Motorky BMW GS - vše o motocyklech BMW řady GS a o cestování na nich
Motorky BMW GS - vše o motocyklech BMW řady GS a o cestování
  • · BMW GS
  • · Fórum
  • · Články
  • · Zprávy
  • · Galerie
  • · Naše fotografie
  • · Odkazy
  • · Ke stažení
  • · Inzerce
  • · Hledat
Reklama
Kalendář akcí
<< Březen 2026 >>
Po Út St Čt Pá So Ne
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          
Číst diskusi
Motorky BMW GS - vše o motocyklech BMW řady GS a o cestování :: Motorky BMW :: BMW R1200GS a R1200GS Adventure (vzducháč)

R1200 GS vs R1200 GSA rozdíly v posezu
PetrKakac
Přidané 17.03.2026 08:06

Registrace: 28.10.25
Ahoj všem,
předně se omlouvám, pokud jsem toto téma přehlédl, nicméně doufám, že ne. Pročítám toto fórum už celkem dlouhou dobu a stále nemám jasno, tak třeba mě někdo poradí :-).
Už delší dobu zvažuji přechod ze stávajícího Triumph Tiger 800 na velké GSo. Počítám s tím, že GSo by bylo primárně pro silniční a šotolinové ježdění, žádné velké enduro výjezdy a podobně s ním neplánuji a nikam mimo Evropu se v dohledné době nechystám.
Rád bych zůstal u vzducháče, kdy nejen z důvodu financí do LC jít nechci. Otázkou je, zda jít do klasického GS, nebo do GSA. U motorek obvykle řeším problém s velikostí a především se zalomením kolen (u Tigra mám zvýšený sedlo v horní poloze a snížené stupačky). Měřím cca 184cm a mám docela dlouhé nohy. Našel jsem rozdíl ve výšce sedla u GS/GSA, ale nevím jestli je to dáno spíše vyšším zdvihem, nebo jestli je mezi těmito verzemi rozdíl i v trojúhelníku stupačky-sedadlo-řidítka.
Dokáže to někdo z vás porovnat, kdo měl možnost obě projet?

Zároveň po pročtení mě vychází, že je lepší jít do dvouvačky tzn 2010-2012, než do starších, je to tak (vyhnout se verzím s el. posilovačem, je jasný)? Hledám v cenách do 200tkč, takže je tam dost velký rozptyl jak ročník vs GS/GSA, tak nájezd. Vím, že jsou zde motorky s nájezdem větším, než 200tkm, ale znamená nájezd >100tkm něco, kdy je nutné počítat s nějakým větším servisem?
Díky moc za každou informaci, případně doporučení.
Petr

kykko
Přidané 17.03.2026 16:11

Registrace: 03.12.20
https://motoride.sk/?P=motodb-cmp&cmp=%2C9162%2C8767%2C&motoID=8503

paulik78
Přidané 17.03.2026 19:31

Registrace: 22.08.07
Ahoj, ten posaz na GS i GSA je stejný. Rozdíl je ve výšce zdvihu tlumičů. Proto je uváděná různá výška sedadla. Poznáš to ale jen, když budeš mít nohy na zemi. Jak je dáš na stupačky, je to stejné ať sedíš na GS nebo na GSA. Zásadní rozdíl poznáš, když s tím budeš chtít manévrovat někde po garáži. To je asi jasné. GSA je proti GS velká kráva:-)
S tím nájezdem se domnívám, že je to jedno. Pokud se o to předchozí majitelé trochu starali, tak to bude fungovat. Asi bude otázka v jakém stavu je spojka, tlumiče a ložiska v zadním kole. Jinak, si myslím, že by na tebe žádná investiční past neměla čekat. Ale třeba se ozve ještě někdo zkušenější:-)
Upravil paulik78 dne 17.03.2026 19:33

raptor
Přidané 17.03.2026 20:01

Registrace: 19.06.13
myslim ze standardne sedlo GSA je vyssie ako standardne sedlo na GS v tej istej polohe
live fast, die young
be wild, have fun

www.motoraptor.sk
paja1
Přidané 17.03.2026 20:48

Registrace: 02.02.09
GSA ma vyssi zdvihy a tim padem vysku sedla nad zemi.
Za me je lepsi nez GSA obycejne GS protoze min vazi (rozdil hlavne diky obemu nadrze) a lip dosahnes v kryzi na zem. Myslim ze vysku sedla nad stupackami maji obe motorky stejne.
Je treba pro vyssi postavy mit na GS vyssi plexi treba z GSA.????
GS je pohodlne na jakekoliv silnici. Pro narocny teren jsou lepsi lehci motorky.

Mluvim ze sve zkusenosti. Merim 190cm a vazim 100kg. GS jezdim 16 let.
Pája

paja1
Přidané 17.03.2026 20:57

Registrace: 02.02.09
paulik78 napsal:
Ahoj, ten posaz na GS i GSA je stejný. Rozdíl je ve výšce zdvihu tlumičů. Proto je uváděná různá výška sedadla. Poznáš to ale jen, když budeš mít nohy na zemi. Jak je dáš na stupačky, je to stejné ať sedíš na GS nebo na GSA. Zásadní rozdíl poznáš, když s tím budeš chtít manévrovat někde po garáži. To je asi jasné. GSA je proti GS velká kráva:-)
S tím nájezdem se domnívám, že je to jedno. Pokud se o to předchozí majitelé trochu starali, tak to bude fungovat. Asi bude otázka v jakém stavu je spojka, tlumiče a ložiska v zadním kole. Jinak, si myslím, že by na tebe žádná investiční past neměla čekat. Ale třeba se ozve ještě někdo zkušenější:-)

Plny souhlas.

Moje spojka se menila v 80 tis.
Tlumice taky 80 tis repas ted 125tis uz nove.
Loziska v nahonu kola 125 tis porad ok.
Palivomer zlobi
Abs repas v 90 tis.
Pája

PetrKakac
Přidané 17.03.2026 21:20

kykko napsal:
https://motoride.sk/?P=motodb-cmp&cmp=%2C9162%2C8767%2C&motoID=8503

Díval jsem se i na cycle-ergo, podle toho by tam rozdíl být měl, ale víš jak... zajímala mě reálná zkušennost...

PetrKakac
Přidané 17.03.2026 21:29

paja1 napsal:
paulik78 napsal:

Plny souhlas.

Moje spojka se menila v 80 tis.
Tlumice taky 80 tis repas ted 125tis uz nove.
Loziska v nahonu kola 125 tis porad ok.
Palivomer zlobi
Abs repas v 90 tis.

Díky za info. Pokud by byl rozdíl v těch 2cm zdvihu tlumičů a výšky sedadla, tak tlumiče bych neřešil a sedadlo by se třeba dalo vyměnit :-).
Právě mám pocit, že 33l nádrž úplně neocením...asi ani drátový kola, pokud většina cest bude po silnici (byť se mě líbí podstatně víc, než lité)...
Jak jsem psal, mám cca 184/5cm a mám teda víc jak metrák, takže s došlápnutím problém mít nebudu asi ani u jedné verze, ale jak jsem psal, nejel jsem ani na jedné :-(

Co se servisu týká, tak běžné provozní záležitosti, včetně tlumičů neřeším, ty bych dělal/dělám na všem... Šlo mě o případné větší investice...kardan??spojka? Nebo u ročníků 2008 a 2009 se psalo o tlumiči záběru - je to nákladná oprava?
Historicky jsem jezdil FZS 600 s cca 100kkm (dle tacho), TDM 900 s téměř 130kkm a tiger má taky 120kkm a mimo spotřebáku se neřešilo nikde nic zásadního (jen pravidelný servis)...

Stojí tedy za to si na takový to běžný ježdění připlatit za tu dvouvačku, i když by to třeba nebyla verze Adventure?

j_a_k
Přidané 17.03.2026 21:33

Registrace: 02.05.14
Ahoj.

Mám 191 cm a dlouhé nohy (to mám ověřené když jsem řešil šití u PSI - vyhovuje mi konfekční bunda, kahoty mám + 11 cm oprotiu konfekci Smile ).
Měl jsem vzducháč GS a teď mám vzducháč GS ADV. Posez je hodně podobný. Na obou jem měl a mám stupačky od Marseluse, které jsou o chlup nižší, než originální. Sedlo jsem měl i na GS z ADV na horní polohu. I na GS jsem měl plexi z ADV.
Nohy mě nebolí ani po celodenním ježdění.

Co byl velký rozdíl, když jsem na GS dal zvýšení řidítek + 3 cm - najednou to bylo o obrovský kus lepší. Na ADV zatím se zvýšením váhám.

Takže z pohledu posezu mi přijde GS jako ADV. Se svou výškou nebudeš mít problém ani s GS ani s ADV. Dopručuji vyšší plexi z ADV. Osobně bych volil některý z posledních modelů vtzducháče 2011 - 2013.

Jestli GS neboi ADV je o hodně o pocitu - mě se ta "obludka" ADV prostě líbí a velká nádrž má jednu obrovskou výhodu - jezdím s partou, kde je Afrika, V-srom, XR a VFR a nikdy nemám problém s nedostatkem paliva Grin.

Z pohledu nájezdu je to přesně, jak piší ostatní - záleží, jak se o to kdo stará. Já jsem preventivně nechal repasovat koncový převod v cca 80 - 90 tkm, originální tlumiče budou po 80 tkm po smrti (na AVD po cca 60 tkm vytekl přední, řešil jsem to výměniu za Wilbers). Tohle je stejné u GS ai ADV.

Jirka.

PetrKakac
Přidané 17.03.2026 21:36

paulik78 napsal:

Takže pohodlí pro řidiče i spolujezdce je stejné a v případě toho sedla, zkusit zjistit jestli by tam z GSA pasovalo a případně vyměnit... Zdvihy musí stačit snad i na tom základním, stále to bude o nějaký cm víc, než mám na Tigru a tam je to dostatečné...

Zkusím se na nějaké zajet podívat a sednout, třeba pak budu chytřejší :-)
Každopádně díky.

PetrKakac
Přidané 17.03.2026 22:04

j_a_k napsal:
Ahoj.

Mám 191 cm a dlouhé nohy (to mám ověřené když jsem řešil šití u PSI - vyhovuje mi konfekční bunda, kahoty mám + 11 cm oprotiu konfekci Smile ).
Měl jsem vzducháč GS a teď mám vzducháč GS ADV. Posez je hodně podobný. Na obou jem měl a mám stupačky od Marseluse, které jsou o chlup nižší, než originální. Sedlo jsem měl i na GS z ADV na horní polohu. I na GS jsem měl plexi z ADV.

Co byl velký rozdíl, když jsem na GS dal zvýšení řidítek + 3 cm - najednou to bylo o obrovský kus lepší. Na ADV zatím se zvýšením váhám.

Takže z pohledu posezu mi přijde GS jako ADV. Se svou výškou nebudeš mít problém ani s GS ani s ADV. Dopručuji vyšší plexi z ADV. Osobně bych volil některý z posledních modelů vtzducháče 2011 - 2013.

Jestli GS neboi ADV je o hodně o pocitu - mě se ta "obludka" ADV prostě líbí a velká nádrž má jednu obrovskou výhodu - jezdím s partou, kde je Afrika, V-srom, XR a VFR a nikdy nemám problém s nedostatkem paliva Grin.

Z pohledu nájezdu je to přesně, jak piší ostatní - záleží, jak se o to kdo stará. Já jsem preventivně nechal repasovat koncový převod v cca 80 - 90 tkm, originální tlumiče budou po 80 tkm po smrti (na AVD po cca 60 tkm vytekl přední, řešil jsem to výměniu za Wilbers). Tohle je stejné u GS ai ADV.

Jirka.

Jirko, děkuji moc, to je to co jsem hledal :-), reálná zkušenost.
ano, ideálně se budu dívat po poslední verzi vzducháče a uvidím... a ano ADV je nádherný kus motorky! :-)

PetrKakac
Přidané 17.03.2026 22:34

j_a_k napsal:
Ahoj.

Jirka.

Můžu se ještě zeptat k tomu podvozku? Máš tam klasiku, nebo i s ESA? Jak je to pak se servisem? Je to zásadně dražší, než klasické tlumiče?

newman
Přidané 18.03.2026 07:37

Registrace: 01.09.10
Ahoj. Co se týká tlumičů, tak mám na Adv. 2010 ESA a pro můj způsob využití je to ideální. Jezdím hodně ve dvou, občas s kuframa, občas sólo. Naklikám zatížení a jedu. Servis tlumičů u p. Procházky k naprosté spokojenosti. Cenově to není žádná hrůza. P+Z kolem 10t., -.+-. Investice jak píšou kluci. Ve 111 tkm jsem nechal dělat komplet spojku, koncák, ložisko převodovky, spojkový válec ( ten tekl) a pár drobností. Mám 185 cm a dával jsem pro lepší posed i stání ve stupačkách snížené stupačky SW Mostech + zvýšení řidítek 30 mm. To dělá taky hodně ( alespoň u mě...).
newman

Medik
Přidané 18.03.2026 08:40

Registrace: 04.05.08
Ještě jeden rozdíl mezi GS a GSA je v tom, že jak má GSA vetší oplastování nádrže, tak víc chrání kolena. Jinak pokud nechceš cestovat do Mongolska, tak je ti velká nádrž spíš přítěží (a nebo nejsi postiženej jako já a potřebuješ mezi nohama něco většího a vocas to není Grin) No, třeba tlumiče nějak neřeším. Jsem na ně úplně "tupej". Dojel jsem Rumunsko ve dvou na vyteklém zadním u 1100GS s progresívní pružinou a moc jsem rozdíl nepocítil. Teď u dvouvačky je jakási Esa. No, mě je to k prdu. Nastavil jsem to nadoraz a když jsem to nastavil nějak jinak, tak kromě toho, že to vyleze nahoru a nebo dolu, tak to jede furt stejně. Pro mě je to zbytečná fíčura, kterou stejně nepoužívám. Mám 192/125 a když jedem s babou, tak nazí překračujeme limit zatíženíShock, k tomu kufry, hadry, ......prostě tlumiče na max a až to bude někdy odskakovat v zatáčkách moc, tak tam dám jiné.
Lepší je být zbytečně vyzbrojen než beze zbraní bezmocný.
"Laskavým slovem a namířenou pistolí dosáhnete víc než jen laskavým slovem"Wink

www.elektrorv.cz
j_a_k
Přidané 18.03.2026 09:56

Registrace: 02.05.14
PetrKakac napsal:
j_a_k napsal:
Ahoj.

Jirka.

Můžu se ještě zeptat k tomu podvozku? Máš tam klasiku, nebo i s ESA? Jak je to pak se servisem? Je to zásadně dražší, než klasické tlumiče?

Mám ESA a je to za mě fajn, přesně jek píše newman. Servisoval jsem teď ty Wilbers u Eromoto (místní člen Ero) - jestli je rozdíl v servisu klasického nebo ESA zkus doptat u něj.

kykko
Přidané 18.03.2026 10:47

Registrace: 03.12.20
Procházka - servis tlmičov ti opraví mechanickú časť tlmičov. Elektroniku, servomotorčeky, riadenie ESA nevie urobiť.
Napriek tomu ho možem tiež len odporučiť. Nie každý vie urobiť repas original BMW tlmičov.

PetrKakac
Přidané 18.03.2026 18:02

newman napsal:
Ahoj. Co se týká tlumičů, tak mám na Adv. 2010 ESA a pro můj způsob využití je to ideální. Jezdím hodně ve dvou, občas s kuframa, občas sólo. Naklikám zatížení a jedu. Servis tlumičů u p. Procházky k naprosté spokojenosti. Cenově to není žádná hrůza. P+Z kolem 10t., -.+-. Investice jak píšou kluci. Ve 111 tkm jsem nechal dělat komplet spojku, koncák, ložisko převodovky, spojkový válec ( ten tekl) a pár drobností. Mám 185 cm a dával jsem pro lepší posed i stání ve stupačkách snížené stupačky SW Mostech + zvýšení řidítek 30 mm. To dělá taky hodně ( alespoň u mě...).

Super, děkuji moc. Petr

PetrKakac
Přidané 18.03.2026 19:32

Medik napsal:
Ještě jeden rozdíl mezi GS a GSA je v tom, že jak má GSA vetší oplastování nádrže, tak víc chrání kolena. Jinak pokud nechceš cestovat do Mongolska, tak je ti velká nádrž spíš přítěží (a nebo nejsi postiženej jako já a potřebuješ mezi nohama něco většího a vocas to není Grin) No, třeba tlumiče nějak neřeším. Jsem na ně úplně "tupej". Dojel jsem Rumunsko ve dvou na vyteklém zadním u 1100GS s progresívní pružinou a moc jsem rozdíl nepocítil. Teď u dvouvačky je jakási Esa. No, mě je to k prdu. Nastavil jsem to nadoraz a když jsem to nastavil nějak jinak, tak kromě toho, že to vyleze nahoru a nebo dolu, tak to jede furt stejně. Pro mě je to zbytečná fíčura, kterou stejně nepoužívám. Mám 192/125 a když jedem s babou, tak nazí překračujeme limit zatíženíShock, k tomu kufry, hadry, ......prostě tlumiče na max a až to bude někdy odskakovat v zatáčkách moc, tak tam dám jiné.

Díky moc. GSA je vzhledově top, rak uvidíme, musim na ně zkusit sednout, treba pak bude jasno Smile

Přejít na fórum:
Motorky BMW GS - diskuse :: Motorky BMW :: BMW R1200GS a R1200GS Adventure (vzducháč) :: Více v diskusním fóru
Přihlášení
Jméno

Heslo

Zaregistrovat se
Zaslat zapomenuté heslo
Kdo je on-line
Hosté on-line: 163
Členové on-line: 0

Registrováno: 8,782
Nejnovější člen: kubapalka

Poslední návštěvy
Reklama
Vygenerované za: 0.35 sekund
Copyright © 2006 BAWORAK.CZ | Kontakt | Časté dotazy | Pravidla portálu | Hosting poskytuje CGI