Nenašel jsem tu vlákno o těchto PENECH CESTOVATELÍCH,tak to zkusím napravit.Myslím si,že i když jezdili na čtyřech kolech,jsou to vzory (co se týká cestování a nejen cestování) většiny z nás.Těším se na film,který má přijít zítra do kin,tak to tady chci jen zviditelnit.
Já musím říct, že jsem jejich velký obdivovatel. Před několika lety se mi podařilo v antikvariátech zakoupit celou jejich bibliografii, tedy mimo knih fotografií, které u nás mnohdy ani nevyšly. Dokonce mám od p. Zikmunda doma dopis, kdy mi odpovídal na můj dotaz. Jen v muzeu Jihovýchodní Moravy ve Zlíně jsem zatím nebyl (měla by tam být expozice k jejich cestám a v archívu uloženo mnoho jejich věcí).
Dnes jsem poslouchal na radiožurnalu předtočeny rozhovor s M. Zikmundem, v souvislosti s tím dokumentem od Petra Horkého....
Zaujal me myšlenkou, ze už se nikdy nechce vracet na ta mista kde byl. Svět se dle něho mění... A on si ho cz e pamatovat takový, jaky byl za nich.
95 let ...
Tady to mame cely ,,, http://www.rozhla...h--1391434
Upravil parukar dne 03.09.2014 20:24
Já teda ale mám radši cestopisy F.A. Elstnera. Ten jezdil cca v rozmezí 1930-1948 a některé jejich cesty byly fakt takové, že bych jel okamžitě taky. Ve Śkodě Popular Argentinou k Bolivii a přes Uruquay zpátky 40 tisíc km prakticky celé čistokrevný offroad. Jízda saharou z Prahy na rovník do Cotonou a zpátky v dvoutaktu Aero Minor ve třech lidech za 22 dnů apod. Každopádně mi ty jejich knížky přišly víc čtivý a v době, kdy jsem se s tím setkal poprvé (tak před 30 roky) mě bavilo že tam je fůra vysvětlujících obrázků, map a bylo to psané tak, že to chytlo každého i když o autech a cestování nic nevěděl. H+Z cestopisy jsou takové víc vážné. Chybí tam takové ty technické poznámky, které to dělají u Elstnera populárnější myslím.
Je to trosku z jinyho soudku, ale me naprosto odrovnala knizka Rorryho Stewarta Místa na půl cesty. Chlapík sel pesky pres afghanistan tesne potom, co se tam dalo vlezt po oslabeni Talibanu. Hodne ostry, hodne autenticky, ohromnej zazitek.
http://www.databazeknih.cz/knihy/mista-na-pul-cesty-90760