Ahoj,
chtěl bych vás poprosit o radu nebo o postřeh, zda nějaký budete mít.
V září minulý rok jsem koupil motorku od moto-jj.com z Kralup nad Vltavou. Byla lehlá na jednu stranu.
Od prodávajícího jsem dostal jeho fakturu z něho na mne a technický průkaz ze Švýcarska.
No a teď je moto opravená a chtěl jsem udělat dovozvou STK a jít to přihlásit. Ale byl jsem upozorněn, že budu muset zaplatit znova DPH, protože moto má najeto pod 6tisíc KM ( 5600 cca), což mi přijde jako první blbost, protože jsem plátce DPH, takže bych to zaplatil a zase si to odečetl z daní....
Ale jak jsem tak brouzdal ohledně toho DPH po netu, tak jsem narazil, že při přihlášení budu muset doložit doklad o proclení.
Což mě nikdo nedal a ani mě na to nikdo neupozornil. A co jsem četl, tak se musí proclívat hned na hranicích při vstupu do EU a ne až v ČR. A hlavně k tomu potřebuju tu prvotní fakturu za kolik to jj moto koupili
A vzhledem k tomu, kolik má moto-jj motorek si nemyslím, že by byli nečestní...
Děkuji za případné rady :-)
Upravil Ra1zze dne 06.03.2017 10:13
Ahoj,určitě se dá proclít ve vnitrozemí,tzn.tady,ale musíš mít origo fakturu a nějaké vývozní papíry.....DPH a clu se ale asi nevyhneš. (Myslím si ale že by to mělo být vyřešeno dovozcem) U toho DPH si ale nejsem jistý,protože třeba pokud kupuju kamion přímo v německu,tak už kupuji bez DPH ...
Ahoj v prosinci 2015 jsem kupoval motorku z Itálie. Měla najeto 2000. Prodejce mě upozornil, aby mi na dovozove technické napsali, že má motorka najeto víc než 6000 kvůli té dani. Přijel jsem na technickou, řekl jsem technikovi, ať mi to tam napíše, dal mu 200 Kč a neměl jsem žádný problém s přihlášením.
Jelikož se na stk fotí stav tacho a vkládá se do databaze, dvě kila jsou ti k ..... . Nalítej 500 km zajeď na stk a nechej proclít. Pak ti na magistrátě udělají papíry. Bez proclení se s tebou nebudou ani bavit.
F800GS 2011 is history (76000Km)
CRF 1000 Rally Red 2016 is history (47000)
Yamaha Tenere 700 zatím 40 tis
Ra1zze napsal:
... budu muset zaplatit znova DPH ...
Ahoj žádné dvojí zdanění se nekoná. Vzhledem k tomu, že prodávající přes hranice EU má v tomto případě nárok na vrácení DPH tak se automaticky předpokládá, že to bylo dovezeno za cenu bez DPH. Pokud máš od moto-jj fakturu s vyčíslenou českou DPH tak je to doklad, že jsi to DPH v čechách zaplatil.
Ra1zze napsal:
Ahoj žádné dvojí zdanění se nekoná. Vzhledem k tomu, že prodávající přes hranice EU má v tomto případě nárok na vrácení DPH tak se automaticky předpokládá, že to bylo dovezeno za cenu bez DPH. Pokud máš od moto-jj fakturu s vyčíslenou českou DPH tak je to doklad, že jsi to DPH v čechách zaplatil.
Tak tohle je uplne mimo. Faktura od nejake firmy xy vůbec nic neznamena.
BMW F800GS Adventure
Ra1zze napsal:
Scarabeus:a není to náhodou jenom pokud je prodávající plátce pokud ne je to privát tak ti dph neodečtou a musíš ho zde při vstupu zaplatit.
Moto/auto pokud má méně než 6000km nebo mladší 6 měsíců vždy platíš dph znovu,pokud nejseš plátce.
Plátce Dph:nakupuje venku na Dič bez dph zde provozuje a při prodeji zaplatí Dph
Neplátce( privát) nakupuje venku pokud je moto/auto starší 6 měsíců nebo má více než 6000km neplatí nic pokud nesplnuje jednu z těchto podmínek platí dph 21% bez potvrzení od FU ti moto na magistrátě nepřihlásí.
Zapomente na nějaké 200kč Pepíkovi na tk fotí po vinku hned tacho pokud to má číslo jednací nikdo to již nevytáhne natož aby ti to vrátilna dojetí nějakejch 500km
Jak je psáno výše pokud máš na Fa vyčíslené Dph neplatíš bylo zaplaceno prodejcem.
Pokud ne a je tam pouze částka máš smolíka a k té cifře na FA si připočítej 21% dph jinak to nepřihlásíš.
My jsme všichni plátci a na faktuře DPH je vyčíslené. V týdnu to skočím přihlásit a budu doufat v selský rozum úředníka, že platit dph 2x je hloupost a hlavně když si ho pak zase nejspíš odečtu.
Jen ho nechte ať se projde pak napiš jak to dopadlo.
F800GS 2011 is history (76000Km)
CRF 1000 Rally Red 2016 is history (47000)
Yamaha Tenere 700 zatím 40 tis
Zdá se to složité, ale není.
Otázkou je, zda to dovozce udělal chybně, nebo na Tobě chtěl vydělat více než měl, což je sice hloupá věta, ale čti dále.
Neřešte, zda jste plátci nebo soukromníci, to je až druhotné. Toto ten zákon, který se týká nových a zánovních aut/motorek neřeší a není to jeho předmětem.
Vzhledem k tomu, že jsem to absolvoval osobně:
Za prvé a vlastně to nejdůležitější:
- ten dovozce, který to dovezl, to měl přivézt a prodat bez DPH, ať už je nebo není plátce DPH on, či ten původní, či budoucí vlastník a novému vlastníkovy tento stav deklarovat
-nebo přivézt bez DPH a tady na FÚ zaplatit DPH ve výši 21% ze švýcarské kupní smlouvy bez DPH a Tobě prodat s tím dokladem o zaplacení
Jsou jen dvě možnosti:
- dovozce to přivezl správně bez DPH, ale Tobě prodal s DPH...
- dovozce zaplatil ve Švýcarsku s DPH a byla by cesta si ho nechat vrátit, ale to ve vztahu dalším, tedy k tomu novému majiteli je už složitější
Tak jako tak, budeš platit DPH z dovozu, ale možná jsi ji zaplatil 2x, vrátí Ti jen jednou
Jednoznačně, tohle by měl někdo, kdo vozí motorky vědět naprosto dokonale, jinak se na to má vys....
Mě se podařilo to DPH dostat zpět z Německa, jen jsem tu daň tady zaplatil a doklad donesl do BMW v Chemnitz a poslal na Zollamt, oni ty peníze poslali zpět do BMW a tam mi to vyplatili...
Ty musíš jako první jít za tím prodejcem a chtít vidět kupní smlouvu, kde to musí být jasně vidět a z toho pak zvolit další krok. Pokud neplatili DPH, tak Tě oklamali, pokud platili, měla by to být getlemanská dohoda - jim vrátí švýcaři a oni za Tebe zaplatí, nebo Ti do dají, ať si zaplatíš sám...
Kdyby něco, klidně volej, vysvětlím...
R1200GS 08" je minulost >> ADV, HP2, 2V ???
aktuálně ADV 2012 pryč
aktuálně MAX IV 6X6