Tak jsme se vrátili po 12 dnech z pobaltí. Nebudu se rozepisovat, kde jsme všude byli (použili jsme místní motocestopisy a průvodce). Rád napsal o tom co mě opravdu vzalo v Litvě, Lotyšsku a Estonsku nejvíc.
Naše skupinka se vyznačovala minimálními až žádnými ofroadovými zkušenostmi.
I naše stroje byly velmi různorodé: Transalp, Varan, Canyon, 650GS a 1200GSadv.
Najeli jsme 4,5tis, z toho necelé 2tis v Polsku a zbytek v pobaltí. Z toho co jsme najeli v pobaltí bylo dobrých 500 km po prašných cestách. Zjistili jsme, že v Litvě 100% v mapě bílých silnic III. třídy jsou prašné, v Lotyšsku se k nim přidávají občas i některé v mapě žluté II tř.
Nejdříve jsme se trochu báli a jeli 40-60 aby jsme si zvykli, druhý den se už ukázalo, že jejich prašné cesty jsou opravdu regurélně utažené silnice, bez jakýchkoliv nástrah a překvapení (nepočítám drobnou roletu). Časem jsme se tak rozjezdili, že alespoň půl dne musely polňačky být a přepravní rychlost se pohybovala okolo 80, občas až 120. Nikdo to nesložil a když tak jinde, většinou v písku při nějakých dalších experimentech…
Vzpomínku na večení slunce a 5 motorek ve stometovym odstupu s mračnama prachu mi už nikdo nevezme.
Takže začátečníkům vřele doporučuju, vše tam funguje standartně (karty, hospody, kempy…) a to nepříjemný Polsko se dá trochu nakrátit autovlakem do Popradu a cestou podle ukrajinsko moldavsko polskejch hranic. Až budou fotky, pár jich sem zkusim dát.
říkám si hurikán
Ste frajeři,totok už nosím dlouho v hlavě.Eště se mě nepodařilo někoho do toho zblbnout.Chlapáci, až pojedete něco podobnýho ,tak se hlásím.Jsem sice už starej dědek,ale prej divočák a jako jeskyňář -kuchař se nestratím a eště se rejpu v motorkách. jo mám malé Geeso.
bubak
taky jsme se s Radkou tam odtud nedávno vrátili (byl jsem tam již 3x) a mohu vřele doporučit.. teď připravuju cestopis s místama, GPS, cenama a zajímavostma vč. dobrých a "zajímavých" tras a samozřejmně s fotkama. Jeli jsme to na našem K 1200 LT Adventure, Tady pár fotek jako upoutávka..
V Litvě jsme přespali 2x
1. Trakai kemp (u jezera)
N54 40 04.3 E24 55 43.5
2. Skoro v Kaunasu
Motel (v domku benzínové pumpy )
N54 51 00.0 E23 57 56.8
...a u přehrady je také kemp ale nespali jsme tam.
Kaunas - Camping Yachtclub
N54 53 12.4 E24 01 29.8 Mařa & BMW R 1150 GS Adventure http://marags.raj... http://www.youtub...marekondra
Obecně tam platí že v Národních parcích (Aukštaitijos, Dzūkijos, Žemaitijos…) jsou k dispozici tábořiště (něco mezi kempem a na volno) – prostě loučka s ohništěm, někdy s přístřeškem, suchym záchodem a el. zásuvkou někde na stromě, molem do jezera, bez hlídání, jen děda večer přijde vybrat poplatek, donese pitnou vodu atd. prostě pohoda. V jednom takovym fakt pěknym jsme spali třeba v Aukštaitijos (tábořiště bejvaj vyznačený na mapě u vstupu do parku)
55°15'8.26"S
26° 0'16.81"V říkám si hurikán