudělají. Toto co jsem uvedl jsou obecná pravidla, z nichž je pak za určitých podmínek možnost udělit výjimku. V tvém případě, stavby na hranici pozemku je nejdůležitější omezení, že nesmíš zasáhnout požárně nebezpečným prostorem na sousední parcelu, tj. na straně na té hran ici nesmí být okna, vikýře, výdechy ventilátorů... Dokonce okna nesmí být ani v těch stěnách kolmých na to příliš blízko rohu, ty by tam taky zasahovaly (koukni se někde na výkres požárně nebezpečných prosto okna). Výjimka je klasické řízení, stojí to 5000, podáš to normálně na stavební úřad jako žádost o udělení výjimky. Jako podklad ti stačí situační výkres v katastrální mapě s okótováním vzdáleností od hranic pozemků včetně nějakého jednoduchého technického popisu stavby. Nic složitého, žádná razítka, pohoda. Jen těch 5000 je voser, do loňska (2012) to bylo gratis (proto se mi povolená výjimka válí už rok doma i když budu stavět až kdoví kdy :-)) V rámci řízení o výjimce stavební úřad osloví sousedy, dá jim lhůtu na podání námitek a pokud sousedi nic nepodají, rozhodne ti o výjimce a stanoví ti její podmínky (třeba ty okna atd...). Pak děláš územko a stavebko normálně jako kdyby bylo všechno klasicky tak jak má být... Kdyby tě ještě něco zajímalo, dej vědět, ve stavebnictví se trochu pohybuju, tak nějaký základní věci o tom tuším.
ze zakona to chapu tak: nalepeni na hranici pozemku muzes udelat jen pokud je to u sousedu taky nebo to tak puvodne bylo (casto na vesnici jsou videt misto plotu stodoly atp...), ovsem muze to byt pouze zed bez jakychkoliv otvoru.
citace:
Z důvodu zachování stávajících hodnot zástavby a v souladu s nimi je možno umístit až na hranici pozemku rodinný dům, garáž a další stavby a zařízení související s užíváním rodinného domu. V takovém případě nesmí být ve stěně na hranici pozemku žádné stavební otvory, zejména okna, větrací otvory; musí být zamezeno stékání dešťových vod nebo spadu sněhu ze stavby na sousední pozemek; stavba, její část nesmí přesahovat na sousední pozemek.
mě třeba řekli stavebním úřadě toto - chcu si na zahradě postavit kůlničku na nářadí a prý ji musím mít 2,5 od hranice. Pokud bude souhlas majitele vedlejšího pozemku tak si to můžu dát i k plotu. Pokud ale ten souhlas mít nebudu a postavím to tam a někdo si bude stěžovat, tak mi nařídí stavbu odstranit. Toto platí např. i pro psí boudu !!! Pes je v baráku tak je v klidu ___________________________________________
BMW R1100GS, KTM EXC-F 450, Mercedes E
ripper napsal:
mě třeba řekli stavebním úřadě toto - chcu si na zahradě postavit kůlničku na nářadí a prý ji musím mít 2,5 od hranice. Pokud bude souhlas majitele vedlejšího pozemku tak si to můžu dát i k plotu. Pokud ale ten souhlas mít nebudu a postavím to tam a někdo si bude stěžovat, tak mi nařídí stavbu odstranit. Toto platí např. i pro psí boudu !!! Pes je v baráku tak je v klidu
především je důležité jakou kůlničku, tj. její rozměry a také kdy. Z podledu stavebního zákona existují 3 zásadní milníky, tedy stavební zákon 50/1976 Sb., který byl platný do 31.12.2006, po něm od 1.1.2007 183/2006 Sb., který to řešil jinak, a nyní novela 350/2012Sb zákona 183/2006 Sb., který platí nyní od 1.1.2013 a opět to řeší jinak. Aktuálně na drobné doplňkové stavby související se stavbou hlavní tj. kůlnu do uričtých rozměrů kterou stavíš na zahradě baráku, psí boudu... pokud jsou více než 2m od hranice pozemku nepotřebují vůbec nic, vloni (před novelou muselo být všechno minimálně umístěno (územně povoleno, územní rozhodnutí /souhlas). Každopádně 2,5m je holej nesmysl a zkušenost s úředníky stavebních úřadů je žalostná, minimálně polovina jich to neví a nezná, lépe se radit s projektanty (u kterých je situace obdobná, ale alespoň si lze projektanta vybrat, narozdíl od SÚ)
Nenechte se řečmi úředníků mást, vy můžete po úřadu žádat cokoli, úřad narozdíl od vás tuto výsadu nemá, nemůže napsat, že to nepovoluje, protože se mu to nelíbí nebo protože si to myslí jinak. Úředník musí své rozhodnutí odůvodnit, tj. podložit faktem, zákonem, vyhláškou, nařízením, normou, stanoviskem, obdobným rozsudkem soudu...
a pokud tu kůlnu (cca 5x2,5 m) bych chtěl mít blíž k hranici? Tam už je potřeba souhlas majitele sousedního pozemku nebo co?
...jsem se chtěl taky vyjádřit, ale komentáře puchyyla a riper jsou ok, tzn. vyhl. 137/97 Sb. OTP, §8 odst. 2 - rodinné domy, odst. 3 - individuální rekreace, odst. 4 - průčelí budov s vazbou na okna obytných místností a pozor, obecná rada/zrada, vzájemné odstupy staveb se měří na nejkratší spojnici mezi vnějšími povrchy obvodových stěn, balkonů, lodžií, teras, dále pak od hranice pozemku a okraje vozovkyp ozemní komunikace. U objektů pozor na nejkratší spojnici, soused zateplí o 10cm a už je to jinak ;o)). taktéž platí vazba na výšku a "sklápění" svislice, která Ti určí vzdálenost. Jsou to vazby, které jsou provázány a doplňují se.
Nicméně, jak bylo napsáno, je třeba zjistit jak se na dané tváří na místně přílsušnéím stav. úřadě, pak nastudovat příslušný §, pkud mi nevyhovuje na dobře napsat žádost, tzn. nedat úředníkovi šanci nevyhovět. Samozřejmě, parcela š. 12 m je výzvou pro cokoli.
H
www.jantruhlar.cz