Kdysi jsem podobnou službu hledal a docela s tím byl problém tak jsem si to nakonec musel udělat sám. Dnes jsem pro někoho opravoval chladič opět a tak sem dávám fotky - snad někomu někdy pomůžou. Není to drahé a pokud se dodrží pracovní postup tak to funguje ( vlastní zkušenost ).
1. poškozené místo + jeho okolí se musí očistit až na čistý kov, nelze nikde vynechat. Jako vhodné nářadí je modelářská frézka DREMEL nebo PROXON.
Robert přiložený následující obrázek:
[204.71Kb]
Upravil Robert dne 18.11.2009 22:59
Asfalt nic moc, offroad sehr gutt und super.
2. Očištěné místo se potře "Pájecí kapalinou na hliník" a nechá se chvíli působit. Po chvíli se změní povrch čistého kovu na zakalený zhled ( viz další fotka ).
[190.8Kb]
Upravil Robert dne 18.11.2009 22:34
4. Pájí se zásadně silnou pájkou - slabá to pouze ohřeje a zalepí jako vosí hnízdo které časem odpadne. Jako optimální víkon je 200 a více Watů. Na pistolovou pájku pro elektrotechniky rovnou zapomeňte. Místo se důkladně prohřeje až cítíte že i okolí místa ( 5 - 10 cm ) je teplé.
[202.18Kb]
Upravil Robert dne 18.11.2009 22:38
5. Na ohřáté místo opět rychle kápnete pájecí kapalinu arychle přiložíte pájku ( elektrickou ) a hned po té na místo samé cín ( Sn70Zn ) který strkáte mezi hrot páječky a místo samé. Po odkápnutí potřebného množství dáte cín stranou a prohříváte místo samé ( už s cínem ). Cín se nesmí místa pouze chytnout a být hned tuhý ale musí se chvilku prohřívat aby udělal kapku / jezírko na poškozeném místě ( cca 20 - 30 sekund ) pouze tak se vám opravovaného místa dobře chytne. Pokud se vám nebude chytat tak si opět pomozte pájecí kapalinou protože jinak to úspěšně nedokončíte.
[184.79Kb]
Upravil Robert dne 18.11.2009 22:47
6. Pokud je jezírko cínu na opravě jednolité a celkově slité nebo hladké pak se pájelo dobře. Slepenec z dvaceti kapek je špatně a pro dobrou opravu to není jistota.
[216.42Kb]
Upravil Robert dne 18.11.2009 22:50
11. A je hotovo. První jízdy doporučuji pro jistotu okolo komína, do plna a opravené místo zkontrolovat aby vás nepřekvapilo někde daleko.
[291.22Kb]
Upravil Robert dne 18.11.2009 22:58
Robert napsal(a):
11. A je hotovo. První jízdy doporučuji pro jistotu okolo komína, do plna a opravené místo zkontrolovat aby vás nepřekvapilo někde daleko.
Roberte,
užasné. Práce hodna švýcarského hodinářského mistra!
jj... Robert si u mne definitivne vylepsil Karmu ;)
17 cm
----------------------------------------------------------------
BMW R1200GS LC od 2013, BMW F800 GS od 2008,
Aprilia SR 50 Factory, Praga ED 250, CFMOTO CFORCE 520 Gen2