Trochu odbočím od motorek, ale nedá mi spát jedna věc : u automobilů dnes vyráběných se běžně uvádí mimo mraky různých parametrů i produkce CO2. A to v různé výši, většinou ale mezi 150-250 gramy/km. Když si to propočtu, vychází mi produkce emisí na 15-20kg/100 km ... Jak může motor z 8 litrů paliva(řekněme = průměrná spotřeba) vypotit 15-20kg (tj. 2-3 násobek) plynových emisí ? (Předpolkládám , že kilo plynu váží stejně jako kilo benzínu nebo nafty.) Nejedná se o perpetum mobileee ?
nejednápáč stím už se nedá nic jinýho dělat,než to nechat na přírodě,nebo na straně zelených,kteří stoho jen vemou poplatky*pissed*
perpetum mobile je blbost,vždy víc vydáš než se ti vrátí
Bluesberry, ze jsi to ty, dam si s tim tu praci, ale od stredni jsem takove veci nepocital, pokud je tady nejaky chemik, necht mne opravi:
Molarni hmotnosti z tabulek:
Uhlik 12, Vodik 1, Kyslik 16 g/mol
Rekneme ze slozeni bezneho benzinu jsou uhlovodiky s delkou retezce cca 5 - 12, tedy od pentanu az po dodekan.
Molarni hmotnost pentanu:
CH3-(CH2)x3-CH3, tedy C5H12, tedy cca 5x12+12x1 g/mol, tedy cca 72 g/mol
Molarni hmotnost dodekanu:
CH3-(CH2)x10-CH3, tedy C12H26, tedy cca 12x12+26x1 g/mol, tedy cca 170 g/mol
Molarni hmotnost prepoctena na molekulu uhliku pro pentan a dodekan:
72/5 = 14.4 g/mol
170/12 = 14.17 g/mol
Prumerna molarni hmotnost jedne CHx skupiny v benzinu je tedy cca 14.3 g/mol.
Nyni: Pri IDEALNIM spalovani benzinu dochazi podle mne k nasledujicimu:
CH3-(CH2)x?-CH3 + ? O2 -> ? CO2 + ? H2O
Cisla zalezi na konkretni frakci.
Nicmene, da se rict, ze na kazdy uhlik se misto dvou dalsich uhliku a dvou molekul vodiku, u krajnich potom misto tri vodiku, navazi dva kysliky dvojnou vazbou (uhlik je ctyrmocny) .. tedy zjednodusene:
Na kazdy uhlik se navazi dva kysliky, misto dvou vodiku.
Tedy: Vysledna molarni hmotnost molekuly CO2 je 46 g/mol!
Tedy:
cca 14.3 g benzinu + 31.7g kysliku ze vzduchu = 46g CO2 + 2H
+ k tomu
2 H2 + O2 -> 2 H2O, tedy jeste navic vezmes dalsich 16g kysliku ze vzduchu a vyprodukujes 18g vodni pary
Takze jednoduse receno, vezmes 14 kilo benzinu, 227 kilo vzduchu (21% kyslik) a vyprodukujes 46 kilo CO2 a 18 kilo pary.
Uz to dava trochu smysl?
Kontrola: 14 kilo benzinu je cca na 400km jizdy... tedy cca 46kg/400km je cca 115g/km CO2 pri spotrebe cca 5l/100gm (4kg/100km).
Kolik jsou tabulkove hodnoty? Nejak je nemuzu najit
Duelzite: Je uplne zbytecne se tim zabyvat... nemuzes nijak omezit produkci CO2 ani vodni pary, jinak nez spotrebou... katalyzatory tomu nemaji jak pomoct!
Jinak receno: Emise CO2 je primo umerna spotrebe.
Docela na hovno, uvedomit si, ze na kilometr jizdy se "spotrebuje" skoro 2 kila vzduchu... tedy cca 1.5 kubiku vzduchu, sakra
Jestli jsem te uspokojil mou odpovedi a budes ted moct spat, mam u Tebe pivo... ale jak nad tim uvazuju, JA ted moc dobre spat nebudu :/
A vubec - stravil jsem tim skoro hodinu, tak pokud se to nekomu libi, prispevky muzete posilat pres PayPal na ucet kotaba@gmail.com
Upravil randolf dne 24.09.2008 01:07
takže ve zkratce - čím víc to žere, tím víc to smrdí .....
Na západě jsou nějaké poptlatky podle škodlivosti auta?
H.
/ Z howna bič neupleteš. Když upleteš, tak s ním nezapráskáš. Když zapráskáš, tak jenom sebe. /